Lakkoja luvassa – mitä niistä seuraisi?

Ammattiyhdistysliike – AKT etunenässä – on väläytellyt lakkouhkaa, ellei hallitus peruuta ns. pakkolakeja. Kielenkäyttö on ollut tavallistakin suorasukaisempaa. Pääministeri Sipilää syytetään messiaskompleksista, mikä varmasti loukkaa häntä erityisesti. Ammattiyhdistysliikkeen näkemyksen mukaan nyt on kyse eloonjäämistaistelusta, koska hallituksen toimet uhkaavat muuttaa sopimusyhteiskuntaa merkittävässä määrin saneluyhteiskunnan suuntaan.

Pääministerille on suositeltu jopa työsuhdealan alkeiskursseja. Onkin todettava, että Sipilä ja työnantajapuoli ovat kyllä tehneet itse aika paljon näkyvissä olevan konfliktin aikaansaamiseksi. Insinöörimäiset – lyhyellä vastausajalla annetut – ota tai jätä -tarjoukset, eivät luo sopimiselle otollista ilmapiiriä, jota nyt kipeästi kaivattaisiin. Päin vastoin, tällä tavalla varmistetaan asenteiden kärjistyminen ja lukkiutuminen. Ehdoton suhtautuminen tuottaa samantyylisen vastareaktion.

Voiko Sipilä peruuttaa pakkolakiesitystään menettämättä kasvojaan? Se on avainkysymys. Hänen hallituksensa on tehnyt tähän asti päätöksiä ja peruuttanut niitä tyyliin, jollaista luonnehdittiin aikoinaan Kekkosen polkaksi: yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Tällä päätöshistoriallaan  hallituksella ei ole varaa selviin myöntymisiin, jotka voitaisiin tulkita antautumiseksi.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen sekä hallituksen onkin nyt syytä panna jäitä hattuun. Ehdottomat vaatimukset on haudattava puolin ja toisin, jotta kompromissin mahdollisuus avautuisi. Ehkä AKT:n edustajien harkitsemattoman jyrkiltä vaikuttavat puheet on nähtävä sokkiherätyksenä, jonka jälkeen olisi luvassa maltillisempia kannanottoja, jos Sipilän hallitus ja työnantajapuoli muuttavat aikaisempaa "messiaanista" ja yritysjohtajatyylistä lähestymistapaansa sovinnollisemmaksi.

Sovinnon on oltava sellainen, että kumpikin osapuoli voi esittää sen kannattajilleen ja medialle niin, että torjuntavoitto saavutettiin. Jos mentäisiin lakkojen tielle, varmaa on ainakin se, että kansalaiset kärsisivät ja maksaisivat jääräpäiden töppäykset. Epäselvää sen sijaan, on, miten hallitus, työntekijä- ja työnantajapuoli selviäisivät tästä kurimuksesta. Kansainvälinen imagomme ja uskottavuutemme kokisi myös ankaran kolauksen, mistä ei hyvää seuraisi.

Laaja lakko taloudellisine tuhoineen olisikin Sipilälle ja hänen hallitukselleen selvä epäonnistuminen, joka voisi kaataa kabinetin. Myös työmarkkinajärjestöjen johdossa voisi päitä putoilla.

On siis kaikki syyt toivottaa kaikille osapuolille järkeä ja riittävää annosta tervettä nöyryyttä.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu