Eduskunta luovuttanut vallan järjestöille?

Suomen yrittäjien entinen puheenjohtaja Jussi Järventaus  katsoo, että poliitikot eivät kanna vastuutaan ja eduskunta on luovuttanut vallan järjestöille (HS 9.10.). Poliitikot menevät hänen mukaansa työmarkkinajärjestöjen selän taakse piiloon. Eduskunnalla on vastuu lainsäädännöstä, eikä ole perustuslain hengen mukaista antaa sitä pois. Pitäisi siirtyä järjestövallasta kansanvaltaan, Järventaus hehkuttaa.

Kieltämättä ammattiyhdistyksillä on viimeinen sana työelämää koskevissa päätöksissä – siitä ei päästä mihinkään. Mutta kerrankin on syytä puolustaa poliitikkoja ja hallitusta: mitä he voivat asialle? He eivät ole luovuttaneet valtaa ammattiyhdistysliikkeelle, vaan ammattiyhdistysliike on saanut tai ottanut pitkäaikaisen kehityksen tuloksena tämän valta-asemansa, joka nojaa lakko-oikeuteen.

Kuten nykyinenkin hallitus on saanut jo karvaasti kokea, työelämää koskevia lakeja ei niin vain ajeta läpi, sillä ammattialat uhkaavat heti lakolla. Tiettyjen avainalojen lakko saisi Suomen nyt erityisen horjuvan talouden romahduskuntoon sulkemalla ilma- ja meriliikenteen, jolloin vienti ja tuonti lopahtaisivat. Tällaista uhkakuvaa mikään hallitus ei pysty uhmaamaan. Viisas väistyy, ettei tarvitse itkeä ja väistyä.

On vaikea kuvitella, miten tällainen asetelma voitaisiin muuttaa. Jos lakko-oikeutta pyrittäisiin hiukankin rajoittamaan, vasemmistopuolueet nousisivat heti takajaloilleen. Ja ennen  kaikkea ammattiyhdistysliike uhkaisi panna maa polvilleen täsmälakoilla.

Kysymyksessä on ilmiselvä pattitilanne: mikään nappula ei tällä työmarkkinapoliittisella pelilaudalla liiku. Lieneekö Jussi Järventauksella jokin keino takataskussaan?

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu