Paul Krugman: euroryhmän vaatimuslista tuhoaa Kreikan talouden

 

Nobel-palkitun taloustieteilijä Paul Krugmanin mukaan euroryhmän vaatimuslista Kreikalle on hullu, ja kyse on puhtaasta kostonhalusta sekä kansallisen suvereniteetin tuhoamisesta (IS 13.7.). Hän lataa, että luultavasti on tarkoitettu antaa tarjous, jota Kreikka ei voi hyväksyä. "Taloudesta on tavallaan tullut lähes toissijaista. Velkojat voivat tuhota taloutesi, jos et noudata linjaa".  Krugman sanoo tukeneensa aina eurooppalaista projektia, joka on nyt kokenut valtavan takaiskun. "Ja mitä tahansa ajattelet Syrizasta tai Kreikasta, kreikkalaiset eivät sitä tehneet".

Yhdysvaltojen vasemmiston keulakuvaksi mainittu Krugman paljastaa tässä varsin yksipuolisen asenteensa. Hän ei näe kreikkalaisissa mitään vikaa, vaan ainoastaan troikassa, joka on kuitenkin yrittänyt saada kreikkalaisia hyväksymään talouden järkeistämisen ehtoja uusille lainapaketeille. Mutta kreikkalaiset ovat olleet haluttomia sopeuttamaan talouttaan riittävästi. Korruption ja veronkierron kitkemiseen, eikä ylisuurien eläke- ja muiden etujen karsintaan ei ole tartuttu uskottavalla tavalla. Kreikan talous osoitti jo pieniä elpymisen merkkejä, mutta Tsipraksen ja Syrizan tiukka torjuntalinja tyrehdytti sen, ja suunta alaspäin jatkuu.

Tsipraksen ja ilmeisesti Krugmaninkin mukaan Kreikalle pitäisi antaa yhä lisää rahaa ja entisiä velkoja anteeksi. Vaikka osa lainapakettien rahoista menee entisten lainojen ja korkojen takaisinmaksuun, niistä jää aina jotakin myös kreikkalaisten kulutukseen. Tällainen raha-automaatti kannustaa saajia aivan vääränlaiseen käyttäytymiseen: uudistuksia ei koeta tarpeellisiksi, koska entinen meno muiden kustannuksella voi jatkua, eikä sille näy loppua.

Jos euroalue onkin lopulta toiminut tiukasti, se on selvästi ainoa kieli, jota kreikkalaiset ymmärtävät. Pankkien sulkeutuminen sai kreikkalaiset hyväksymään suunnilleen ne ehdot, jotka kansanäänestyksessä torjuttiin. Ja  tänään on saatu sopu ilmeisesti vielä tiukemmasta paketista.

Krugmanille ei tunnu liikenevän tyypilliseen vasemmistolaiseen tyyliin huomiota siihen, mitä lopullisen maksumiehet, eurokansalaiset tästä maksatuksesta tuumivat. Talousjärjestelmän periaatteisiin kuuluu, että jokainen pyrkii tulemaan toimeen omillaan, eikä  heittäydy luottoautomaatin varaan. No bail out -sääntö tosin euroalueella unohdettiin, mutta tämä ei saa merkitä, että samalla omaksuttiin vanha "mikä on sinun, on myös minun" -periaate.

Kuvaavaa kreikkalaisten asenteille on se, että he ovat olleet haluttomia tarttumaan ehdotettuun esitykseen yksityistämisrahastosta:  he haluaisivat vakuudetonta lainaa, mikä viittaa siihen, että velkoja ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin. Tänään saadun neuvottelutuloksen mukaan kuitenkin tämä rahasto on tiukan väännön jälkeen jossakin muodossa mukana. Nähtäväksi jää, saako Tsipras myytyä sen kreikkalaisille. Aikaa kansanäänestykseen ei  taida olla.

Vakuusvaatimuksen esiin nostaminen tässä vaiheessa osoittaa, että jotakin on sentään opittu – Jutta Urpilainen oli pilkattuine vakuuksineen aikaansa edellä.

 

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu