Äänestyspakko ei kuulu demokratiaan

 

Toimittaja Marja Salmela kysyy Helsingin Sanomissa (14.12.), mi­kä es­tää muut­ta­mas­ta ää­nes­tys­oi­keut­ta vel­vol­li­suu­dek­si? On­han meil­lä op­pi­vel­vol­li­suus, ase­vel­vol­li­suus ja ve­ro­vel­vol­li­suus.

Kieltämättä meillä tuijotetaan tarkasti vaalien äänestysprosentteihin, ja kun ne ovat alhaiset valitellaan että demokratia ei toteudu.

Kyllä se mielestäni toteutuu, sillä jokaisella täysivaltaisella kansalaisella on oikeus äänestää. Jos ei halua mennä vaaliuurnille, se on valinta sekin. Jos äänestäjillä on teknisiä vaikeuksia lähteä vaalipaikalle, heillä on tietääkseni oikeus saada apua. Vaalipaikalla avustaja neuvoo tarvittaessa. Äänestyspäätös, mutta myös päätös jättää äänestämättä on demokratiassa perustellusti kansalaisen oikeus.

Oppivelvollisuuden, asevelvollisuuden, veronmaksun ja muiden velvollisuuksien perustelut ovat selvät. Ne pitävät yhteiskunnan pystyssä. Äänestystapahtumalla ei ole samaa merkitystä. Äänestysvilkkaudella  voidaan tosin mitata harjoitetun politiikan mielenkiintoisuutta ja sen yleistä hyväksyttävyyttä. Jos prosenttiluku on alhainen, poliitikoilla ja ehkä myös medialla on syytä katsoa peiliin.

Suomessa velvollisuus ja pakko nostattavat suuria tunteita. Tämän osoittaa selvästi esimerkiksi pakkoruotsikeskustelu. Kun asia määritellään pakolliseksi, monen suomalaisen niskakarvat nousevat pystyyn.

Uskonkin, että vaikka äänestysvelvollisuus ratkaisisi äänestysvilkkausongelman, se aiheuttaisi kitkeriä vastareaktioita. Se ei myöskään tarkoita, että pakkoäänet olisivat ilmausta kansan vapaasta tahdosta. Pikemminkin tämä menettely viittaisi diktatuureihin, joissa äänestysprosentti on sata, ja joskus ylikin.

Jos pakottamisen tielle lähdetään, olisiko seuraavana vaiheena kielto jättää tyhjä äänestyslippu?

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu