Presidentille lisää valtaa

 

Kun presidentin valtaa vähennettiin joitakin vuosia sitten, vaikuttamassa lienee ollut Urho Kekkosen pitkä varjo. Myöskin myöhemmät äksyilijäpresidentit vauhdittivat käytöksellään parlamentarismin vahvistamispyrkimyksiä.

Nyt kun meillä on pitkästä aikaa vakaaseen ja tasapuoliseen harkintaan kykenevä presidentti, on aika pohtia tasavallan presidentin vallan vahvistamista. Tätä vauhdittavat havainnot harvinaisen huonosti toimineesta hallituksesta ja heikosta pääministeristä – tai pääministereistä. Pääministerien valtaa vahvistettiin, ja kuinkas kävi? Saatiin pääministereitä, jotka eivät tätä valtaa osanneet käyttää ainakaan kansakunnan eduksi.

Päättyvällä vaalikaudella olisi tarvittu jämäkkä presidentti, jolla olisi ollut valta puhaltaa tehoton peli poikki. On selvää, että poliitikko, joka on pääministerinä uransa huipulla, ei raaski esittää hallituksensa eroa kesken kauden, vaikka sen tie olisi käytännöllisesti katsoen pystyssä. Presidentillä pitäisi olla oikeus tähän, tai ainakin valta esittää sitä eduskunnalle. Riippuisi sitten presidentin arvovallasta ja tietenkin tilanteen vakavuudesta, mitä eduskunta päättäisi.

Tietenkin asiassa on se varjopuoli, että myös presidentin tehtäviin saatetaan joskus valita epäkelpo henkilö, joka alkaa pelata tämän oikeutensa turvin. Mutta silläkin riskillä, tämän ei luulisi olevan liian rankka leikkaus kansanvallasta. Onhan naapurissakin maa, jossa yksi mies päättää kaikesta.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu