Epäkohteliaita bussimatkustajia – ja -kuskeja?

Helsingissä on keskusteltu bussinkuljettajien tervehtimisestä. Hesarin mukaan useammat matkustajat väittävät tervehtivänsä kuin mitä todellisuudessa oli asianlaita. Vain vajaat 30 prosenttia matkustajista tervehti, mutta ainoastaan kymmenisen prosenttia tervehtineistä miehistä sanoi sen ääneen. HS:n aineiston mukaan useimmat kuljettajat vastasivat tervehdykseen, mutta aloite oli lähes poikkeuksetta matkustajan.

Tämä vahvistaa maakunnissa olevaa näkemystä, että helsinkiläiset ovat tylyjä ja kiireisiä. Ehkä kuvitellaan, että ollaan suurkaupunkilaisia, jotka eivät suuressakaan maailmassa moikkaile. Tosiasiassa muualla maailmassa ollaan yleisesti ottaen kohteliaampia kuin Suomessa.

Omien havaintojeni mukaan Turussa suuri enemmistö matkustajista tervehtii bussikuskeja ja nämä vastaavat, mutta jotkut kyllä katsovat toisaalle välttäen tervehtimistä. Törmäsin jopa äskettäin kuskiin, joka ei vastannut. Käännyin takaisin ja sanoin kuuluvasti: "Päivää!". Mies yllättyi – ja vastasi. Muutama vuosikymmen sitten Turussa oli useitakin tuollaisia kuskeja, jotka eivät mieltäneet olevansa palvelualalla. Liikennelaitosten pitäisi tarkkailla kuljettajiaan ja karsia pois alalle sopimattomat tai panna heidät uudelleenkoulutukseen.

Parhaita tervehtijiä ovat maahanmuuttajataustaiset kuljettajat. Jotkut heistä tervehtivät oma-aloitteisesti. Kansanluonteissa on eroja. Pohjoisen kaamoksen kansat ovat perinteisesti sisäänpäin kääntyneitä ja harvapuheisia – varsinkin erämaissa asuvat. Mutta kuten pääkaupungin esimerkki osoittaa, ei ihmisyhteisössä asuminenkaan välttämättä opeta ihmistavoille.

Eräs havaintoni on, että eläkeikäinen tervehtii todennäköisemmin kuin koululainen, mutta useimmat koululaiset kyllä tervehtivät – jotkut jopa huutavat kiitoksen poistuessaan. Toki tätä harvinaista tapaa noudattavat ovat useimmiten keski-ikäisiä ja vanhempia matkustajia. Maaseudun linja-autovuoroilla tervehtiminen on ehdoton pääsääntö, ja samoin kuljettajan kiittäminen poistuttaessa. Siellä kuljettajat ovatkin usein matkustajille tuttuja.

Miksi sitten pitäisi tervehtiä ventovierastakin kuljettajaa tai matkustajaa? Jotkut eivät tervehdi edes omassa porraskäytävässä vastaantulevia. Tervehtiminen lisää kansalaisten yhteishenkeä ja tekee tämän pakollisen kohtaamisen sujuvammaksi ja miellyttävämmäksi. Matkustaja saa pienen annoksen hyvää mieltä, ja kuljettajan työpäivä on varmasti mukavampi ja se sujuu nopeammin kun hän vastaa tervehdykseen. Murjottaja ikävystyy ja työvuoro tuntuu pitkältä. Uskoakseni hyvällä mielellä oleva kuljettaja on turvallisempi kyyditsijä kuin alavireinen.

Lopetettakoon blogi toiselta alalta peräisin olevaan anekdoottiin: Turussa aikoinaan vaikuttanut kirurgian professori A. Klossner saapui sairaalan potilashuoneeseen, josta ei kuulunut yhtään vastausta hänen tervehdykseensä. "Taisin tulla talliin, olisikin pitänyt sanoa ihahaa", tokaisi professori.

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu