Pitäisikö terrorismiin vain tottua?

Turvallisuusasiantuntija sanoo, että terrori-iskuihin pitää vain tottua. Miten tämä olisi ymmärrettävä? Tuskin mitään muita rikoksia on pidetty tähän tapaan luonnonvoiman tapaisina ilmiöinä, joita on vain siedettävä, koska niitä jatkuvasti tapahtuu. Miltä kuulostaisi, että meidän pitäisi tottua murhiin, raiskauksiin, rasismiin, jne.? Lähinnä oudolta ja väärältä tämä hanskojen naulaan ripustaminen vaikuttaisi.

Kristillisessä etiikassa kehotetaan kääntämään toinenkin poski lyöjää kohti.  On kuitenkin tilanteita, joissa tämä ohje johtaisi jatkuvaan iskujen nöyrään vastaanottamiseen. Terrori-iskuihin ei pidä tottua, vaan niitä on pyrittävä torjumaan, ja niin viranomaiset epäilemättä pyrkivätkin tekemään.

On vahingollista levitellä alistumismentaliteettia. Päin vastoin, lainsäädäntöä on terästettävä niin että terroritekojen valmistelu tehdään rangaistavaksi. Lisäksi viranomaisten tiedusteluvaltuuksia on lisättävä tekojen paljastamiseksi etukäteen ja toteutuneiden iskujen selvittämiseksi. Myös kansalaisten matkustaminen terroristien joukkoihin taistelemaan on kriminalisoitava ja sieltä palaavia on voitava tehokkaasti tarkkailla ja saattaa vastuuseen mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Jos otsikon kehotuksella tarkoitetaan samaa kuin yleisellä hokemalla "emme saa antaa pelolle valtaa", on sekin epäkäytännöllinen ja vaarallinenkin ohje. Kansalaisten on syytä pelätä ainakin sen verran, että he antavat tukensa viranomaisten toimenpiteille, jotka tähtäävät tällaisten tekojen tehokkaaseen ehkäisemiseen ja selvittämiseen. Jokaisen kansalaisen on myös viisasta toimia varovasti ja välttää mahdollisuuksiensa mukaan joukkotilaisuuksia, joissa terroritekoja saatetaan tehdä.

Suomi ei ole mikään erillinen saareke, jonne terroristit eivät koskaan iskisi. Vaikka Suomi ei ole osallistunut terrorijärjestöjen jahtiin, se ei suinkaan ole turvassa. Ei liene Ruotsillakaan tähän liittyvää taakkaa, mutta tämäkö oli palkka humaanista suhtautumisesta maahanmuuttoon?

"Vara on viisautta, eikä vahingon enne", sanoo vanha suomalainen sananlasku. Selvää pitäisikin olla, että mihinkään rikoksiin ei pidä tottua kuin väistämättömään kohtaloon, vaan niitä on varauduttava torjumaan ja välttämään kaikin laillisin keinoin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu