Rajat vuotavat – mutta vain sisäänpäin

Pakolaistulvaa selvitellessään viranomaiset ovat erotelleet turvapaikkaan oikeutetut ja palautettavat maahantulijat toisistaan. Saapuvien mutkattoman rajanylityksen vastapainona palautukset ovat muodostuneet ongelmaksi. Vapaaehtoiset paluumatkat ovat sujuneet, mutta muiden käännytyspäätöksen saaneiden osalta asia on kangerrellut. Monet näistä niin sanotuista paperittomista ovat kadonneet ja he piileskelevät maassa viranomaisten tavoittamattomissa. Osa paperittomista on palautettu pakkokeinoja käyttäen.

Paperittomista maahan jääneistä on muodostumassa turvallisuusongelma. Epätoivo ja katkeruus muodostavat potentiaalisen kasvualustan terrorismille. Viranomaisten työtä vaikeuttaa äänekkään kansanosan protestointi  lainmukaisia palautuspäätöksiä vastaan.  Tähän joukkoon on liittynyt pappeja, piispoja ja kirkon avustusjärjestöjen edustajia. Tällaista kansalaistottelemattomuutta ei odottaisi kirkon taholta, jonka pitäisi näyttää mallia kansalaisille siinä, miten "keisarille annetaan, mikä keisarille kuuluu". Kaikkein hämmästyttävintä on entisen presidentin asettuminen viranomaisten neuvojan rooliin. Presidentin jos jonkun luulisi hallitsevan kokonaisnäkemyksen siitä, mikä on valtakunnan etu.

Jos kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat saisivat halunsa mukaan jäädä maahan, se vesittäisi koko turvapaikkajärjestelmän. Turvan tarpeesta riippumatta rajat olisivat auki  ja oleskeluoikeus taattu kaikille tulijoille – se on yhtä epärealistinen vaihtoehto kuin "rajat kiinni" -vaatimus. Maailmalla riittää elintason perässä tulijoita miljoonakaupalla, ja viesti yksisuuntaisesta rajaliikenteestä kiirisi nopeasti. Suomen rajapolitiikka toimisi kuin rysä: sisään mennään liukkaasti, mutta takaisinpäin ei – ellei halua, ja kukapa haluaisi, jos tietää kuitenkin saavansa jäädä maahan.

Palautusten vastustajat viittaavat usein siihen, että viranomaiset ovat varoitelleet kansalaisia matkustamasta eräisiin palautusmaihin. Tällaisissa maissa erityisesti turistit ovat rikollisten huomion kohteina, koska heillä on rahaa ja arvoesineitä. Turistit eivät myöskään tunne olosuhteita, joten heidät on suhteellisen helppo ryöstää.

Maailmassa tulee aina olemaan turvallisuustasoltaan erilaisia maita. Vaikka haluaisimmekin, meillä ei ole resursseja taata näiden turvattomampien maiden kansalaisille samaa turvallisuustasoa kuin mihin omat kansalaisemme ovat tottuneet – emmekä myöskään samaa elintasoa. Jos emme pysty tehokkaasti erottelemaan todellisen turvan tarpeessa olevia elintasopakolaisista, mahdollisuutemme myös heidän vastaanottamiseensa heikkenevät. Siksi olisi keskityttävä näihin todellisiin pakolaisiin.

Palautuksia vastustavat eivät yleensä kiinnitä huomiota resursseihimme ja kustannuksiin. Asia on eräänkin mielenilmauksen mukaan "hoidettava muulla tavalla kuin palautuksilla". Mikähän se olisi? Maassa on omasta takaa vakavaa nuoriso- ja muuta työttömyyttä, ja valtion budjetissa on leikattu monista elintärkeinä pidettävistä kohteista. Samalla maamme velkaantuminen on huolestuttavalla tasolla ja velka kasvaa koko ajan, samoin korkomaksut. Rahaa ei siis ole.

Tämän valossa meillä ei ole varaa antaa maahanmuutto-ongelman kärjistyä sallimalla paperittomien jäädä maahan. Tilanne on nyt suhteellisen rauhallinen, mutta se voi huonontua nopeastikin – mm. Turkin toimenpiteiden johdosta. Siksi järjestelmän on oltava kunnossa ja toimittava. Viranomaisille pitää antaa työrauha.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu