Kreikan "demokratiaa" ja liian iso ruumis

 

Kreikkalaisten enemmistö on  nyt päättänyt demokraattisesti kohtalostaan. Itse asiassa he ilmaisivat tahtonsa, että he jatkavat elämäänsä rajoituksitta muiden rahoilla. Ei uskoisi, että siinä on mitään ylpeilemisen aihetta, että jokainen pankkiautomaatista jonotettu euro tulee muiden euromaiden kansalaisilta. Tyypillisesti lasten käsitys rahan kiertokulusta alkaa pankkiautomaatista: sieltä sitä tulee kun vain laittaa kortin sisään ja näppäilee taikasanat.

Jatko kreikkalaisten rahantulolle on kuitenkin kokonaan kiinni EKP:stä, josta äänestäjät kuvittelivat  päässeensä ei-tuloksen myötä  eroon. Jos hätärahoitus loppuu, automaatista ei heru mitään, ja kreikkalaiset pankit kaatuvat.

Tsipras  ei ole suinkaan  niin tyhmä kuin televisiohaastattelijoille lausuntoja antavat kansalaiset. Hän muistaa varmasti pankkimaailmasta tutun käsitteen "liian iso ruumis".  Suomalaisetkin pankit ovat olleet joskus tilanteessa, jossa ne ovat rahoittaneet jotakin huonosti menestyvää suuryritystä siihen mittaan, että se on ollut kaatumassa velkataakkansa alle. Sitä ei ole kuitenkaan jätetty omilleen, sillä pankin taloudelliset ja imagotappiot olisivat olleet liian suuret. Tavalla tai toisella – esimerkiksi omistusjärjestelyin – tilanne on hoidettu ja yritys saneerattu kuntoon.

Todennäköistä on, että EKP ja euromaat eivät päästä Kreikan taloutta vapaaseen pudotukseen vaan jatkavat hätärahoitusta ja tukipakettien rakentelua.  Kreikan velkojen leikkauskin on edessä. Nyt velkojien on vain oltava tarkkana, että Kreikka ei saa liiallisia myönnytyksiä lupaamatta tehdä merkittäviä muutoksia holtittomaan taloudenpitoonsa. Tässä pätee sama sääntö kuin kiristäjän toiminnassa: kun uhri  maksaa, kiristäjä tulee yhä uudelleen uhrin kukkarolle niin kauan kuin rahaa riittää.

Euromailla on siis tiukat paikat, sillä niiden kansalaiset eivät enää pitkään katsele tilannetta, jossa omista eduista kyllä leikataan – niin kuin nyt meillä – mutta "demokraattiset" kreikkalaiset nauttivat muiden kustantamista eduista melko pitkälti samaan malliin kuin ennenkin.

 

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu