Posti sahaa omaa oksaansa – ja koko puuta

Postilakko sopii mahdollisimman huonosti yhteen postin, sen henkilökunnan ja koko valtakunnan edun kanssa. Posti on auringonlaskun ala, koska verkkoliikenne syö perinteisen paperipostin osuutta koko ajan. Jos esimerkiksi jouluposti tulee takkuilemaan, yhä useampi siirtyy sähköisiin joulukortteihin – ja moni jää niiden käyttäjäksi pysyvästi. Näin postin tulovirta pienenee entisestään, ja samalla sen mahdollisuudet työllistää vähenevät. Samanlaisia vaikutuksia tulee lakosta muitakin.

Miksi siis posti ja sen työntekijät ovat napit vastakkain? Sitä on vaikea ymmärtää. Postin korkeasti palkatulta johdolta puuttuu psykologian taju. Ymmärsivät sentään vetää takaisin päätöksensä vuokratyövoiman käytöstä lakonmurtajana, mutta kohtuuttomat työntekijöiden etujen heikentämishankkeet eivät todista pelisilmää. Postin asiakas odottaisi parempaa neuvotteluhalukkuutta. Luulisi, että korkeilla palkoilla olisi saatu taloon viisasta johtajuutta, eikä jääräpäisyyttä.

Tyylipisteitä ei voi antaa myöskään työntekijäpuolelle. Alttius työtaisteluun tällaisessa tilanteessa, jossa työpaikat ovat sulamassa pois alta viittaa siihen, että järkiperäisellä harkinnalla olisi kysyntää ammattiyhdistysjohdon puolella. Jäsenistöä viedään kuten yleensäkin kuin pässiä narussa. Ammattiyhdistysjohtajien palkat on turvattu, eikä palkanalennuksista puhuta.

Kaiken tämän jääräpäisyyden  kruunaa tukilakkoinstituutio, jonka avulla saadaan koko maan pyörät seisahtumaan. Näin sahataan poikki koko valtakunnan hyvinvointia, jossa olisi tarpeeksi murehtimista ilman tällaista itse aiheutettua katastrofia. Tyhmyyden markkinat!

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu