Politiikkaa tunteella?

Viime viikonlopun puoluekokouksista tehtiin näyttäviä uutisia tyyliin: "Alexander Stubb ja Juha Sipilä kyynelehtivät". Myös muiden puoluejohtajien – niin uusien kuin eroavienkin – silmät täyttyivät kyyneleistä.

Hienoa, että suomalaiset miehet osaavat  näyttää tunteensa? On väitetty, että kaikki elämämme suuret päätökset perustuvat tunteisiin. Epäilemättä tunne-elementti on aina ihmisen ajattelussa ja kannanotoissa mukana järkiperäisen harkinnan ohella. Kysymys onkin siitä, kumpi pääsee kulloinkin niskan päälle, järki vai tunteet.

Filosofi Lauri Rauhala esitti, että järjen ja tunteiden tuli kummankin olla täysivaltaisia omassa asiassaan. Silloin kun tehdään asiallisia päätöksiä, järkiperäisen tosiasioihin perustuvan harkinnan pitäisi hallita. Kun on kysymys esimerkiksi taide-elämyksestä tai surujuhlasta, tunteet nousevat ja saavat nousta pintaan.

Ihmiset ovat erilaisia tässäkin suhteessa – on tunneihmisiä ja viileitä asiaihmisiä, jotka pystyvät kätkemään tunteensa. Suomalaiseen kulttuuriin on pitkään kuulunut näkemys, että mies ei itke – ainakaan julkisesti. Naisille tämä on sallittua ja sitä ymmärretään paremmin. Asenne lienee vähitellen muuttunut tunteiden ilmaisemista puoltavaan suuntaan. Pidetään esimerkiksi sopivana "tuulettaa", kun on voitto kotona, tai muuten siltä tuntuu.

Puoluekokousten näkyvimmät vaiheet ovat paljolti teatteria, eli on pikemminkin kysymys taiteesta kuin 'tieteestä'. Silti voi herätä epäilys, ovatko nämä itkijämiehet tunnetyyppejä, joilla tunteet nousevat pintaan myös päätöksentekotilanteessa.

Silloin kun päätetään maamme kannalta vakavista ja kauaskantoisista asioista vaikkapa hallituksessa, sen tulisi tietenkin tapahtua viileään harkintaan nojautuen, eikä spontaanisti tunteiden ajamana. Tuntuisi huolestuttavalta, jos valtakunnan hallituksessa sattuisi istumaan samalla kertaa useita tunneihmisiä.

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu