Presidentti Koiviston suomettunut sukellusvenenäkemys

 

Vuonna 1981 Ruotsin aluevesiltä löytyi venäläinen sukellusvene, joka joutui nousemaan pintaan. Seuraavana vuonna Ruotsissa tehtiin taas runsaasti periskooppihavaintoja. Presidentti Mauno Koivisto suhtautui niihin  skeptisesti, mikä tulehdutti Ruotsin ja Suomen välit. Helsingin Sanomien (20.10.14) mukaan Juhani Suo­mi si­tee­raa Koi­vis­toa kir­jas­saan:

 

"Jos oli­sin us­ko­nut Neu­vos­to­lii­ton tie­toi­ses­ti ja jat­ku­vas­ti louk­kaa­van Ruot­sin alue­ve­siä, se oli­si vie­nyt mi­nul­ta poh­jan pois olet­taa ja väit­tää, et­tä Neu­vos­to­liit­to oli ai­dos­ti ja re­hel­li­ses­ti ha­ke­mas­sa yh­tei­sym­mä­rrys­tä asei­den­rii­sun­nan alal­la ja et­tä Neu­vos­to­liit­to oli luo­tet­ta­va so­pi­mus­kump­pa­ni".

 

Tämä kuulostaa siltä, että Koivisto ei voinut uskoa havaintoihin koska se olisi vienyt pohjan hänen neuvostoystävälliseltä politiikaltaan, jota hän ajoi aktiivisesti lännen johtajiin päin. Ellei tämä ollut suomettumista, niin mikä sitten olisi?

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu