Niinistö voitti selvästi – haikaileeko joku vielä toista kierrosta?

Sauli Niinistö voitti presidentinvaalit selvällä (62,7%) ääntenenemmistöllä. Kukaan ei tunnu enää haikailevan toisen kierroksen perään, jota vielä viime hetkeen saakka hehkutettiin niin mediassa kuin Niinistön haastajienkin suilla. Vaalien "demokraattisuus" ei olisi lisääntynyt siitä, että Niinistö ja Haavisto olisivat sanailleet vaalikeskusteluissa parin viikon ajan. Kansalaiset olisivat vain kyllästyneet. Jokainen ehdokas sai varmasti jo viestinsä perille.

Toista kierrosta hokemalla media halusi luoda vaaleihin "jännitystä" eli lisätä lukijoiden määrää ja kiinnostusta median tarjoamaan antiin. Haastajat yrittivät puolestaan houkutella äänestäjiä kelkkaansa, saadakseen lisää näkyvyyttä, joka tuottaisi tulosta lähinnä seuraavissa eduskunta- ja muissa vaaleissa.

Yleensä vaalien jälkeen jokainen ehdokas ja puolue katsoo saaneensa vähintään torjuntavoiton – pettymystä ei saa osoittaa: pessimisti ei pety, lohdutteli pääministeri Sipilä. Hän irrotti puheenjohtajuutensa ja hallituksensa kohtalot Matti Vanhasen uppoavasta vaalilaivasta, vaikka antoi aikaisemmin ymmärtää toista. Keskusta olikin vaalien suuria häviäjiä, sillä puolueen ehdokas Vanhanen kärsi tappion eriseuraiselle kunniapuheenjohtaja Paavo Väyryselle.

Väyrynen koki tappion, kun toista kierrosta ei tullut, ja myöskin neljäs sija oli suuri pettymys ehdokkaalle, joka tähtäsi toiselle kierrokselle Niinistön kilpakumppaniksi. Väyrynen omi kampanjaansa perussuomalaisten teemoja ja vei epäilemättä näiltä äänestäjiä.

Myös sosialidemokraateille – ja koko vasemmistolle – tulos oli karvas tappio, sillä ehdokkaat eivät keränneet ääniä läheskään puolueiden normaalin kannatuksen määrää. Näin kävi myös vihreiden Haavistolle, vaikka toinen sija vaalissa heltisikin. Yleisesti ottaen puoluejärjestelmä koki vaaleissa tappion, koska äänestäjät loikkivat yli puoluerajojen.

Niinistön voitto oli odotettu, joskaan ei ehkä näin selvänä. Gallupit antoivat toisistaan poikkeavia ennusteita, ja varsinkin Accuscore-yhtiöllä on itsekritiikin paikka, sillä sen Iltalehdelle tekemän ennusteen perusteella Haavisto olisi jatkanut Niinistön kanssa toiselle kierrokselle.

Yleensä  istuvalla presidentillä on etulyöntiasema. Niinistön onnistumiseen vaikutti luultavasti myös valitsijayhdistyksen käyttö, mutta ennen kaikkea hänen näyttönsä osaamisestaan ensimmäisen kautensa aikana sekä onnistunut esiintymisensä vaalikeskusteluissa. Edes Niinistön kiihtyminen Haaviston epäsiallisesta väitteestä ei ilmeisesti koitunut hänen tappiokseen: täytyyhän presidentillä tarvittaessa olla temperamenttiakin.

Edessä on paluu politiikan arkeen. Kansa on puhunut, pulinat pois, sanoi aikoinaan konkaripoliitikko Johannes Virolainen.

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu