Jos et lue kirjoja, suljet monta ovea itseltäsi
Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Veera Paananen kirjoittaa kolumnissaan Ihmiset eivät enää jaksa lukea, eikä siitä käydä yhteiskunnallista keskustelua, että yhä useampi nuori ei lue lainkaan kirjoja (HS 13.4.).
Hän arvelee, että sekä lasten että aikuisten keskittymiskyky on huonontunut. Lukeminen on korvattu lyhyiden videoiden katsomisella. Se on perustavanlaatuinen yhteiskunnallinen muutos, mutta siitä ei puhuta.
Toimittaja on huolissaan perinteisen lukutaidon heikentymisestä. Perustelu lukutaidon tärkeydelle on osaltaan se, että lukeminen auttaa tulkitsemaan kriittisesti myös muunlaisia mediasisältöjä. Salaliittoteorioiden kaninkoloihin putoaa helpommin, jos kunnon sisälukutaitoa ei ole. Lukeminen myös parantaa keskittymiskykyä, jonka huononemisen moni on saattanut omallakin kohdallaan todeta.
Toimittaja Paananen päätyy lopputulokseen, että ehkä yhä useammat suomalaiset pitävät lukemista turhana, mutta asiasta olisi kuitenkin hyvä käydä jonkinlainen yhteiskunnallinen keskustelu.
Toimittajan huoli on aiheellinen. Kirjallisuuden lukemisesta on meille monenlaista hyötyä, jota esimerkiksi surffailu netin lyhyiden ja huolimattomasti luotujen tekstien parissa ei tuota. Silloin kun puhumme kirjojen lukemisesta, puhumme samalla lukijan tietämyksen, ajattelumaailman ja kokemiskyvyn kehittämisestä. Nämä ovat keskeisiä asioita varsinkin koululaisen henkisen kasvun kannalta, sillä niitä tarvitaan myöhemmin työ- ja muussa elämässä.
Rakentamalla mielessään kuvan romaanin henkilöistä, miljöistä ja tapahtumista lukija harjoittaa mielikuvitustaan ja ajattelukykyään. Valmiiden tarinoiden passiivinen seuraaminen esimerkiksi elokuvaa katsomalla ei ole yhtä hyödyllistä.
Romaaneja lukemalla voi kokea monen erilaisen ihmisen elämää näiden ”pään sisältä” tarkkaillen. Näin tulee huomaamattaankin harjoittaneeksi itseään tosielämää varten. Lukija oppii mukavasti nojatuolissaan ymmärtämään kaikkea sitä, mitä ihmisyksilön ympärillä – ja yksilössä itsessään – tapahtuu. Samalla hän oppii, jos on oppiakseen, empatiaa ja muita hyödyllisiä tunteita.
Romaanien ohella kunnon lukutaidon ja -halun omaava pystyy tietenkin ammentamaan oppia tietokirjoista. Opiskelu ei onnistu ilman hyvää lukutaitoa. Tunnetusti nykykoulu tuottaa oppilaita, joiden lukutaito ei ole tyydyttävä. Heille sulkeutuu elämässä monta ovea.
Lukutaidon hankkiminen vaatii tietenkin vaivannäköä. Ja sitä enemmän, jos oppimisen pohja on jäänyt hataraksi ja ongelma tulee eteen liian myöhään. Silloin on jo ehkä vastenmielisyys lukuhommia kohtaan kasvanut ylivoimaisen suureksi. Tässä tilanteessa tarvitaan sisua ja luonteenlujuutta – myös auttava käsi voi muodostua ratkaisevan tärkeäksi.
Joskus kampanjoitiin lukutaidon hyväksi esimerkiksi sellaisilla vaalilauseilla kuin: ”Lukeminen kannattaa aina” ja ”Lue enemmän, luulet vähemmän”. Vastaavanlaiset kampanjat olisivat nytkin paikallaan.
Voitaisiin ajatella vaikkapa seuraavaa: ”Älä lue kirjoja – ja pysyt tietämättömänä!”. Tai, viitaten kirjojen viihdevaikutukseen: ”Lue kirjoja – ei tylsää hetkeä!”.
On myös huomattava, että ”tieto on valtaa!”. Jos et osaa kunnolla lukea ja siten perehtyä asioihin, lukutaitoiset pyörittävät sinua kuin Georg Otsin laulussa pellavapäätä. Ja putoat myös helposti edellä mainittuihin salaliittoteorioiden kaninkoloihin.
Kampanjoinnin osana tulisi aloittaa toimittaja Paanasen ehdottama yhteiskunnallinen keskustelu. Meillä ei ole kansakuntana varaa antaa nouseva polven tyhmistyä.
————–
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009513701.html
https://www.ts.fi/lukijoilta/3859215
Äänikirjat ovat tulleet monelle osaksi arkea, myös ihmisille jotka lukivat aiemmin laiskasti. Esimerkiksi salitreenien yhteydessä kuunnellaan kauno- ja tietokirjallisuutta. Tekniikka on tässäkin suhteessa mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kuunneltunakin kirjasta pitäisi löytyä pilkut ja pisteet ja kappalejaot.
Onkin järkyttävää, että erityisesti nuoremmissa ikäluokissa on tullut tavaksi kuunnella äänikirjoja nopeutettuina.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kuuntelin Alastalon salissa enimmäkseen 1,7-kertaisella nopeudella ja norminopeudella se olisi jäänyt kuuntelematta. Kirjoitin siitä https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/rkoski/kuntoilua-alastalon-salilla-nopeutettuna/ jo 1 ½ vuotta sitten.
Nykyisin minulla on Video Speed Controllerissa oletusnopeus 1,8-kertainen ja suomenkieliset nostan yleensä vähintään 2,0-tasolle, englannin- ja ruotsinkieliset tekstittämättömät taas lasken tasolle 1,6. Suorana tai nopeuttamattomana suostun kuuntelemaan vain musiikkia.
Joskus parikymppisenä tuli kokeiltua, miten nopeasti pystyn lukemaan englantia ja 200 sanaa minuutissa oli helppoa, mutta 300 oli jo aika vaikeaa.
Minua ei kuitenkaan järkytä yhtään muiden hidasälyisyys.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kyseessä todellakin on hidasälyisyys jos nauttii Alastalon salissa- romaanin lukemisesta ja kavahtaa sen kuuntelua jonkun toisen lukemana 1,7-kertaisella nopeudella mutta ainakin omalta kohdaltani siunaan vallitsevaa asiaintilaa.
Nautin kirjan lukemisesta enemmän kuin sen ”suorittamisesta” kuunnellen pikakelauksella.
P.S. Lapsuudessani ja varhaisnuoruudessani pystyi halutessaan ”suorittamaan” maailmankirjallisuuden klassikkoja selailemalla Kuvitetut klassikot- sarjakuvia.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa erikoinen tulkinta tuo viimeinen lause. Lukemisestahan blogissa oli kyse,eikä kuuntelemisesta.
Oleellinen kyllä varmaan tuli kaikille selväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkumo rakentuu siten, että ennen kirjapainotaidon yleistymistä oli tapana lukea ääneen eli hitaasti. Hiljaa ja luonnollisesti harjaantumisen kertyessä paljon nopeammin lukemista pidettiin jopa noituutena. Nyt on käsillä vastaava teknologinen murros, joka mahdollistaa kuuntelemisen nopeuttamisen ja sitä nyt vuorostaan paheksutaan tai järkytytään.
Ilmoita asiaton viesti
En minä järkyttynyt siitä,että moitit muita hidasälyisiksi.
Olisithan asian voinut esittää tahdikkaamminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Nopeus ei sinänsä ole mikään erityinen hyve, jos on kyse huvikseen lukemisesta. Esimerkiksi tenttikirjan lukemisessa nopeus on etu.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli Turun kesäyliopiston englannin luetun ymmärtämiskurssi, jolla ensi kertaa tuli vastaan mm. skimmaustekniikka opettajan kertomana ja pitihän sitä kokeilla, 80-luvulla. 80-luvulla kokeilin myös hidasta lukemista Robert Pirsigin kirjaa Zen och konsten att sköta en motorcyckel lukemalla muutamia sivuja päivässä ja PC Magazinen DOS Power Toolsia luin myös varsin hitaasti, mutta se taisi olla jo 90-luvun puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi äänikirjakin kuin ei mitään, mutta itse luettava kirja on parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Molempi parempi. Eivät sulje toisiaan pois ja kirjojen kulutus kasvamaan päin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti toteaa: ”Silloin kun puhumme kirjojen lukemisesta, puhumme samalla lukijan tietämyksen, ajattelumaailman ja kokemiskyvyn kehittämisestä.”
Mitäpä tuohon kommentoisi?: Täyttä asiaa. Kaikin osin. Kiitokset siis blogistille.
***** ******
Ihmisen sosiaalisen maailman kudelmien monimuotoisuutta ja -mutkaisuutta ei kyetä opettamaan suoraan opettaen. Asiat ovat monikerroksisia ja sanoilla on monta merkitystä. Aina.
– kukapa voisi sanoa sen mitä rakkaus on… tai mistä kyvyttömyys kokea ylpeyttä kumpuaa.
Hyvässä kaunokirjallisuudessa kait tuo näkemisen, kokemisen ja tulkitsemisen taito kehittyy.
– jos vain riittävästi astuu sisään kirjan rakentamaan maailmaan.
”Nyt olen lukenut kaunokirjallisuutta niin paljon, etten usko enää siitä mitään oppivani”. Noin siis totesi aikoinaan noin viiskymppinen henkilö, hyvin kouluttautunut, monia elinympäristöjä ja työmaailmoja kokenut.
Jäin itse silloin miettimään, että oletkohan oikeassa? Nyt pari vuosikymmentä miettineenä toteaisin että järkensä ainakin tuossa puheessa oli.
**** *****
Yksi selitys miksi NL loppujen lopuksi romahti on se, että sen panivat alulle suurelta osin a) lukukokemuksia vailla olevat ja enintään 2) polyteknisissä aineissa kouluttautuneet henkilöt.
– he sitten suunnittelivat kaiken mitä rationaalisimmin. Neuvostoliitto oli nimenomaan rationaalisuuden juhlaa. Totisesti oli a) päämäärä ja b) tavoite johon c) käytettiin keinoja.
Insinööritalouden unelma. Jostakin syystä kävi kuten heidän viimeinen pääministerinsä totesi ”miten tässä taas näin kävi”?
*** ****
Olisi tarvittu ihmiselämän asetelmien taitajia! Vivahteita, merkityksiä sekä historiallisuutta elämään. Kulttuuri puuttui….
Kaunokirjallisuus puuttui….
Jälkikäteen, niihin koskaan syvemmin tutustumatta olen ajatellut että nimenomaan kirjallisuus, kirjallisuuden historia sekä teatteritaide opettavat ihmisiä ymmärtämään vivahteita, merkityksiä.
– Mistä tässä maailmassa on kyse?
Kun päätöksentekijöillä on kykyä asettaa oikeasti suhteellisuuksia, nähdä työelämänKIN problematiikka historiallisesti virittyvinä voimakenttinä ja virtaavina voimina… silloin hänellä/heillä vasta on ammattitaito kunnolla olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitäpä tuohon kommentoisi?: Täyttä asiaa. Kaikin osin. Kiitokset siis blogistille.”
Kiitokset kommentoijalle!
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti tarvitaan lukutaitoa – mutta myös kykyä ymmärtää luettu.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, laadukkaita romaaneja lukemalla kehittää mentaalisia malleja ja harjoittaa toisaalta myös omaa kirjallista ilmaisuaan.
Toisaalta onko osin kyse paluusta menneeseen? Aikanaan lukkarit opettivat lukemaan katekismuksen mutta ei sillä tavoin syvempi lukutaito kehittynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Olin vuoden verran lukukyvytön silmieni takia. Pystyin tietokoneen ruudulta kyllä lukemaan mutta en juuri muuta. Yllättävän paljon tulee riesaa tälläisestä viasta koska maailma on suunniteltu terveille näkeville ennen kaikkea. Kaupassa käynti ja ravintolassa lounastaminen ruokalistan takia ym. Toisaalta saa hyvän katsauksen vammaisen ihmisen haasteista eli loppupeleissä hyvä kokemus. Ja syyhän oli nopeasti edennyt kaihi.
Leikkauksen jälkeen näkökyky jälleen loistava. Mutta kaihin aikana opin kuuntelemaan äänikirjoja ja en ole luopunut senkään jälkeen. Minulle se sopii kyllä hyvin ja kuunteluun tulee keskityttyä hyvin. Pitkällä lentomatkalla erittäin hyvä kun voi istua luurit korvilla eikä tarvitse reagoida hölynpölyyn ympärillä.
Kyllä kirjojen lukeminen /kuuntelu on ensi arvoisen tärkeää.
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni kirja ja sen lukeminen on suuri nautinto ja lueskelen kiirettä, lauseita makustellen. Tällä hetkellä menossa ”Reneganes” Born in The USA. Kirjassa Barack Obama ja Bruce Springsteen käyvät vuoropuhelua elämästä ja rakastamastaan kotimaasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Itselleni kirja ja sen lukeminen on suuri nautinto ja lueskelen kiirettä, lauseita makustellen.”
Näin minäkin luen. Lukunopeus ei ole mikään arvo minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa jos joku on selvittänyt Alastalon salissa 1,7-kertaisella nopeudella.
Itse uskon että kyse on samasta erosta kuin shakin ja pikashakin kohdalla.
Alastalon vaikuttavuus perustuu juuri siirtojen hitauteen. Erittäin pohdittuja sananvalintoja. Se menetetään pikaluettaessa.
Ehkä olisi parempi lukea lyhennelmiä. Pikaluettaessa/kuunneltaessa hitauteen panostava kirja menettää suurimman osan sanomastaan.
Koko kirja, varsinainen tiiliskivi, kertoo vain yhden päivän tapahtumat.
Ilmoita asiaton viesti
”Alastalon vaikuttavuus perustuu juuri siirtojen hitauteen. Erittäin pohdittuja sananvalintoja. Se menetetään pikaluettaessa.
Ehkä olisi parempi lukea lyhennelmiä. Pikaluettaessa/kuunneltaessa hitauteen panostava kirja menettää suurimman osan sanomastaan.”
Kyllä näin on. Voisin kärjistäää, että pikalukeminen pilaa Alastalon salin tapaisen kirjan lukunautinnon.
Vrt. maisemia ihaileva hidas hölkkääjä, ja hampaat irvessä juokseva ennätystehtailija.
Ilmoita asiaton viesti