Ei ehdotettu Urpilaiselle painavaa taloussalkkua

Jutta Urpilaiselle ehdotetaan EU:n ulkosuhteista ja kansainvälisestä yhteistyöstä vastaavan komissaarin salkkua (IL 10.9).

Ei siis esitetty painavampaa talousasioiden salkkua, josta Suomessa kovasti spekuloitiin etukäteen. Syytkin lienevät todennäköiset: Urpilaisen tiukkuus Kreikan talouskriisin käsittelyssä muistettaneen vielä Välimeren rannalla.

Lisäksi Suomen osoittama tiukkuus Unkarin ja Puolan demokratiavajeen suhteen ja ehdotus EU-tukien keskeyttämisestä on saattanut vaikuttaa – siitä huolimatta, että tuleva komission puheenjohtaja von der Leyen on saksalainen. Onhan hän varmasti keskustellut ehdotuksestaan eri jäsenmaiden kanssa. Ja tämä on vasta ehdotus.

Nimitys osoittaa Suomen merkityksen jäsenmaana. Maammehan on pieni reunavaltio unionissa. Asema ei siitä muutu, että Suomi on pyrkinyt olemaan ”kokoaan merkittävämpi toimija EU:ssa”. Tällaisella isottelulla ei asetelmaa muuteta. Tarvittaisiin realismia ja diplomatiaa.

————————————

Ks. samaa aihetta käsittelevä blogi:   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jaga/urpilainen-suomen-painon-punnuksena/

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu