Fortumin Venäjän investoinnin riskit olisi pitänyt ymmärtää
Fortum riskeerasi miljardikaupalla investoimalla Venäjälle vuonna 2008, mutta joutunee nyt myymään omistuksensa pilkkahinnalla (HS, Marko Junkkari, 3.7.). Miksi hälytyskellot eivät soineet?
Haastateltu asiantuntija totesi, että yksityinen yritys ei olisi tehnyt vastaavan riskiluokan investointia. Valtion päättäjät eivät siis pidä huolta rahoista niin hyvin kuin yksityinen sijoittaja. Paradoksaalista kyllä, eräs riski-investointiin houkutellut tekijä oli yksityisistä yrityksistä matkittu johdon palkitsemisjärjestelmä: Fortumin johtoa palkittiin osakeoptioilla.
Oma etu houkutteli johtajia ottamaan omistajien varoilla kohtuuttomia riskejä saadakseen osakekurssin nousemaan. Riskien lauetessa johdon optiovoitot olivat jo turvallisesti johtajien tileillä, ja laskun maksoivat osakkeenomistajat – tässä tapauksessa viime kädessä veronmaksajat.
Marko Junkkari viittaa kirjoituksessaan siihen, että tapauksen arvostelussa olisi kysymys jälkiviisaudesta. Kukaan ei todellakaan olisi osannut ennustaa Venäjän ryhtyvän omalta kannaltaankin täysin järjettömään hyökkäykseen Ukrainaan. Tämä hyökkäyshän sitten romahdutti Fortumin Venäjä-investoinnin arvon.
Moni kansalainen kuitenkin ihmetteli ja kauhisteli Fortumin päätöstä panostaa miljardikaupalla Venäjälle heti kun siitä ensi kerran tiedotettiin. Tiedettiinhän, että Venäjä ei ollut länsimaiden tapainen oikeusvaltio, vaan sitä leimasi edelleen jälkineuvostoliittolainen, itse asiassa perivenäläinen kulttuuri.
Maa ei ole koskaan ollut demokraattinen oikeusvaltio, vaan keskusjohtoinen harvainvalta. Milloin on johdossa ollut tsaari, milloin keskuskomitea puheenjohtajineen tai itsevaltainen presidentti. Tällaisessa valtiossa kaikki kulkee keskushallinnon ja -johdon kautta.
Niin kauan kuin keskusjohto on myötämielinen ulkomaiselle sijoittajalle, asiat sujuvat. Mutta koska itsenäistä ja puolueetonta oikeuslaitosta ei ole, ulkomainen yritys ei riitatapauksessa voi odottaa saavansa puolueetonta oikeutta.
Jo Fortumin harkitessa Venäjälle menoa, olisi siis pitänyt oivaltaa, että halutessaan keskusjohto olisi voinut säädättää lain, jolla sijoittajan omaisuus takavarikoidaan valtiolle – tai vaikkapa verolain, jonka lopputulos olisi sama.
Venäjän ideaan kuuluu tietty epäluuloisuus kaikkea ulkomaista kohtaan, mikä tuottaa ulkomaisia yrityksiä ja yksilöitä koskevia boikotointitoimenpiteitä. Mauno Koivisto julkaisi vuonna 2001 teoksen Venäjän idea, joka kertoo tämän aavikkokansan luonteesta.
Erkki Tuomioja tiivistää netissä Koiviston teoksen sanoman seuraavasti: ’Venäjän laajentumisessa yhtyi kolme tekijää: pyrittiin saamaan haltuun arvokasta maata, pyrittiin levittämään uskoa, pyrittiin yhdistämään slaaveja Venäjän johtoon. Se oli Venäjän idea.’
Fortumin johdon olisi siis pitänyt ymmärtää, minkä maariskin Venäjä sisälsi. Sattuman oikusta se toteutui ennakoimattomana hyökkäyksenä, mutta se on selitettävissä ’Venäjän idealla’, ja oli kyllä asiaan perehtyneiden nähtävissä.
Joka tapauksessa Venäjän johtamisjärjestelmä olisi voinut todennäköisesti tuottaa ulkomaiselle omistukselle kohtalokkaita ongelmia ilman Ukrainan sotaakin.
Investointi on toki tuottanut vuosien varrella, mutta pääoma on tässä katastrofissa suurelta osin menetetty.
Lopputulokseksi siten jää, että Fortumin Venäjä-investoinnin tehneille päättäjille ei voi antaa puhtaita papereita. Ja tähän joukkoon kuuluvat myös omistajaohjauksesta vastanneet poliitikot. Siitä ei päästä mihinkään, että veromaksajien yhteistä rahakukkaroa on hoideltu holtittomasti.
Fortumin Venäjän investointien riskeistä on kansalaiskeskustelussa puhuttu paljon. Moni on sen sijaan unohtanut Venäjän investointien tuotot. Niitäkin on saatu.
Venäjän toimintojen liikevoitot
2008 -92 milj.
2009 -26 milj.
2010 8 milj.
2011 74 milj.
2012 68 milj.
2013 156 milj.
2014 161 milj.
2015 201 milj.
2016 191 milj.
2017 295 milj.
2018 273 milj.
2019 375 milj.
2020 298 milj.
2021 261 milj.
Yhteensä 2243 milj.
Fortumin sidottu pääoma Venäjälle oli 2508 milj. 31.3.2021 eli noin puolet Fortumin Venäjä-segmentin investoinneista oli ehditty poistaa.
Kokonaisuus näyttäisi olevan tappiollinen, mikäli Fortum ei saa useiden satojen miljoonien kauppahintaa Venäjän toiminnoistaan. Esim. YIT sai noin neljänneksen Venäjä-bisnestensä käyvästä arvosta. Fortum odottaa saavansa enemmän, mutta voi olla turhan optimistinen.
https://www.fortum.fi/files/fortum-taloudelliset-tiedot-2021-sis-tilinpaatoksen-ja-toimintakertomuksen/download
Ilmoita asiaton viesti
Miltä blogistin ja Tommin mielestä Fortumin investointi näyttää takaisinmaksuajan kannalta kahden vaihtoehdon suhteen:
1. Venäjän maariski ei toteudu ja toiminta jatkuu ikään kuin Venäjä olisi länsimainen oikeusvaltio.
2. Venäjän maariskit vaikuttavat investointiin kuten nyt näyttää käyvän.
Kuulisin mielipiteenne, koska en itse rohkene ottaa kantaa tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan kirjoitinkin kommentin juuri tähän blogiin siksi, että toivoisin laskentatoimen professorina toimineen blogistin näkemyksen tähän asiaan. Toivottavasti blogisti osallistuu keskusteluun.
Jos noin yleisesti ajatellaan, liikevoitto vuodesta 2013 lähtien on ollut kohtalainen suhteessa sidottuun pääomaan. Sidottu pääomahan oli aluksi yli 4 mrd. ja on laskenut poistojen ansiosta lähes puoleen. Vuonna 2021 liikevoitto oli jo noin 10% sidotusta pääomasta. Tätä voi minusta pitää ihan hyvänä tasona tilanteessa, jossa Fortumin rahoituskulut ovat olemattomat.
Turha spekuloida, mutta toisissa olosuhteissa Venäjä olisi voinut olla Fortumille rahantekokone vuosia tai vuosikymmeniä. Paljon puhuttu Venäjäriski kuitenkin toteutui.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjäriski toteutui tällä kertaa siten, että Venäjä aiheutti nykyisen kansainvälisen tilanteen. Nykyinen kriisi alkoi jo kahdeksan vuotta sitten Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Fortumin johto ei nähtävästi pitänyt Venäjää sijoitusriskinä.
Olen hyvin samaa mieltä blogistin kanssa tästä:
”Joka tapauksessa Venäjän johtamisjärjestelmä olisi voinut todennäköisesti tuottaa ulkomaiselle omistukselle kohtalokkaita ongelmia ilman Ukrainan sotaakin.”
Ilmoita asiaton viesti
Alkuvuonna 2008 Venäjän integraatio länteen näytti todennäköisemmältä kuin nyt. Fortum oli jo toiminut Venäjällä pitkään ja oletti tuntevansa olosuhteita. Jos hyökkäys Georgiaan avasi yhtiön johdon silmiä, se oli jo myöhäistä.
Muistan kyllä, että Suomessa jo noihin aikoihin kauhisteltiin Fortumin ottamaa riskiä.
https://www.fortum.fi/media/2008/02/fortum-ostaa-enemmistoosuuden-venalaisesta-tgc-10sta
Fortumin johto kommentoi investointia mm. näin:
”TGC-10 on merkittävä askel strategiamme toteutuksessa. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus saavuttaa merkittävä asema maailman neljänneksi suurimmalla sähkömarkkinalla. Kauppa ei vaikuta taloudelliseen joustavuuteemme, joka mahdollistaa pohjoismaisen investointiohjelmamme jatkamisen ja mahdolliset uudet
investoinnit tulevaisuudessa. Olen erittäin tyytyväinen tästä strategisesti tärkeästä askeleesta,” sanoo Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen erittäin tyytyväinen tästä strategisesti tärkeästä askeleesta,” sanoo Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius”.
Näin Lilius, joka kääri liiveihinsä hulppeat optiovoitot.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin vuosituloksiin saattoi olla tyytyväinen niin kauan kuin niitä tuli. Ellei tuntenut epämukavuutta investoinnin suuren riskipitoisuuden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtoehtoa 1. ei kannata sen enempää makustella, koska se ei toteutunut.
Blogini pyrkii olemaan vastaus kysymykseen 2.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta tiedät taustasi vuoksi, että liiketoiminnassa päätökset tehdään epävarmuuden vallitessa.
Fortumin suunnittelupöydällä on varmasti ollut useita skenaarioita, joista huonoin skenaario on luultavasti nyt toteutunutta huonompi. Olisihan ollut mahdollista, että Venäjä olisi kansallistanut Fortumin omistukset jo aiemmin, ennen kuin investointeja olisi ehditty poistaa ja ennen kuin ne olisivat ehtineet tuottaa.
Toteutui siis ehkä toiseksi huonoin skenaario.
Ilmoita asiaton viesti
”Toisaalta tiedät taustasi vuoksi, että liiketoiminnassa päätökset tehdään epävarmuuden vallitessa. Toteutui siis ehkä toiseksi huonoin skenaario ”
Toki sen kaikki tietävät, että päätökset tehdään epävarmuuden vallitessa. Mutta on eriasteista epävarmuutta, ja tässä tapauksessa se oli erittäin suuri. Toiseksi huonoimman vaihtoehdon toteutuminen ei paljon lohduta omistajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten totesin: ”Investointi on toki tuottanut vuosien varrella, mutta pääoma on tässä katastrofissa suurelta osin menetetty.”
Kyse ei ollut määräaikaiseksi vaan pysyväksi tarkoitetusta investoinnista, joten mönkään meni.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyvenäjän synnyn aikoihin, suuren 90 luvun laman aikoihin, kävin minäkin Moskovassa, mutta suurin osa tarvittavasta konsortiosta ymmärsi, ei kannata, me teimme kauppaa ainoalla tavalla, jolla se edelleenkin on kannattavaa, tavarat toimitetaan vasta, kun lasku on maksettu, joskin siihenaikaan oli käteistä liikkeellä ja paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Kuvalehti 09/2008:
”Medvedev nousee presidentiksi hyvin erilaisessa tilanteessa kuin Putin kahdeksan vuotta sitten. Sekasortoisesta ja konkurssikypsästä Venäjästä on kehittynyt vakaa ja vauras mutta autoritaarinen ja herkkänahkaisesti voimaansa korostava valtio. Ylimääräisiä öljytuloja on ohjattu 110 miljardia euroa niin sanottuun vakautusrahastoon. Osaa niistä voi nyt käyttää uuden teollisuuden, infrastruktuurin ja koulutuksen kehittämiseen”.
Eipä tuokaan lausunto ole kovin hyvin ikääntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Eipä tuokaan lausunto ole kovin hyvin ikääntynyt.”
Ei ollut, tosiaan. Silloin lännessä uskottiin yleisesti Venäjän ”normalisoituvan” länsimaiseksi valtioksi. Ei siis ymmärretty, miten syvällä perinteinen kultttuuri, ’Venäjän idea’ muhi. Eikä tietenkään myöskään arvattu, että johtoon nousisi Putinin kaltainen ideologiansa vallassa oleva yksinvaltias.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut naapurilla siis luottoa – eikä olisi ollut syytäkään olla.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot sössivät aina kaiken – totesi eräs taloudesta perillä oleva ystäväni.
Venäjä on suhteessa ydinFortumiin pitänyt lupauksensa. Venäjällä toimintaympäristö ei ole muuttunut.
– Lännen taloudellinen sota Venäjää vastaan alkoi jo ajat sitten. Mutta Ukrainan sodan myötä Lännen päätökset rupesivat vetämään mattoa Fortuminkin alta.
*** ***
Vaarallisin vihollinen tulee aina ”sisältä”. Saksa on ollut koko 1900 -luvun äärimmäisen vaarallinen kumppani Suomelle, niin talouden kuin itsenäisyyden näkökulmasta. Lähteenäni on Suomen historian emeritusprofessori Markku Kuisman teos.
Fortumin johto ei ymmärtänyt ”sisäisen vihollisen” ideaa. Sijoittajasuhteet Venäjällä säilyivät hyvinä ja toimintaympäristö lupausten mukaisena.
– Lännen poliitikot kiihdyttivät taloudellisen sodan. Ja kas, Saksa ei ole kärsimässä mutta Suomi maksanee.
**’ ***
Fortumin kannattaisi nyt pitää pää kylmänä. Ja käydä ”sotaa” oman pelinsä mukaisesti. Vielä ei ole aika ulostautua Venäjältä vaan rauhassa odottaa.
– Ja vastaavasti voidella todella tehokkaasti Fortumin vihollisia (saksalais- ja muita eu -poliitikkoja) niin että he haluasivat ymmärtää Fortumin erityistarpeita.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on aina mieltänyt olevansa vihollisten ympäröiimä. Lännessä kuviteltiin hyväuskoisesti, että Venäjä muuttuisi länsimaiden kaltaiseksi. Turha toivo. Ei ymmärretty Venäjän ideaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä aloitti perinteisen sodan Ukrainassa. Länti aloitti taloudellisen sodan Venäjää vastaan.
Lännen taloudellisen sodan vuoksi Fortumin tytäryhtiö Uniper on ajautunut vakavaan taloudelliseen tilanteeseen. Sen epäillään maksavan Suomelle/suomalaisille yli 10 miljardia euroa.
Ensisijaisesti Fortumin ongelmat aiheutuvat siis isäntämme EU:n taloudellisesta sodasta Venäjää vastaan. Siis ”isäntämme” päätöksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti, jos Suomessa sijasta EU:n taloudellisen sodankäynnin ensi linjassa olisi Unkari, Italia, Kreikka tai Puola, niin EU kompensoisi Fortumin ongelmat täysikätisesti?
– ja luultavasti maksaisi hyvitystä kansalle vielä erikseen remonttirahoina?
Suomen hallintoa Suomen etu kiinnostaa niin vähän, että se/he tuskin ovat edes nähneet sitä, miten EU:n aloittamasta taloudellisesta sodasta Venäjää vastaan on Krimin valtauksesta alkaen nettomääräisesti eniten kärsinyt Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätköhän EU:n talouspakotteet olleet vain taloudellinen erityisoperaatio Venäjän kansan pelastamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Itse myin omistukseni juuri vuonna 2008. Vain muutama kymppitonni tosin 🙂
Olin siinä mielessä oikeassa että en uskaltanut pitää ropojani kiinni Venäjällä kun se voi käyttäytyä niinkuin Georgiassa käytäytyi.
Itse suosin vain kasvollisia omistuksia toki pienin poikkeuksin. Siis sellaisia joissa toimiva johto ja hallitus omistaa suuria määriä osakkeita. Silloin olen enemmän samassa venessä. Toki riski on se että suuret omistajat eivät piittaa muista vaan jyräävät pienosakkaat. Sellaista on tapahtunut,
En siis mitenkään korosta itseäni ja olen myös muninut monesti. Mutta tässä Fortumin tapauksessa olin oikeassa. Harvinaista.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti myit alkuvuodesta. Kurssi tippui kesän aikana 31 eurosta 13,6 euroon vuoden 2009 helmikuuhun mennessä. Näillä nykyisillä (13 euron) tasoilla kurssi on ollut myös 2016 ja koronapohjissa maaliskuussa 2020.
Kyllä se näiltäkin tasoilta nousee, kunhan Uniper saa Saksassa luvan nostaa hintoja kustannuksia vastaavasti. Toistan itseäni, mutta Uniperin operatiivinen liikevoitto viime vuonna oli 0,7%. Siinä ei ole varaa ylimääräisille kuluille, ei ainakaan ostohintojen kaksinkertaistumiselle ilman mahdollisuutta siirtää niitä eteenpäin ketjussa.
Ilmoita asiaton viesti
En varmaankaan myynyt lähellekään huippuja v.2008. Yritin kaivella Nordeaa mutta en enää löytänyt, Toki muistaakseni sain voittoa tuosta. Yllättävän tasaistahan tuo kurssikäyrä on ollut sen jälkeen.
Olet varmaan oikeassa arvioissasi. Helppo olla jälkiviisas Fortumin suhteen yhtiön tasolla, itse voin piensijoittajana huseerata mielin määrin. Mutta kyllä tämä Venäjä on ollut minulle aina sellainen että en ole uskaltanut juuri sijoitella. Jotain helppoja periaatteita on pidettävä ja toinen on ollut tuo ns. kasvollisten omistajen suosiminen. Kone on paras esimerkki siitä. En ole v.2005 jälkeen lisännyt pahemmin enkä vähentänyt. Nyt voisi ehkä lisätä.
Onhan näitä mokia tullut tehty mutta se on vain hyvä että ei luule itsestään liikoja. 🙂 Myin omistamani Keskot pois kun kävin ensi kerran Lidlissä 🙂 Katselin ympärilleni ja kun Lidlin markkinaosuus noihin aikoihin kasvoi vauhdilla niin tein tuon päätöksen, Nyt toki ostin takaisin Kesko A pari viikkoa sitten. Voin olla tässäkin väärässä mutta luulisi firman pystyvän toimimaan inflaatioympäristössäkin ja omaavan hinnoitteluvoimaa. Toinen tärppi on Neste jonka onnistuin myymään viime vuonna mutta nyt otin takaisin kun sitä ylistettiin Kauppalehdessä ym,, kovasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Olin siinä mielessä oikeassa että en uskaltanut pitää ropojani kiinni Venäjällä kun se voi käyttäytyä niinkuin Georgiassa käytäytyi.”
Noin toimii sijoittaja, joka investoi omia varojaan…
Ilmoita asiaton viesti
…Jotenkin tulee mieleen v.1976 Imatralle perustettu Valtion kuvaputkitehdas Valco…? ( Piti tulla 100.000 kuvaputkea-tuli 1000…?! Fortum kuitenkin ehti kerätä Venäjältäkin yli kaksi miljardia euroa)
– Liekö mitenkään ”rinnastettavissa…?”
Fortumin kaltaiset johtajien palkat, optiovoitot ja mahdolliset muut bonukset ja lisäeläkkeet tuskin ainakaan? Tuskin tappioiden ja menetysten määrätkään?
Onhan ”näitä:” Talvivaara, taxiuudistus jne…
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli voi rinnastaa, että yritysjohdon mokia molemmat.
Ilmoita asiaton viesti