Professori Kekkonen pitää Postin palkkapolitiikkaa häpeällisenä

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen kritisoi Postin toimintaa Twitterissä (IL 31.8.). Posti Groupin toimitusjohtajan tulot ovat yli 82 000 euroa kuukaudessa. Postin palkkapolitiikasta toisenlaisen esimerkin tarjoaa uutinen, jonka mukaan Posti ilmoitti siirtävänsä yli 700 pakettilajittelun työntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin. Palkoista putoaa lähes kolmannes tai jopa puolet pois.

Kekkosen mukaan Postin toiminta on erittäin epäoikeudenmukaista. Toimitusjohtajan palkka on täysin ylimitoitettu vastuuseen nähden. Hän pitää yhtiön toimintaa suorastaan häpeällisenä – demokraattinen oikeusvaltio rakentuu luottamuksen ja yhteisymmärryksen varaan ja siihen liittyy oikeudenmukaisuus sekä kohtuus. Järjettömän suuruinen palkitseminen on professorin mukaan todellinen ongelma, ja Postin palkkaerot ovat sekä epärationaalisia että epäoikeudenmukaisia. Hän vaatii pikaista puuttumista valtionyhtiön johtajien palkkoihin.

Professori Kekkosen ulostulo on veronmaksajan ja Postin asiakkaan näkökulmasta kannatettava asia. Postissa eletään kuin pellossa. Johtajien saamien suurten kannustuspalkkioiden irvokkuutta lisää se, että Postin toiminnan tuloksiin ei ole ilmeisesti kiinnitetty mitään huomiota. Jos yhtiön tilinpäätöstiedot olisivatkin jostakin näkökulmasta tyydyttävät, mitään erityistä palkitsemisen aihetta ei silti pitäisi olla.  Ei varsinkaan jos tarkastellaan Postin asiakaspalvelun tilaa ja kehitystä.

Postin palveluja on ajettu alas kiihtyvällä vauhdilla ja on ennakoitu jakeluheikennyksillä ”vaikeakulkuisella saaristo ja erämaa-alueella” – jossa todellisuudessa toimii tehokas yhteysalus- ja lossiliikenne. Onneksi Traficom keskeytti hankkeen ainakin toistaiseksi. Lisäksi Posti lakkauttaa myymälöitään ja konttoreitaan – mm. pääpostin Turussa.

Posti valittaa, että muun muassa paperipostin määrä on koko ajan vähentynyt. Vaikka näin olisikin, yhtiö on koko ajan menettänyt markkinaosuuttaan kilpailijoilleen, jotka saavat Postin laskelmien mukaan kannattamattomat toiminnot kannattaviksi. On todellakin irvokasta arvioida tällainen maailmanlopun johtaminen korkean palkan ja ylimitoitetun palkitsemisen arvoiseksi. Johdon palkan leikkaukset ja bonusten poistaminen tulevat lähinnä mieleen sopivina reaktioina.

Jos Postin nykyinen johto edellyttää rahallista kannustusta ryhtyäkseen tositoimiin, niin johdossa ovat ilmeisesti väärät henkilöt. Kohtuullisella palkalla saadaan yhtiöön varmasti uusia, jopa nykyistä ammattitaitoisempia johtajia. Vasta sitten kun Posti alkaa menestyä kilpailussa ja saada palvelunsa sivistysvaltion edellyttämälle tasolle, on aika ryhtyä puhumaan tulospalkkioista. Ei sitä ennen.

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu