Helsinkiläisten taidekinkku

 

Helsinkiläiset ovat nimeämässä taidemuseonsa Kinkuksi. Nimi tulee museon englanninkielisen nimen alkukirjainten mukaan: Helsinki Art Museum, HAM (kinkku). Kinkku-sanalla on vahvat perinteet Helsingin nuorison kielenkäytössä. Serkkuni puhui jo 1950 -luvulla kinkuista tarkoittaen tyttöjä.

Museon Kinkku -nimeä eivät kuitenkaan arvattavasti riemulla kiittele ne uskonnolliset piirit, jotka pitävät sianlihaa epäpyhänä,  suorastaan saastaisena, eivätkä sitä siksi syö. Samasta syystä nimi on – ehkä tahaton – herja juutalaistaustaisen Guggenheim -museon suuntaan. Helsingin taidemuseon taholta on ilmoitettu, että nimi on monitulkintainen niin kuin nykytaidekin. Niinpä.

Taiteen eräs tehtävä on tiettävästi  sävähdyttäminen ja jopa pahennuksen herättäminen.  Hyvässä muistissa on vielä näyttämötaiteen (tai "-taiteen"?) puolelta "Jumalan teatteri", jonka näyttelijät heittivät 'sitä itseään'' katsojien niskaan.

Kuvaamataiteen puoleltakin löytyvät omat pahennuksen herättäjänsä, esimerkiksi kissantappovideo – jos se nyt oli kuvaamataidetta.  Hyvä makuhan on vain sovinnaisten poroporvareiden keksintöä, eikö vain? Tässä mielessä museon nimi onkin osuva, joskin yksipuolinen pahennuksen herättämisen suhteen.

Kinkkuhan tuo ainakin pohjoismaisen joulukansan mieleen pelkästään miellyttäviä tuntemuksia. Muita se kyllä voi "sävähdyttää" edellä kertomieni esimerkkien tapaan.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu