Mistä Ruotsin sukellusvenejupakassa on kysymys?

 

Jos Ruotsin aluevesillä on (ollut) venäläinen sukellusvene, kuten kaikki merkit viittaavat, se on Venäjän varoitus Ruotsille ja Suomelle: "älkää liittykö Natoon". Samaan varoitusten sarjaan kuuluivat ilmatilaloukkaukset.

 

Tähän asti Venäjä on toiminut vain sotilaallisen vihjailun tasolla. Tapahtumia on haluttaessa voitu väittää suunnistusvirheiksi ja muiksi vahingoiksi. Varmemmaksi vakuudeksi on kuitenkin nyt pantu asialle sotilasasiantuntija, jonka lausunto on selvää tekstiä.

 

Yle-uutiset kertoo (22.10.14):

"Venäläisen sotilasasiantuntijan  mukaan Itämeri ei ole ollut eikä siitä koskaan tule Naton sisämerta, koska Ruotsi ja Suomi eivät kuulu Natoon ja tuskin koskaan liittyvätkään siihen. Jos maat liittyisivät Natoon, tilanne olisi toinen. Silloin Suomesta ja Ruotsista tulee meidän vihollisiamme. Tällöin jokainen kaupunki, tukikohta ja strateginen kohde tulee Venäjän federaation hyökkäyksen kohteeksi."

 

Voiko asiaa enää selvemmin ilmaista?

 

Voidaan tosin väittää, että asiantuntija puhuu omalla vastuullaan. En kuitenkaan usko, että hän olisi avannut suutaan ilman Kremlin lupaa tai jopa toimeksiantoa. Tämähän on ollut Venäjän tapa saattaa tietoa länteen. Lähettää viesti, joka ei kuitenkaan epävirallisuutensa takia aseta Venäjän johtoa mitenkään vastuuseen. Jos sitä ei kumota Venäjän johdon taholta, se joudutaan ottamaan lännessä huomioon.

 

Todellisuudessa itärajamme takana on jo nytkin joukkoja ja kalustoa – epäilemättä riittävästi nopeaan iskuun, jos tarvetta tulee. Ydinaseiden suuntaaminen uusiin pohjoismaisiin kohteisiin ei varmaankaan olisi iso työ. Ja saattaa olla, että tämä on jo tehtykin. Silti Venäjän asennemuutos, johon asiantuntija viittaa, merkitsisi oleellista heikentymistä turvallisuustilanteeseemme. Nato-ovi lienee siis meiltä tosiasiallisesti sulkeutunut?

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu