Harkintakyky petti

Pääministeri Sanna Marinin bilevideot ja niiden herättämä kohu tuovat mieleen vanhojen roomalaisten viisauden: mikä sopii Jupiterille, ei sovi Härälle.

Sanna Marin on Suomen pääministeri, eikä mikään tavallinen 36-vuotias nainen. Siten Marinin asema edellyttää arvokasta käyttäytymistä julkisuudessa. Hän edustaa paitsi itseään, myös Suomen valtion vaikutusvaltaista päättäjää.

Tämä ei tarkoita sitä, että pääministeri ei saisi juhlia ja käyttää alkoholia. Se tarkoittaa, että näistä ei ole viisasta tehdä mediatapausta, eli niitä ei pitäisi julkaista. Marin tähdentää, että hän ei tehnyt mitään laitonta. Se ei kuitenkaan ole asian ydin.

Esimerkiksi kodin seinien sisäpuolella tapahtuu monenlaista normaalia täysin laillista toimintaa, jota kukaan ei haluaisi varsinkaan videoina julkisuuteen, koska siitä olisi heille haittaa. Jos joku kuvaisi sitä salaa, se olisi syytteen alainen asia.

Marinin kanssa juhlinut valokuvaaja Janita Autio kertoi lauantaina julkisella Instagram-tilillään, että videot on kuvattu yksityistiloissa ja että kaikki asianosaiset ovat olleet tietoisia kuvaamisesta ja videoiden julkaisemisesta yksityisellä tilillä. Tämä siis koskee myös Sanna Marinia. Kyseisellä yksityistilillä on vajaa sata seuraajaa. Marin ei tuntenut edes kaikkia paikalla olleita juhlijoita (IltaSanomat 21.8..22).

Tämä kaikki osoittaa, että Marin käyttäytyi hyvin varomattomasti. Kun video on runsaan sadan henkilön tiedossa, voi päätellä, että videon julkistaminen on suorastaan varma asia.

Tietoturva-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo saman IltaSanomien artikkelin mukaan, että jo pelkkä videoiden kuvaaminen on Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta riski nykyisessä herkässä tilanteessa. Hän valottaa niitä turvallisuusriskejä, joita tällainen videointi aiheuttaa.

Marinin tapauksen ydin on se, että hänen olisi tässä asemassa pitänyt olla huomattavasti varovaisempi. Kun näin sitten kävi, hänen olisi syytä harkita rikosilmoituksen tekemistä, sillä julkistaminen turmelee paitsi hänen itsensä, myös Suomen valtion julkisuuskuvaa. Voi kuvitella, miten tietyissä vanhoillisissa maissa suhtaudutaan neuvottelukumppaniin, jolla on tällainen maine.

On esitetty, että videon julkaiseminen saattaisi olla vihamielisen vieraan vallan edustajan tekosia.

Helsingin Sanomien pääkirjoittaja totesi (19.8.), että Marin on osoittanut huonoa harkintaa, asettaessaan oman maineensa ja pääministeri-instituution riippuvaiseksi henkilöistä, joihin ei kannattaisi luottaa.

Lehden johtopäätös oli: Koska Marin ei tuntunut vieläkään ymmärtäneen tarvetta tarkistaa käyttäytymistään, se herättää jo kysymyksiä pääministerin harkintakyvystä.

Voidaan myös kysyä, miksi paikalla ei ollut turvamiestä tarkkailemassa tilannetta – selvän ihmisin silmin. Turvamiehet olivat Marinin mukaan ”alueella läsnä”. Varauduttiin siis vain ulkoiseen uhkaan, mutta uhkatekijä olikin sisätiloissa.

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu