Opiskelijaparat vailla kesälomaa

Hesarissa (7.7.) osui silmiin Annamari Sipilän ironinen kirjoitus Suomen ylioppilaskuntien liiton lausunnosta, jossa valitellaan opiskelijoiden huonoa asemaa ”ainoana väestöryhmänä, jolla ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon”.

Sipilän mukaan joku voisi kysyä, eikö riitä enää maksuton korkeakouluopetus ja sen lisukkeet? Miksi ylipäätänsä kenenkään tarvitsisi tehdä töitä, jos valtio voisi kerran maksaa perustuloa, provosoi toimittaja.

Vanhempi polvi saattaa todellakin hieman ihmetellä, mikä opiskelussa on niin paljon muuttunut, että opiskelijoiden pitäisi voida viettää palkallista kesälomaa kuten palkkatyössä olevat.

Yleisesti ottaen on muistettava, että opiskelu on edelleen nuoren investointi tulevaisuuteensa, tie paremmin palkattuihin ja mielekkäämpiin työtehtäviin, eikä opiskelu ole tässä yhteiskunnassa leimallisesti valtion sosialisoimaa työtä yhteiskunnan hyväksi. Se ei siis ole palkkatyötä, vaikka SYL on yrittänyt sen sellaisena nähdä. Investointi rahoitetaan tyypillisesti myös lainalla, jos omia (tai isäpapan) pääomia ei ole riittävästi.

Myönnettäköön, että  tahti yliopistossakin on tiukentunut, mutta opiskelussa lienee edelleen mahdollisuus ottaa vapauksia niin, että ei tarvitse koko ajan rehkiä hullun lailla. Vai onko opiskelusta todella jo otettu kaikki löysät pois?

Toisaalta, kieltämättä opiskeluolosuhteet yliopistoissa ovat aikaisemmasta vuosi vuodelta heikentyneet. Valtiovaltahan on muun muassa halunnut lyhentää kansainvälisesti vertaillen pitkiä opiskeluaikoja ja lisännyt valvontaa sekä ohjausta. Ehkä jo liikaakin.

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat ehkä juuri opiskelun tiukentumisen takia lisääntyneet. Ne on otettava vakavasti ja etsittävä niihin parannuskeinoja. Oppilaitosten laissa säädettyjen pelinsääntöjen kriittisen arvioinnin lisäksi on syytä kääntää katse myös opiskelijanuorison nykyiseen elämäntapaan, joka voi aiheuttaa stressiä sekin. Koululaisten digi-käyttäytymistä yövalvomisineen ynnä muine sivuvaikutuksineen on käsitelty usein julkisuudessa. Samat ongelmat voivat rasittamaa myös opiskelijoita.

Joka tapauksessa SYL:n tämänkertainen ulostulo vaikuttaa hiukan yliampuvalta. Opiskelijoiden palkallinen kesäloma nyt ei vain tunnu istuvan opiskelun luonteeseen sellaisena kuin siihen on meillä totuttu. Veronmaksajat rahoittavat jo nyt huomattavan osan opiskelukustannuksista – myös sellaiset veronmaksajat osallistuvat näihin talkoisiin, jotka ovat valinneet opiskelun sijasta työelämän.

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu