Eurooppa ymmällään – mikä meni vikaan?

Brysselin terrori-iskut ovat tyrmistyttäneet Euroopan ja koko läntisen maailman. Mikä on terroristien tavoite, sitä tuntuu olevan vaikea ymmärtää länsimaisella järjellä. Mitä ääri-islamistit – ISIS etunenässä – tästä hyötyvät? Eräs syy lienee viha ja pettymys työttömyydestä ja muista ongelmista, joiden parissa maahanmuuttajat Euroopan getoissa elävät. Samoin kyseessä on kosto ISIS:in vastaisista operaatioista Syyriassa ja muuallakin.

Iskujen johdosta terroristeja epäilemättä pelätään, mutta myös inhotaan. Jos Eurooppa ja länsimaiset yhteiskunnat ylipäätään koetaan vihollisiksi, on iskuissa se logiikkaa, että kaikkinainen vihollisen horjuttaminen ja heikentäminen koituu automaattisesti omaksi eduksi.

Eurooppa ja eurooppalaiset kärsivät iskuista monin tavoin. Ihmisuhrit aiheuttavat inhimillistä tuskaa uhreille ja heidän läheisilleen, ja pelkoa kaikkialle Eurooppaan. Eurooppalaisia yhteiskuntia ja EU:ta ne eivät sinänsä materiaalisessa mielessä juurikaan horjuta, vaikka iskujen ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan joudutaan uhraamaan entistä enemmän resursseja. Samalla Euroopan talous kärsii ja kansalaisten jokapäiväinen elämä hankaloituu.

Esimerkiksi lentomatkailu ja turismi ylipäätään alkavat tuntua vähemmän houkuttelevilta. Joukkotilaisuuksien järjestäminen on entistä vaarallisempaa, ja niihin osallistuminen käy yhä epämiellyttävämmäksi, ja niin edelleen. Valtiot, kaupungit ja muut yhteisöt kääntyvät sisäänpäin. Sekö on terroristien tarkoituskin?

Muun muassa EU:n eräs kulmakivi, vapaa liikkuminen kohtaa yhä suurempia esteitä. Kuinka kauan tästä periaatteesta halutaan maksaa hinta, jonka terroristien vapaa liikkuminen maasta toiseen ennen ja jälkeen terrori-iskujen aiheuttaa? Kuinka kauan annetaan suurkaupunkien liepeille kasvaa maahanmuuttajien kansoittamia suuria asuma-alueita, joihin poliisikin arkailee mennä ilman panssariajoneuvoja? Nämä ovat kysymyksiä, joita viralliset tahot ovat haluttomia esittämään tai niihin vastaamaan. Korostetaan vain päättäväisyyttä – tehdä samoja virheitä kuin tähänkin asti?

Eräs terrori-iskuista erityisesti kärsivä väestönosa ovatkin juuri maahanmuuttajat ja erityisesti ne, jotka ovat lähtöisin samoilta alueilta kuin terroristien oletetaan olevan. Haluavatko terroristit vastustaa maahanmuuttoa Eurooppaan ja maahanmuuttajien kotoutumista? Näin heidän iskunsa joka tapauksessa vaikuttavat, vaikka ne olisivatkin protesti maahanmuuttajien olosuhteiden johdosta.

Asiantuntijoilta toivoisi analyysia siitä, miten näiden ilmeisesti uskonnon motivoimien ja uskontoa värväystoiminnassa apuna käyttävien arvomaailma johtaa tällaisiin tekoihin. Vaikka sanotaankin, että terrorismi ei ole aidon islamin mukaista, niin kuitenkin tekojen käyttövoima kumpuaa nähtävästi islaminuskosta – vaikkakin kuinka väärin ymmärretystä.

Terrorismin torjunnassa on erittäin tärkeää ymmärtää perin pohjin terroristien ajatus- ja aatemaailma. Vain sitä kautta voidaan kehitellä toimivia ennaltaehkäiseviä ratkaisuja. On myös kyettävä korjaamaan niitä periaatteita, joilla Eurooppaa on viime vuosina rakennettu – niiltä osin kuin ne ovat edesauttaneet nykyisten ongelmien kehittymistä.

Myös Syyrian sota olisi saatava loppumaan ja muut tilannetta ruokkivat ongelmat maanosamme ulkopuolella aikaa myöden ratkaistuiksi. Euroopan resurssit ovat tässä tietenkin rajalliset. Pikaista parannusta asioiden nykytilaan ei ole luvassa.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu