Hallituksen ja eduskunnan loppurykäisy

                                                                            

Hallitus ja eduskunta kokonaisuudessaan päättivät tuskaisen taipaleensa tavalla, joka ei ole näille kunniaksi. Kun taloudellinen tervehdyttäminen ei onnistunut aikaisemminkaan, pantiin loppumetreillä aivan ranttaliksi. Torpattiin viimeisetkin säästöyritykset tyyliin: meidän jälkeemme vedenpaisumus. Uusi hallitus tuleekin saamaan kurjan perinnön.

Varsinkin vaalikauden loppuosaa ja Stubbin hallituksen  työskentelyä leimasi riitely, toisten kampittaminen ja saamattomuus. Hallitus oli lähinnä ajopuu, ilman määrätietoista johtoa. Katainen löi hanskat tiskiin kesken kaiken ja luikki Brysseliin. Stubb sinnitteli ymmärtämättä ja malttamatta hajottaa ikiomaa hallitustaan, joka oli jo aikoja sitten syönyt eväänsä loppuun.

Opposition ei tarvinnut tehdä muuta kuin pitää laarin suu avoimena äänivyörylle – eikä se kyllä muuta tehnytkään. Politiikka on nollasummapeliä: kun hallitus tyrii raskaasti ja tämä iskostuu lopulta kansalaisten mieliin, he siirtävät kannatuksensa oppositiopuolueille. Työntöä siis hallituksesta päin  oli, mutta oppositiossa ei mitään erityistä vetoa ollut.

Hallituksen ja eduskunnan onneton loppurykäisy vei kansanedustuslaitokselta viimeisiä arvovallan rippeitä pitkäksi aikaa. Tämä loppunäytös voidaan nähdä vakavan vaalipaniikin oireena. Äänestäjien pelko on viisauden alku, mutta tämä sekoilu ei vaikuta viisaalta. Vai oliko järkeä esimerkiksi kalastella opiskelijoiden ääniä peruuttamalla opiskelutukiin liittyvät säästöhankkeet? Jos opiskelijat ja muutkin äänestäjät menevät näin halpaan, niin opittavaa olisi vielä runsaasti. Vaalien jälkeen kansanedustaja on taas voimissaan, eikä hän tottele mitään muuta kuin puoluekuria.

Uusi eduskunta ja hallitus saavat huomenlahjaksi tavallistakin sotkuisemman pesän. Totuuden nimissä on todettava, että myös Stubbin ja Kataisenkin hallitus saivat raskasta perintöä: kestävyysvajetta ja ulkoisia kriisejä yli oman tarpeen. Mutta niiden edessä lamaannuttiin – tai tanssittiin Kultaisen vasikan ympärillä, joka ei ollutkaan aito.

Sopii toivoa, että uudessa eduskunnassa ja hallituksessa näkyy uusia kasvoja, mutta myös vanhoja ja  kokeneita, mutta näissä sotkuissa ryvettymättömiä. Käyttääkseni poliitikkojen omaa slangia, päättyvän vaalikauden haasteellisissa harjoituksissa reputtaneet ja vaikeat rastinsa hukanneet joutavat jäähypenkille häpeämään.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu