Keisari Sipilän hallituksella ei ole vaatteita

Varoitus sote-uskoville: Tämä kirjoitus sisältää voimakkaita kohtauksia

 

Hallituksen on todettu olevan kuin sadun keisari kalsareissaan kansan keskellä *). Ei tarvitse olla lapsi todetakseen, että sote -viitta on täysin läpinäkyvä. Suunnitelma on suureellinen, mutta sen sisällön ovat puolueettomat terveydenhoitoalan ja hallinnon asiantuntijat tyrmänneet.

Valinnanvapausmalli tarkoittaa koristelematta sanoen sitä, että terveysalan yrityksillä on vapaus kerätä veronmaksajien varoja osakkeenomistajilleen kaksin käsin. Tämä on johdonmukainen seuraus sen lobbareiden lauman työstä, joka on erityisesti kokoomusministereiden luona ravannut. Potilas on tässä jäänyt toissijaiseen asemaan. Kaikki toimii voitonmaksimoinnin ehdoin. Valtio ei näköjään pysty asettamaan tehokkaita jarruja saalistukselle.

Toivoa sopii, että lopulta törmätään perustuslakiin – tosin perustuslakivaliokunta on poliittinen, ei juridinen elin. Toinen veronmaksajien ja sairaiden toivo on EU:n kilpailulainsäädäntöelimissä, joiden kantaa ei tosin ole välitetty "ajanpuutteen" takia selvittää.

Keskusta on katsonut tätä näytelmää sivusta, tyytyen sen asemat maakunnissa turvaavan maakuntamallin toteutumiseen. Tässä on toinen naula kansanterveyden ja veronmaksajien varojen arkkuun. Ylimääräinen hallintoporras merkitsee terveydenhoidolle sotkuja, joita poliitikot tässä himmelissä saavat aikaan sekä tottumattomuudessaan että omia ja puolueidensa asemia turvatessaan.

Kahdeksantoista alueen hallintohimmeli tuottaa tehottomuutta eli kustannuksia yhteiskunnalle ja huonoa hoitoa potilaille. Keskusta haluaa valtapyyteissään herättää aikoinaan haudatut maakunnat eloon. Tällä hankkeella on hyvin vähän tekemistä terveydenhuollon tarpeiden kanssa.  

Sininen "tulevaisuus" nyökyttelee päätään hallituksessa pystymättä ajattelemaan edes omaa etuaan, puhumattakaan veronmaksajien tai potilaiden edusta. Hallitus on pidettävä pystyssä hinnalla millä hyvänsä, sillä tämän hallituksen mentyä edessä on poliittinen musta aukko.

Sote -farssi on vakuuttava esimerkki siitä, että hallitus on syönyt eväänsä loppuun. Se yrittää saada asiantuntijalausuntoja ja järkeä käyttämättä soten "maaliin" -ikään kuin kyseessä olisi jalkapallo-ottelu, jossa onton pallon potkaiseminen tolppien väliin riittää.

Hätäilyssä kunnostautunut insinööri- ja yrittäjävetoinen hallitus on tullut todistaneeksi, että politiikassa on vieläkin osattava politiikkaa. Se ei ole pelkkää johtamistekniikkaa.

———————-

(Kirjoitin ensimmäisen sote-kriittisen kirjoitukseni vuonna 2014:

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180388-sote-sotku-kruunaa-hallitu…).

———————-

*) http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251657-lepomaki-sanoo-vain-etta-ke…

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu