Maassa maan tavalla – vai Ole kuin kotonasi?

Maassa maan tavalla -kehotus on aiheuttanut meillä pientä myrskyä vesilasissa kansalaisten kesken, vaikka Tasavallan presidentti sen "laillisti" Uudenvuoden puheessaan. Todellisuus etenee kuitenkin omalla painollaan näistä keskusteluista piittaamatta: vastaanottokeskuksissa opetetaan täydellä teholla, miten uudessa oleskelumaassa käyttäydytään – vaimoa ei voi ostaa, ja niin edelleen.

Moni on julkisuudessa katsonut, että mitään "maan tapaa" ei olekaan, vaan ovat vain lait, jotka ohjaavat käyttäytymistä. Voisiko pinttyneinkään asianajaja väittää, että ihmisillä ei ole mitään muuta ohjenuoraa käyttäytymiselleen muiden ihmisten parissa kuin lainsäädäntö? Viimeistään ulkomaille matkustava suomalainen havaitsee väkisinkin pohdiskelevansa, miten tässä nyt pitäisi menetellä, etteivät maan asukkaat kiinnitä minuun kiusallista huomiota. Me pyrimme olemaan maassa maan tavalla ja osaamme sen vaikka emme olisi kyseisen maan lakikirjaa avanneetkaan.

Tästä ei tietenkään ole kysymyskään. Joitakin suomalaisia vain harmittaa, että maahanmuuttajia aletaan näin sormi pystyssä neuvoa. Rasismia tietenkin epäillään ensimmäiseksi. Eiväthän kaikki suomalaisetkaan käyttäydy… – Toisaalta voisi ajatella, että "Maassa maan tavalla" on hyväntahtoinen neuvo. Voit tietenkin meidän vapaassa maassamme pukeutua ihan niin kuin haluat ja yrittää puhua omaa kieltäsi joka paikassa.

Mutta jos haluat, että sinut otetaan tosissaan maahan totuttelevana tulokkaana, ja ennen kaikkea jos haluat kunnon työpaikan, niin opettele suomenkieli ja maan tavat. Niinhän se on joka maassa: mitä enemmän korostat näkyvästi omaa erimaalaista taustaasi, sen varmemmin sinut otetaan vain siihen ryhmään kuuluvana, ja jäät etäiseksi.

Sopeutujan ei tietenkään tarvitse myydä sieluaan ja hyviä tapojaan. Esimerkkejä onnistumisesta ovat venäjän vallankumouksen aikoihin Suomeen muuttaneet emigrantit, juutalaiset ja Chilen pakolaiset. Jokainen näistä ryhmistä on sopeutunut erinomaisesti, vaikka varsinkin juutalaiset ovat säilyttäneet erilaisen uskontonsa ja muut tapansa.

Maahantulijoita voisi myös kehottaa olemaan kuin kotonaan – niinhän raumalaiset tekevät toivottaessaan kaupungin rajalla "Ol niingon gotonas!". Yhtä hyvin voisimme sanoa, että viihdy! Kumpikin niistä on ystävällinen tervetulotoivotus ja kehotus olla pingottamatta. Ne eivät sisällä mitään varsinaista neuvoa. Ehkä voisimmekin sanoa maahanmuuttajille: "Maassa maan tavalla – ole kuin kotonasi!". Harkintakykyinen ihminen tietää, mitä se tarkoittaa. Ja muiden osalta yleisluonteisten neuvojen ja kehotusten antaminen taitaakin olla ajanhukkaa.

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu