Alexander Stubb on Pekka Haavistoa ansioituneempi ehdokas

Julkisuudessa on vertailtu presidenttiehdokkaita Alexander Stubb ja Pekka Haavisto, ja eräät tarkastelijat ovat tulleet siihen tulokseen, että ehdokkaat ovat hyvin tasaväkisiä.

Minusta Stubb on kuitenkin ansioituneempi. Opillisilta ansioiltaan hän voittaa selvästi: hän on suorittanut tohtorin tutkinnon ja esittänyt siihen kuuluvan väitöskirjan, kun Haavistolla on vain ylioppilastutkinto.

Väitöskirjan laatiminen osoittaa henkilöltä lahjakkuutta ja kykyä perehtyä menestyksellisesti pitkäjänteiseen työtehtävään. Se osoittaa asianomaisen kykyä loogiseen päättelyyn ja systemaattiseen tiedon luomiseen ja käsittelyyn.

Vaatimattomat opilliset ansiot viittaavat kyvyttömyyteen tai haluttomuuteen paneutua vaativaan henkiseen työsuoritukseen, joista kumpikaan ei ole ansio merkittävään virkatehtävään pyrittäessä. On suorastaan haitallista, jos presidentti ei osaa arvostaa koulutusta.

Haavisto on suorittanut siviilipalveluksen, kun taas Stubb on suorittanut asevelvollisuutensa. Asevelvollisuuden suorittaminen on merkittävä ansio presidentille, sillä hän toimii puolustusvoimain ylipäällikkönä.  Presidentti nimittää upseerit ja päättää puolustusvoimain liikekannallepanosta Siviilipalvelumies puolustusvoimain ylipäällikkönä kuulostaa lähinnä vitsiltä.

Ihmiset ovat samanarvoisia, mutta yksilöt ovat erilaisia ja ainutlaatuisia. He ovat lahjakkuudeltaan erilaisia, ja yksilöt sopivat ominaisuuksiensa suhteen eri tavalla erilaisiin tehtäviin.

Tämä on syytä ottaa huomioon valittaessa henkilöä vaikkapa presidentin tehtävään.

Stubb on aina korostanut Suomen turvallisuutta ja puolustuskykyä, ja kannattanut Nato-jäsenyyttämme.  Haavisto vastusti Natoon liittymistä, mutta muutti käsitystään kun suurin osa kansalaisista siirtyi kannattamaan jäsenyyttä. Aikaisemmin Haavisto on puoltanut kaksoiskansalaisuuden myöntämisen  helpottamista.

Haavisto on siten ollut häilyväinen kannoissaan, jotka liittyvät maan turvallisuuden kannalta keskeisiin asioihin. Stubbin kohdalla tällaista ei ole esiintynyt, vaan hän on ajanut horjumatta Suomen turvallisuuden asiaa. Presidentin ei sovi olla turvallisuuspolitiikassa tuuliviiri.

 

 

 

 

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu