Veropakolaiset – nämä isänmaan parturit

Björn Wahlroosin perintöveron pakoilu Ruotsiin on tuskin alkanut unohtua kun Suomen yritysjohtajien eliitti on noussut otsikoihin. Nämä korkeatuloiset eläkeläiset ovat löytäneet veroparatiisin Portugalista.

Viime vuosikymmeninä tunnetuksi tullut yritysjohtajien ahneuden kulttuuri siis vai jatkuu. Tämä sinetöi johtajien ammattikunnan moraalisen rappion. He näyttävät olevan todellisia "isänmaan partureita", jonkalaisista kirjailija Mauri Sariola kirjoitti satiirin 1950 -luvulla tarkoittaen tosin poliitikkoja.

Nykyisen laman aikana, jolloin eräät hyvätuloiset – esimerkiksi tasavallan presidentti – lahjoittavat hyvän tahdon eleenä osan tuloistaan talousahdingossa olevalle kansakunnalle, eräät  yritysjohtajat vievät eläketulonsa kasvattamaan Portugalin talouskasvua. Kateusväitteellä ei pysty tätä silkkaa ahneutta ja piittaamattomuutta muuksi muuttamaan.

Yritysjohtajien verorahat eivät tietenkään pelastaisi maan taloutta, mutta esimerkkinä tämä on masentava rimanalitus: näin vähän tämä globaaliin maailmaan totuttautunut joukko piittaa omasta maastaan. Yritysmaailman edustajien vaatimukset maltillisesta palkkaratkaisusta kaikuvat kovin ontoilta tätä taustaa vasten. Kansakunnan etu tulee heidän mieleensä kovin valikoivasti.

On muistettava, että yritysjohtajat ovat tahkonneet hyvinvointinsa Suomen taloudesta, ja heidät on täällä koulutettu. Eräät näistä johtajista selittävät, että he ovat jo maksaneet tarpeeksi veroja Suomeen. Ei kansalainen voi itse veronmaksunsa riittävyyttä määritellä – se on eläkeläisten enemmistöllä elinikäinen tinki.

Suomalaisen talouselämän nykyinen alamäki ei voine kokonaan johtua ulkoisista syistä. Mikä on siis johtajien ammattitaidon puutteen osuus tässä: ovatko he edes mittavat palkkansa ja eläkkeensä ansainneet? Ainakaan veropakolaisten eettisessä tasossaan ei näytä olevan hurraamista.

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu