Saksan Pankki: Päättäjät vastuuseen

Deutsche Bank on vaikeuksissa ja sen pelätään romahtavan. Rysäys olisi asiantuntijoiden mukaan suurempi kuin Lehman Brothersin, jonka kaatuminen horjutti vakavasti finanssimaailmaa.

Miten tähän on taas tultu? Varsinkin kun saksalaiset ovat tunnetusti tarkkoja rahojensa kanssa. Itse finanssijärjestelmä luo mahdollisuudet ja houkutuksen suurten riskikeskittymien luomiseen sallimalla kaupankäynnin erittäin riskipitoisilla finanssituotteilla, joita voi monessa tapauksessa kuvata – ainakin jälkikäteen – roskapapereiksi. Alan asiantuntijat, muun muassa Amerikan professori Bengt Holmström, ovat puhuneet järjestelmäriskistä. Tämän lisäksi on kysymys myös pankinjohtajariskistä.

Pyörittäväthän pankinjohtajat ja muut finanssimaailman päätöksentekijät itse järjestelmää. Anteliaat palkitsemisjärjestelmät houkuttelevat heitä ottamaan pankin piikkiin ylisuuria riskejä, koska he ovat ainakin tähän asti tapahtuneissa kriiseissä saaneet pitää bonuksensa. Pankki saa siis mennä kumoon riskinoton seurauksena, mutta sotkun aiheuttajien omat palkkiorahat ovat turvassa.

Nyt pitäisikin opetukseksi ja vastaisen varalle asettaa kaikkialla pankinjohtajat vastuuseen päätöksistään. Riskipommin rakentaneiden päättäjien bonukset olisi syyllisyyden toteamisen jälkeen perittävä takaisin ja mahdollisesti myös vahingonkorvauskanteet nostettava vahinkoja aiheuttaneita vastaan.

Tällainen ehto olisi liitettävä palkitsemissopimuksiin, että jokainen päättäjä tietäisi vastuunsa. Olisi myös tarkasteltava kriittisellä silmällä luottoluokittajia sen varalta, että he olisivat luokittaneet vastoin parempaa tietoaan roskapapereita turvallisiksi sijoituskohteiksi.

Vastuun perääminen päättäjiltä on tietenkin ennenkuulumatonta finanssimaailmassa, mutta se merkitsisi välttämätöntä suursiivousta tässä pesässä, joka voi tunnetusti saada aikaan maailmanlaajuisen finanssikriisin, josta seuraa suunnattomia tappioita syyttömille osapuolille – muun muassa veronmaksajille.

Toinen asia on, miten tämä uudistus saataisiin toteutetuksi. Vaikka EU saisi aikaan asiaa koskevan direktiivin, Yhdysvallat ja muu maailma jatkaisivat todennäköisesti entiseen malliin. Globaali finanssimaailma on jo niin vahva linnoitus, että sen sääntely-yrityksissä valtiot ja valtioliitotkin jäävät toiseksi. Jotakin olisi kuitenkin tehtävä. Olisiko epärealistista toivoa alan sisäistä ryhtiliikettä aloittamaan uudistuksia?

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu