Kaksi kovaa vastakkain, Trump ja oikeus

USA:ssa oikeuslaitos on asettunut poikkiteloin presidentti Trumpin pyrittyä toteuttamaan vaalilupauksiaan. Liittovaltion tuomari kielsi väliaikaisesti rajaviranomaisia jatkamasta Trumpin määräämän maahantulokiellon täytäntöönpanoa. Kielto koskee eräiden muslimimaiden kansalaisia. Vetoomustuomioistuin vahvisti tuomarin ratkaisun. Sittemmin toistakymmentä osavaltiota on vastustanut maahantulokieltoa.

Trumpin hallitus on esittänyt odotetusti presidentin päätöstä tukevan kannan. Trump itse twiittasi tuoreeltaan tuomarin päätöksestä, ja esitti vastalauseensa ennen kuulumattoman loukkaavalla tavalla todeten, että "tämän niin sanotun tuomarin" päätös tullaan pyörtämään. Hän jo erotti aikaisemmin oikeusministerin, joka ei ollut samalla kannalla kuin hän. Näin Trump ravistelee oikeuslaitosta.

Viimeisenä vaiheena kiistassa lienee aikanaan korkeimman oikeuden käsittely. Trump on juuri nimittänyt korkeimpaan oikeuteen kuolleen tilalle uuden tuomarin. Demokraatit pyrkivät viivyttämään nimityksen vahvistamista senaatissa, mutta jos ja kun nimitys tulee voimaan, republikaaneilla on korkeimmassa oikeudessa yhden tuomarin enemmistö.

Jos maahantulokieltoa koskeva päätös siis tulee korkeimpaan oikeuteen nähdään, ovatko republikaanituomarit presidentin sätkynukkeja, vai onko heillä itsenäistä oikeudellista harkintakykyä tällaisessa mahdollisesti perustuslakia loukkaavassa tapauksessa. Tietenkin heidän  republikaaninen maailmankuvansa voi aivan rehellisestikin johtaa näkemykseen, joka on Trumpin kannan mukainen.

Joka tapauksessa presidentin arvovallan paine hänen päätöksensä hyväksymiseksi lienee melkoinen. Sen sijaan Euroopasta katsoen tiettyjen muslimivaltioiden kaikkiin kansalaisiin kohdistuva maahantulokielto koetaan syrjiväksi ja populistiseksi – eikä sellaista päätöstä täällä saataisi aikaan.

Me eurooppalaiset voimme protestoinnin ohella vain seurata, miten nyt haastettu oikeusvaltio tulee aikaisemmin demokratiallaan ylpeilleessä Amerikassa menestymään. 

 

 

 

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu