Hyväosaisten kapina oopperassa

Kansallisooppera aikoo perjantaina 20.8.voimaan astuvista tiukemmista koronarajoituksista huolimatta ottaa näytöksiin noin 300 henkeä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettamat rajoitukset rajaavat sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osanottajamäärän 25 henkilöön, mikäli tilaa ei voida lohkoa (Talouselämä 16.8.).

Vaikuttaa erikoiselta, että valtion ylläpitämä laitos alkaa kapinoida viranomaisten päätöstä vastaan ja painostaa hallitusta. Nuorison mielenosoitukset ja liikenteen häirintä kiskoilla istuskellen tuntuvat ymmärrettävältä arvostelukyvyn puutteelta. Sen sijaan valtion ylläpitämässä laitoksessa työskentelevien aikuisten touhuksi tämä on luvattoman naiivia. Se heittää varjon oopperan ylle herättäessään kysymyksen siitä, millä arvostelukyvyllä laitoksessa toimitaan ja sitä johdetaan. Kapellimestari Hannu Lintu totesi, että mikään ei pue oopperaa ja balettia niin hyvin kuin skandaali. Sillä lailla.

Toki lohkomisajatus voi olla vaikeasti toteutettavissa: kullekin lohkolle on osoitettava turvallinen pääsy WC-tiloihin, jne. Ja toki hallitus on viivytellyt torjuntatoimenpiteissä, esimerkiksi koronapassin voimaan saattamisessa. Siitä huolimatta oopperan johdon olisi ollut  pyrittävä toteuttamaan ohjeet luovuutta käyttäen soveltavin osin, eikä asetuttava julkisesti vastahankaan.

Kulttuuriväki tuntuu elävän omassa kuplassaan ymmärtämättä, että yhteiskunta toimii lakien ja säännösten noudattamisen voimalla. Vaihtoehto on anarkia.

Ooppera, sekä muu taide- ja tapahtuma-ala olisivat voineet käyttäytyä luovasti ja yrittää keksiä omia keinoja yleisön terveydentilan todistamiseksi sekä yleisön kontaktien minimoimiseksi. Varsinkin ulkomailta olisi ollut saatavissa esimerkkejä tällaisesta kekseliäisyydestä.

Veronmaksajana tulee mieleen, että niskoittelun johdosta oopperan valtionapua pitäisi leikata, kunnes sääntöjen noudattaminen palaa  kunniaan. Rahastahan tässä kapinassa on alunperinkin kysymys.

 

+2
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu