Trump tekee kaikkensa auttaakseen terroristeja – entä media?

Donald Trump tekee kriisin keskellä koko ajan juuri niin kuin terroristit haluavat, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja (6.6.). Hänen mukaansa terroristien yhteinen johtoajatus on usein sama: luoda vastakkainasettelua islamilaisen maailman ja länsimaiden välillä, jotta oma kieroutunut ideologia saisi lisää kannatusta ja äärijärjestöt vahvistuisivat.

Kieltämättä Trumpin kiihkeät twiitit ja niiden näyttävä uutisointi mediassa nostavat mitä ilmeisimmin vihaa terrorismille otollisissa piireissä, ja sieltä saatetaan lähteä kosto mielessä ISISin värväystoimistoihin. Toisaalta Trumpin puheissa on kiihkoilun takana myös ehdotuksia vastatoimenpiteistä: poliittinen korrektius on lopetettava, jotta ihmisten turvallisuuden parantamisessa päästään tositoimiin.

Mitä nämä tositoimet sitten ovat? Ne voi jokainen valtio miettiä itse oman poliittisen korrektiutensa rajoissa. Nämä rajat ovat tunnetusti Euroopassa erilaiset kuin Trumpin Amerikassa.

Toivottavasti täällä ei kuitenkaan ajatella, että mitään ei tarvitse tehdä – että odotellaan vain seuraavaa iskua antamatta pelolle valtaa, eikä provosoiduta senkään jälkeen, vaan toivotaan, että lopulta terroristit kyllästyvät. Kaksikymmentä vuotta siihen menee, arvioi eräs asiantuntija.

Britannian vaalikampanjassa on pääministeri Theresa Mayn  haastaja luvannut 10 000 poliisin lisäystä poliisivoimiin. Tämä on yksi keino. Myös tiedustelu- ja uhkien tunnistustoimintaa on syytä tehostaa – ja sitä varmasti kulissien takana tehdäänkin monissa maissa. Suomen lintukodon isäntien tositoimista en ole niin varma.

Ihmisten vapaata liikkumista rajojen yli on syytä tarkkailla potentiaalisten terroristien paljastamiseksi – niin vaikeaa kuin se esimerkiksi EU:ssa nykyisin onkin. Näin siitä huolimatta, että viime iskujen tekijät olivat maassa syntyneitä maahanmuuttajien jälkeläisiä. Eräät heistä olivat kuitenkin tehneet ennen iskuja matkoja terrorismin tukikohtina tunnettuihin maihin.

Turvatoimet ovat tehokkaimmillaan ja ne provosoivat vähiten, jos ne valmistellaan vailla jatkuvaa julkisuutta. Myös medialla on tässä ongelmakentässä raskas vastuu. Terrori-iskujen näyttävä revittely julkisuudessa vielä viikkokausia iskun jälkeen luo juuri sitä kiihkoa ja revanssin ilmapiiriä, jonka luomisesta Ilta-Sanomien kirjoituksessa Trumpia syytetään – aivan perustellusti kylläkin.

Näyttää siis siltä, että 'musta kylki kummallakin' –  ja myös syytä katsoa peiliin. Mutta molemmilla on oma agendansa: Trump kauppaa ideologiaansa, ja media tekee bisnestä.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu