Turkki: Diktatuuri lienee pienempi paha kuin sisällissota

Turkissa tapahtuneen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen johdosta presidentti Erdogan sai syyn ryhtyä puhdistuksiin maan hallinnon eri alueilla ja toimenpiteisiin presidentin vallan lisäämiseksi. Kaappausyritys tuli siis kuin tilauksesta tai oikeasti tilauksesta.

Useat valtiot tuomitsivat vallankaappauksen, mutta myös demokratian heikennykset ja kansalaisten suoranaisen vainon. Oikeudenmukaisuuden tunto meissä useimmissa synnyttänee ajatuksen, että kaappaus olisi saanut onnistua, mutta on muistettava, että myös sotilasdiktatuuri on diktatuuri. Lisäksi seurauksena olisi saattanut olla verinen sisällissota valtavine pakolaistulvineen. Usein diktaattorin kaataminen on johtanut entistä verisempiin levottomuuksiin kun vallasta on ryhdytty taistelemaan – esimerkkinä Saddam Husseinin syökseminen vallasta Irakissa.

Diktatuurikin saattaa siis olla tilapäisratkaisuna pienempi paha kuin vuosikausia jatkuva sisällissota. En suinkaan kannata diktatuuria missään muodossa, mutta kun sellainen nyt valitettavasti sattuu Turkissa olemaan tai syntymään, sen väkivaltainen kaatamisyritys voisi pahimmassa tapauksessa johtaa vielä huonompaan tilanteeseen. Onko missään siirrytty verettömästi diktatuurista suoraan demokratiaan?

Etelä-Afrikan rotusorto saatiin kansainvälisen painostuksen ja boikotin kautta lopulta puretuksi suhteellisen vähäisin ihmisuhrein. Turkin tapauksessa vastaava menetelmä lienee ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto. Tosin boikotin mahdollisuudet ovat pienet, muun muassa koska EU on riippuvainen Turkin pakolaispolitiikasta – Turkkihan voi halutessaan avata rajansa, ja hukuttaa eteläiset EU-maat pakolaistulvaan. Yhdysvallat taas on riippuvainen Nato-kumppaninsa tarjoamista tukikohdista.

Maailma joutuu siis ilmeisesti näillä näkymin sietämään demokratiaa polkevaa diktaattoria, vaikka se jäytää länsimaista oikeudentuntoa. Mutta, J.K. Paasikiveä mukaillen, maailmanpolitiikka ei ole oikeusprosessi, jossa oikeus aina voittaa.

 

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu