Suvereeni valtio voi elää muiden kustannuksella?

"Akatemiaprofessori Kaarlo Tuori näkee Kreikan lainaohjelman tiukat ehdot ongelmallisena Euroopan demokratian kannalta. Kreikan parlamentista on tehty pelkkä kumileimasin. Sen edellytetään hyväksyvän lainsäädäntöä, josta päätetään muualla. Demokratian periaatteet ovat EU:n toiminnan ytimessä ja sen lisäksi erilaisilla sopimuksilla vahvistettujen sosiaalisten oikeuksien pitäisi sitoa EU:n toimintaa myös Kreikan kriisin kaltaisissa tilanteissa. " (Yle 20.7.)

Tuori siis katsoo, että valtion suvereniteetti ja demokratiaperiaate ovat niin vahvoja, että valtion ei voi edellyttää täyttävän velkojien aiheellisiksi katsomia ehtoja lainan antamiselle. Hän vetoaa EU:n perusoikeuskirjaan, EU:n perusperiaatteisiin, Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja sosiaaliseen peruskirjaan. Olisiko näitä laadittaessa ajateltu Kreikan kaltaisia tapauksia?

Kreikalle myönnetyn lainapaketin ehdoissa on kysymyksessä sopimuksesta, jonka Kreikan parlamentti hyväksyi – ei Kreikan "edellytetty hyväksyvän lainsäädäntöä" – joka sivumennen sanoen saisi Kreikan talouden jaloilleen. Kreikka olisi voinut aivan suvereenisti kieltäytyä ja ottaa käyttöön oman valuutan. Se kuitenkin laski aivan oikein, että tämä vaihtoehto olisi tullut sille vielä kalliimmaksi ja valitsi sopimuksen.

Vaikuttaa siltä, että ihmisoikeusjuristit katsovat, että valtion suvereniteettiin pitäisi kuulua oikeus velkojen takaisinmaksun laiminlyömiseen ja uusien lainojen saamiseen ilman turvaavia ehtoja. Kreikan suvereniteetti siis vaatii, että muiden suvereenien valtioiden – muiden muassa Suomen – pitäisi toimia kerta kerran jälkeen maksumiehinä.

Mitään ei tässä paina se, että suvereeni valtio Kreikka on osoittanut moneen kertaan epäluotettavuutensa sopimuskumppanina väärentäessään tilastojaan ja laiminlyödessään aikaisempien lainasopimustensa ehtojen toteuttamisen. Omituisia ovat ihmisoikeusjuristien ajatuskulut.

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu