Toimittaja maalaa piruja seinälle

Toimittaja Saska Saarikoski maalailee piruja seinälle (HS 29.3.) näkemällä Yhdysvaltojen politiikassa sodan enteitä. Eräs oire on hänen mukaansa "haukkojen saapuminen" presidentti Trumpin lähipiiriin.

Trump korvasi maltillisen ulkoministerin Rex Tillersonin Mike Pompeolla ja nosti John Boltonin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen. Molemmat tunnetaan haukkoina, Bolton "haukkojen haukkana", kirjoittaa toimittaja He ovat kannattaneet aseellista toimintaa niin Irania kuin Pohjois-Koreaakin vastaan.

Bolton katsoo edelleen Irakin sodan olleen viisas ratkaisu, ja hän myös väitti aikoinaan valheellisesti, että  Saddam Hussein yritti hankkia ydinaseita ja että Kuuballa on bioaseita. Toimittaja arvioi hyökkäyksen Pohjois-Koreaan sulaksi hulluudeksi – mutta onko Trump täysijärkinen? Todennäköisemmäksi toimittaja näkee hyökkäyksen Iraniin. Se vaatisi kuitenkin jonkinlaisen diilin Putinin kanssa. Venäjähän on Iranin rajanaapuri.

Putin ei ehkä kuitenkaan hyväksy Yhdysvaltojen sotilaallista huseeraamista naapurissa, vaikka toimittaja arvelee kysymyksen olevan vain hinnasta, jonka Putin vaatii. Hyökkäys Iraniin sytyttäisi mahdollisesti koko Lähi-idän, sillä Saudi-Arabian nuori kruununprinssi saattaisi mieluusti käydä maansa vanhan kiistakumppanin kimppuun. Israelkin voisi olla halukas heittämään omat kirpeät mausteensa Iranin kuohuvaan keittoon.

Toimittaja mainitsee perustellusti sodanuhkaa lisäävänä tekijänä myös Trumpin luonteen. Psykologit ovat kiinnittäneet huomiota Trumpin taipumukseen vastata uhkiin väkivallalla, mikä on tyypillisesti narsistisen luonteen itsesuojelua. Tämä saattaa tosin olla vain uhoamista – hän vältteli kaikin keinoin joutumasta Vietnamin sotaan, mikä osoittaa, että hän ei ollut valmis tosipaikan tullen panemaan itseään peliin.

Hyvin usein historiassa maan johtaja on peittänyt ja ratkaisut maan sisäiset ongelmat korostamalla ulkoista uhkaa ja jopa viemällä maansa sotaan. Trumpilla olisi kyllä klassinen motiivi aloittaa sota, sillä hänellä on toden totta ongelmia kotimaassaan. Hän on joutumassa yhä ahtaammalle Venäjän suhteidensa tutkinnassa ja seksiskandaalista hän ei ehkä enää selviä suunsoitolla ja twiittauksilla – eikä myöskään rahalla. Ja syksyllä ovat välivaalit…

Trump nostaa todellakin uhkaavia pilviä maailmanpolitiikan taivaanrannalle. Mikään tähänastinen tieto ei viittaa siihen, että hänestä löytyisi maltillinen ja järkevä puoli – aivan päinvastoin. Maailmantilanteen vakavuutta lisää vielä se, että myöskään Venäjän johtaja ei ole tullut tunnetuksi minään rauhanaktivistina.

Toivottavaa olisi, että jos Trump alkaa hamuilla käsiinsä ydinasenappia, muutama isänmaan ja maailmanrauhan ystävä puuttuu asiaan – vaikkapa perustuslakia rikkoen.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu