Amerikka ensin – Eurooppa viimeisenä?

Presidentti Donald Trumpin Euroopan ja Lähi-Idän matkan uutisten perusteella päästiin hiukan syventämään näkemystä siitä mitä Trumpin 'America First!' -iskulause tarkoittaa käytännössä.

Tätä politiikkaa näyttäisi osuvasti symboloivan mediassa kierrellyt videopätkä, jossa Trump tönäisee Montenegron pääministerin tylysti syrjään pyrkiessään eturiviin Nato-kokouksen virallista valokuvaa otettaessa. Lopuksi Trump kohentelee itsetietoisen näköisenä takkiaan, päästyään paikalle, joka hänelle kuuluu: 'Trump First!', näkyy miehen naamasta.

Matkalla tuli selväksi, että USA ei aio tuhlata dollareitaan entiseen tapaan EU:n Nato- laiskureiden puolustukseen: useimmat jäsenmaat ovat "suunnattomia summia velkaa USA:lle", koska ne eivät ole pitäneet kiinni Naton rahoitustavoitteesta. Syyskuun 11. päivän terrori-iskun muistohetki muuttui nopeasti Nato-maiden sättimiseksi. Naton viidennestä artiklasta, joka velvoittaa muita jäsenmaita auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta, ei puhuttu mitään.

Saksan Angela Merkel totesikin vierailun jälkeen, että Eurooppa ei voi enää luottaa muiden apuun. Ajat, jolloin saatoimme luottaa täysin muihin, ovat ohi – olen kokenut sen viime päivinä, Merkel täsmensi. Tapaamisesta otetuista videoista ja valokuvista saattoi päätellä, mitä Merkel ajatteli keskustelukumppanistaan.

Näin siis Amerikka menee ensin. Liikemies Trumpin arvomaailmassa raha on  päällimmäisenä, ja se näkyy alastomasti. Kyllä USA:n aikaisemmatkin presidentit ovat ajaneet maansa etua, mutta eivät näin epädiplomaattisesti ja epäviisaasti kuin tämä norsu maailmanpolitiikan posliinikaupassa. Demokraattien tunnuseläin aasi tosin sopisi tähän paremmin.

Mikään maa ei ole niin vahva, että se pärjäisi hyvin ilman lojaaleja liittolaisia. Niinpä viisaampi amerikkalainen talouspoliitikko näkisi maansa Euroopan puolustukseen käyttämät varat investoinniksi, joka tuottaa aikanaan yhteistyön kautta. Hyödyt olisivat muun muassa juuri kaupallisia – hyvän kumppanin kanssa käydään mieluusti kauppaa, mutta tällaisen epädiplomaatin tapauksessa voi tulla mieleen suunnata kauppasuhteita muualle, jolloin Trumpin Amerikka kärsii.

Saudi-Arabia näytti olevan tällä hetkellä mieluisa kumppani, koska se ei vaadi rahaa, vaan ostaa öljyrahoillaan aseita. Kauppa käy. Venäjäkin on erityisasemassa Trumpin suosikkilistalla, mutta se on talousmahtina suhteellisen vaatimaton maa.

Mikään tällä hetkellä armon Trumpin silmissä saanut valtio ei voi kuitenkaan olla varma kumppanistaan. Trump on ailahteleva ja epäluotettava: milloin tahansa saattaa lennähtää twiitti, joka tuhoaa orastavan yhteistyön. 'Amerikka ensin' toimiikin lopulta Amerikan haitaksi, kun sitä näin tökerösti toteutetaan.

Trumpin lähipiiriin kohdistuvan Venäjä-tutkinnan tuloksia odotellessaan Eurooppa voisi miettiä Trumpin linjan mahdollisesti tarjoamia opetuksia. Miltä tuntuisi ajatus 'Eurooppa ensin'? Se ei tarkoittaisi jäsenmaiden patistamista tiukempaan talousruotuun ja taakanjakoon persaukisten Välimeren valtioiden pönkittämiseksi, vaan koko EU:n etujen ajamista – ei tosin niin härskisti kuin Trump sen tekee. Monessa asiassa EU näyttäisi nykyisin toimivan pikemminkin periaatteella: 'Eurooppa viimeisenä'.

 

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu