Pitäisikö meidän luopua sotilaallisesta yhteistyöstä terrrorismin takia?

Jotkut ajattelevat, että Turun terrori-iskun johdosta Suomen pitäisi lopettaa sotilaallinen yhteistyö muiden länsimaiden kanssa muslimimaissa, koska yhteistyö olisi ollut iskun syy. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan mies on todellakin kertonut luulleensa, että Suomi on lähettänyt sotilaita Syyriaan (mikä ei tosin pidä paikkaansa). Lisäksi hän on kuitenkin sanonut, että isku kohdistui suomalaisiin, koska hän oleskeli Suomessa (HS.fi 20.3).

Lienee selvää, että Suomi ei lopeta terroriteon johdosta sotilaallista yhteistyötä muiden maiden kanssa. Terroritekojen jälkeen on meillä ja muualla  korostettu, että pelolle ei tule antaa valtaa, sillä silloin tekisimme juuri niin kuin terroristi haluaa. Onkin mahdollista, että jos terroristin tahtoa näin noudatettaisiin, se vain innostaisi yhä useampia radikaali-islamisteja pyrkimään vaikuttamaan terrori-iskuin maamme politiikkaan.

Terroristien todellisista motiiveista on tosin vaikeaa saada selkoa. Tietenkin ne perustuvat pohjimmiltaan islamin äärimmäiseen tulkintaan, mutta teon varsinainen syy saattaa olla hyvin henkilökohtainen: esimerkiksi halu päästä välittömästi paratiisiin siellä odottavien neitsyiden pariin tai yleinen turhautuminen omaan tilanteeseensa.

Puukottaja on myös kertonut kuulusteluissa, että puukotukset olivat kosto Yhdysvalloille iskusta Syyriaan. Ja kuten todettiin, hän sanoi myös iskun kohdistuneen suomalaisiin siitä syystä, että hän nyt sattui olemaan Suomessa. Maamme harjoittama sotilaallinen yhteistyö ulkomailla ei siis ollut ainakaan ainoa motiivi teoille.

Jos ajatellaan, mitä opittiin Turun puukotuksista, eräs toimenpide, jonka valtiovalta voisi tehdä heti, olisi lisätä maahanmuuttajille suunnattavaa informaatiota ja kertoa, että suomalaiset sotilaat eivät osallistu missään maassa taistelutoimiin. Mutta vaikka nämä väärinkäsitykset saataisiin karsituksi ja lisäksi luovuttaisiin myös kaikesta muusta sotilaallisesta yhteistyöstä muslimimaissa, silti riittää motiiveja uskonnollispohjaiseen terrorismiin Suomessakin.

Tulevien terroritekojen estäminen Suomen toimintapolitiikan muutoksin on siten lähinnä toiveajattelua. Terroriteot näyttävät olevan pohjimmiltaan uskonnollisperäisen fanatismin tuotoksia. Kuten Turun tapaus osoittaa terroristien jälkikäteiset selitykset teoille ovat monitahoisia ja ristiriitaisiakin.

Yhtenä selkeänä motiivina teoille on tietenkin länsimaiden sotilaallinen toiminta muslimimaissa. Suomi ei kuitenkaan voi, eikä haluaisikaan hillitä tätä muiden suorittamaa toimintaa, vaan osallistuu itsekin siihen – mutta lähinnä vain neuvonantajien tarjoaman avun muodossa. Yhteistyöllä maamme pyrkii luomaan mahdollisuuksia itseään hyödyttävään sotilaalliseen yhteistyöhön maamme oman turvallisuuden parantamiseksi.

Näillä näkymin terroritekojen mahdollisuus on vain otettava jatkossakin huomioon teimmepä mitä tahansa, ja pyrittävä tehokkaan tiedustelun avulla paljastamaan sekä torjumaan mahdolliset terrorihankkeet ennakolta.

Lähde: http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252667-pelatty-terroriennuste…

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu