Vapaan liikkumisen periaate horjuttaa EU:ta

EU:n ja Schengen-alueen ulkoraja vuotaa kuin seula. EU-alueelle tulee koko ajan ihmisiä, joita ei rekisteröidä millään tavalla, ja he pääsevät jatkamaan matkaansa muihin EU-valtioihin. Lähes kaikki turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen muiden EU-maiden ja Schengen-alueen kautta. Useimmiten turvapaikkahakemus pitäisi myös käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, johon he saapuvat. Näin ei kuitenkaan käy (Yle 26.8.).

Näyttää selvältä, että Schengenin sopimuksen sisältämä ihmisten vapaan liikkumisen periaate on osoittanut toimimattomuutensa – ja se on muodostumassa suorastaan haitalliseksi EU:lle. Tätä periaatetta pidetään yhtenä EU:n peruspilareista, ja nyt se horjuu. Samalla tämä "pyhä lehmä" horjuttaa koko unionia.

Presidentti Sauli Niinistö uskalsi sanoa, vapaa liikkuvuus ei voi tarkoittaa hallitsematonta liikkuvuutta. Toivottavasti tämän avauksen jälkeen hallitsemattoman maahanmuuton haitoista uskaltavat nyt puhua muutkin kuin perussuomalaiset – ja toivottavasti keskustelussa pysytään nyt asialinjalla.

Presidentti korosti myös sitä, että vaikka suomalaisilla on tietty vastuu maailman hädänalaisista, ensisijainen vastuu on omista kansalaisista. Kaikkeen eivät suomalaisten rahat riitä. Meillä on vähitellen tultu siihen tilanteeseen, että kun koetetaan kaikin tavoin olla syrjimättä muiden maiden kansalaisia, mikä on tietysti hyvä tavoite, on alettu syrjiä oman maan kansalaisia. Vanhusten hoito on tunnetusti rempallaan, ja budjetissa leikataan lasten ja nuorten koulutukseen sekä hyvinvointiin tarkoitettuja varoja. Kehitysavun leikkauksista pidetään paljon suurempaa meteliä kuin kotimaan kansalaisten hyvinvoinnin turvaamisesta.

EU:n alueelle saapuvat ihmisvirrat ovat jo nyt hallitsemattomia, ja niiden hoitamisessa EU ei noudata enää edes omia sääntöjään – mikä ei ole sinänsä mitään uutta. Vain vapaan liikkuvuuden periaatetta näytetään pidettävän pyhänä, vaikka se on jo kääntynyt EU:ta itseään vastaan. Tämän periaatteen alkuperäinen tarkoitus oli tehdä EU-kansalaisten liikkuminen EU-maiden välillä helpoksi. Nyt sitä tulkitaan myös maanosien välisen ja laittoman liikkumisen kannalta.

Presidentin näkemyksiin viitaten, vapaan liikkuvuuden periaatetta on ryhdyttävä nopeasti rajoittamaan. Kreikka ja Italia ovat jo hätää kärsimässä, ja ongelmaa on alettu siirtää muihin EU-maihin. Apu ja muut toimenpiteet on kohdistettava maahanmuuttajien lähtömaihin, joissa väkivalta ja muu laittomuus rehottavat. Kehitysavulla ei näitä ongelmia ole saatu kuriin, eikä saada tulevaisuudessakaan.

 

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu