Ranska valvoo kansallisia etujaan – entä Suomi?

Ranska kansallistaa korealaisen STX:n omistaman, risteilijäaluksia valmistavan telakan. Tosin kansallistaminen on väliaikaisratkaisu. Ranska päätti kansallistaa telakan, koska ei onnistunut sopimaan telakan tulevasta yhteisomistuksesta italialaisen yrityksen kanssa. Kansallistamisen on tarkoitus suojata maan strategisia etuja.

Näin toimi entinen suurvalta.  On vaikea kuvitella, että pienvalta Suomi ja sen koko maailmaa syleilevät ministerit pystyisivät mihinkään tällaiseen "trendin vastaiseen" toimenpiteeseen. Nykyisessä globaalissa markkinataloudessa kuuluu yksityistää valtion yhtiöt ja muut toiminnot – ja mieluummin vielä myydä ne ilman ehtoja ulkomaalaisille yrityksille.

Poikkeusta eivät muodosta elintärkeät infrastruktuuriin kuuluvat toiminnot. Jopa rautatiet ollaan avaamassa kilpailulle, ja on helppo kuvitella miten siinä lopulta käy. Fortum meni menojaan, kaivosoikeudet ovat vapaata riistaa, ja niin edelleen. Kaikki tämä tapahtuu tietysti vapaan markkinatalouden nimissä.

Sama linjaa noudattavat monet yksityiset yritykset. Omistajat kyllästyvät pyörittämään yritystään, ja rahastavat omistuksensa myymällä firmansa – hyvin usein ulkomaisille ostajille. Kaukana takana päin ovat ajat, jolloin omistajapatruunat ajattelivat myös työntekijöiden ja yhteiskunnan etua.

Kansallinen etu on meillä nykyisin kirosana. Sehän merkitsee parjattua nationalismia. Nyt ajatellaan naiivin sinisilmäisesti, että maailma on yhtä suurta perhettä, ja sen mukaisesti ollaan mallimaa globaalisti – samalla tylympi lokaalisti. Huomaamatta jää, että useimmat muut maat ajavat kylmästi omaa etuaan, eivätkä kerjää mallioppilaalle tulevaa päänsilitystä.

Yksityisiltä yrityksiltä ei kannattane jatkossakaan odottaa minkäänlaista kansallisen edun vaalimista. Sen sijaan on sentään kohtuullista edellyttää sitä kansan valitsemilta kansanedustajilta ja eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen ministereiltä. Sitä varten heidät on sinne valittu.

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu