Soten ongelmat yhä ilmeisempiä – raakile pitäisi hylätä

"Suunniteltu sote-rahoitus ei riitä – kansalaisten perusoikeudet vaarassa", otsikoi Ilta-Sanomat nettiversiossaan (26.5.)  Lehden käsiinsä saaman perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan erityisesti maakuntien valtiolta saama sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on riittämätön, ja tämä muodostaa uhkan kansalaisten perusoikeuksien turvaamiselle.

Valiokunta toteaakin pitävänsä sote-palveluja koskevaa maakuntien rahoitussääntelyä perustuslain vastaisena. Sen mukaan olisi perustuslain vastaista säätää maakuntien rahoitus tasolle, jolla ”ne tiedetään etukäteen suurella todennäköisyydellä selvästi riittämättömiksi”. On vaarana, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa maakunnat joutuvat tinkimään palvelujen saatavuudesta tai laadusta: Kustannuksia voitaisiin pyrkiä karsimaan vaikkapa leikkaamalla erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista tai korottamalla asiakasmaksuja, arvelee valiokunta.

Maakuntien riittävän rahoituksen turvaaminen on valiokunnan mukaan edellytys myös soten valinnanvapauden toteutumiselle. Edelleen luonnoksessa todetaan, että laajamittainen tehtävien siirto yksityisille ei ole yhteensopiva perustuslain kannalta, ennen kuin uudistuksen voimaantuloa ja rahoitusta koskevaa sääntelyä muutetaan.

Paljon on siis sote-suunnitelmassa sananlaskua siteeraten 'silkkoa sisällä' – mutta maaliin se pitäisi saada, kuten pääministeri vielä jokin aika sitten uhosi. Nyt ei ole enää kuulunut häneltä lausuntoja.

Jos kiireellä ajetaan arvovaltasyistä läpi aivan raakile – vakuutellen, että sitä korjaillaan myöhemmin – toimitaan todella vastuuttomasti kansan ja potilaiden kustannuksella. Tämä ei voi olla hallituspuolueidenkaan etu, sillä äänestäjien muisti ei ole sentään niin lyhyt, etteivät he vielä vaaliuurnilla muistaisi ketkä olivat vastuussa sosiaali- ja terveysjärjestelmämme raunioittamisesta.

Asiantuntijat ovat tästä varotelleet, mutta Sipilän hallituksen politiikka on ollut asiantuntijakielteinen – jos nämä ovat olleet eri mieltä hallituksen kanssa. Kuten ovat monesti olleet ja varsin yksimielisesti.

Juuri on saatu arvostetun Lancet-lehden lausunto, että maamme terveydenhuolto on viidenneksi paras vertailluista (Yle.fi 26.5.). Onko maallamme ja hallituksella varaa tuhota ylimielisyydessään tämä toimiva järjestelmä?

Vaikka kaiken järjen mukaan sote-raakile pitäisi hylätä ja siirtää vaalien jälkeiselle hallitukselle, valitettava veikkaukseni on, että joidenkin kosmeettisten muutosten jälkeen koko roska ajetaan läpi hiukan venytetyssä aikataulussa.

Veronmaksajien ja potilaiden ainoa toivo on, että hallituspuolueiden riveistä lipeää yhä enemmän omin aivoin ajattelevia kansanedustajia, jotka saavat eduskunnassa hallituspuolueiden niukan enemmistön muutetuksi vähemmistöksi. Puolue ei "loikkareitaan" kiitä, mutta äänestäjät ja asianomaisten omatunto kyllä.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu