Jos Natoon pyritään, päätökset on tehtävä heti
Kun Venäjä muutti maailmanjärjestyksen kertaheitolla, alkoivat suomalaiset ajatella vakavasti Nato-jäsenyyttä.
Asiaan liittyy kuitenkin epävarmuustekijöitä. Mitkä ovat Venäjän reaktiot ja hyväksyvätkö kaikki jäsenmaat Suomen jäsenyyden olosuhteissa, joita emme vielä täysin tunne.
Jos emme päätä hakeutua Natoon on epävarmaa, säästääkö se meidät Venäjän aggressioilta, vai katsooko naapuri silloin Suomen etupiiriinsä kuuluvaksi ja kypsäksi haltuun otettavaksi.
Vaihtoehtoja siis on, mutta ne eivät kuitenkaan avaudu meille sen paremmin, vaikka miettisimme niitä kuinka huolellisesti ja pitkään. Tilanne on kuin nopan heitto: kun tuijotamme noppaa vaikka kuinka kauan ja mietimme huolellisesti kaikki vaihtoehdot, emme tule hullua hurskaammaksi. On vain heitettävä.
Miettiminen ja pohdiskelu tuntuvatkin nyt viivyttelytaktiikalta. Jos Natoon halutaan, päätös pyrkimisestä olisi tehtävä heti, ja koetettava myös nopeuttaa Naton mittavaa byrokratiaa – jos vain mahdollista. Kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä olisi pitänyt hankkia etukäteen kaikessa hiljaisuudessa.
Julkisuus on myrkkyä asiallemme. On vastuutonta puhua, että päätöksenteko meillä kestää kuukausia. Pääministeri Marin puhuukin viikoista. Parempi niin, mutta vielä parempi olisi, jos voitaisiin puhua muutamasta viikosta.
Mitä pitempi on odotusaika ennen Suomen ja lopulta Naton päätöstä, sitä enemmän Venäjällä on aikaa järjestää häirintää ja harmia maallemme. Samalla ehkä Ukrainan tilanne laukeaa niin, että Venäjällä alkaa riittää resursseja tuotavaksi meidän rajoillemme.
Ideaalitapaus olisi nopea ja yllätyksellinen päätös joka portaassa. Vatulointi on myrkkyä Suomen turvallisuudelle.
Olen samaa mieltä, päätös mieluummin eilen kuin tänään.
Kumma kyllä, minulla on tunne että homma on korkeimman valtionjohdon ”hanskassa” ajoitusta myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan, että asia on hanskassa. Julkisuudessa näyttää tosin siltä, että se on jossakin muualla…
Ilmoita asiaton viesti
Minun kielikorvalleni puhua viikoista on sama kuin puhua muutamasta viikosta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ’muutama viikko’ on 2-3 vk. ja ’viikoista’ voi tarkoittaa vaikkapa kymmentä viikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta puhe ”muutamasta viikosta” viittaa jopa pitempään aikaan kuin puhe ”viikoista”. Äitini opetti, että muutama on yhdeksän.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle taas opetettiin lapsena ihan lorunomaisesti, että ”yks´ on vähän, kaks´ on vähän, kolme on muutama ja neljä vasta on paljon”. Olin neljän, mutta aivojeni synapsit nappasivat tämän visusti talteen.
Tältä pohjalta rohkenen kuitenkin väittää, että ”muutama viikko” tarkoittaa oikeasti kolmea viikkoa. Toisaalta minun puheisiini ei ole kenenkään tietenkään pakko uskoa, joten ihan miten vain. Näette sitten, miten asiat oikeasti menevät.
Ilmoita asiaton viesti
”Tältä pohjalta rohkenen kuitenkin väittää, että ”muutama viikko” tarkoittaa oikeasti kolmea viikkoa.”
Muutama ymmärretään yleensä vähintään kahdeksi, mutta alle kymmeneksi. Kolme kpl voi olla hyvä määritelmä muutamalle.
Ilmoita asiaton viesti
Melko optimaalista olisi, jos Suomi ilmoittaisi Natolle halukkuutensa tulla jäseneksi viimeistään 9.5.
Ilmoita asiaton viesti
Tai juuri tuolla päivämäärällä samalla kun lähetetään Venäjälle voitonpäiväonnittelut 😁
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on käsitykseni Niinistön päätöksen julkistamisesta se, että kun asiasta on keskusteltu eri puolilta politiikojen ja viranomaisten taholta, ei Niinistön kryptisistä lausunnoista ota kukaan selvää.
Arvaukseni on se, että kun Suomen Nato jäsenyys on hyväksytty Nato maiden puolesta, niin Niinistö rohkenee sen jälkeen lausumaan, että kyllä kannatan jäsenyyttä Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Hän on ehkä turhan varovainen. Kyllä hänellä on oikeus lausua mielipiteensä näin tärkeästä asiasta aikaisemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä luulisit, mikä olisi Saksan tuki Suomen natojäsennyyden suhteen, jos Venäjä uhkaisi katkaista kaikki energiatoimitukset Saksaan ?
Pelissä on monia muuttujia aina siinen asti, että Suomi hyväksytään uudeksi jäseneksi kaukkien olevien jäsenmaiden parlamenteissa tai edes että parlamentit saisivat edes esitykset päätäntään.
Saksa ilmoitti tällä viikolla, ettei ydinvoimaan ole enää paluuta ja viimeinenkin voimala suljetaa suunnitellusti v. 2023. Siis mihin perusenergiaan Saksa nojaa ? Vastaus : Venäläiseen maakaasuun, eikä mihinkään muuhun.
Onneksi Yhdysvalloilla ja Britannialla on paukkuja riittävästi nuivan Saksankin painostamiseksi Suomen jäsennyyden tueksi – vai onko ?
Ilmoita asiaton viesti
Saksan liittokansleri Scholz: Suomi on tervetullut Natoon
Sen pituinen se.
https://yle.fi/uutiset/3-12043017/64-3-62925
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä jos Venäjän energiasulku iskisi Saksan kohdalle ?
Millä arvelisit Saksan korvaavan venäläisen maakaasun, jos Venäjä laittaa Saksan polvilleen ?
Scoltz on ollut punavihreitä Putinin aisankannattajia jo vuosikymmenien ajan Schröderin jatkumona todennäköisesti mukavine veroparatiisitileineen.
Ilmoita asiaton viesti
Tai entä jos taivas putoaa? – Ei Saksa voi enää perääntyä:
Saksa tukee Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä, sanoi liittopresidentti Steinmeier: ”Olemme puolellanne”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008738938.html
Ilmoita asiaton viesti
Uskoa voi kuka mitä tahansa.
Liittopresidentti Steinmeier todettiin turhakkeeksi Ukrainassa ja tämän maahantulo estettiin juurikin tällä viikolla. Että sen verran sitä saksalaisiin luottamista !
Saksa yrittää nyt näytellä läntistä kantaansa pahat pökäleet omissa punteissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Se ettei Saksan liittopresidenttiä haluttu Ukrainaan ei ollut niinkään kannanotto Saksaa vastaan, vaan kohdistui Venäjämyönteisyydestään kritisoituun Steinmeieriin:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008748762.html
Ilmoita asiaton viesti
Epävarmuustekijöitä on…
Ilmoita asiaton viesti
”…Marin puhuukin viikoista…”.
Tuokin tuntuu liki huolestuttavan pitkältä ajalta. Se voi yllättäen venähtää muutamaksi kuukaudeksi. Tulee tai tehdään jotain jarruttavaa ja aikaa kuluu. Joskus maailman aikaan jopa kotimaan lennolle piti olla puoli tuntia ennen lähtöä. Monet olivat silti lentoasemalla jo ehkä tuntia ennen lähtöä. Eikä ole sen kummemmasta asiasta kuin yhdestä lennosta kyse. Liittymiseen pitää varata sattumavaraa. Siksi tavoitteeksi pitää ottaa muutama päivä eikä muutama viikko. On myöhäistä rypistää, jos on jo housuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Harkitseminen on joskus paikallaan, mutta nyt hidastelun lasku voi olla todella suuri. Ei vaikea ymmärtää, edes poliitikkojen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan tuo kohtalon ivaa, jos Suomi jäisi sen kuuluisan NATO-oven väärälle puolelle jäitä hatussaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä operaatio tosiaan helpottaa tilannettamme.
Ilmoita asiaton viesti
Marko Junkkari selvittää tämän päivän Hesarissa yksityiskohtaisesti kuinka Naton jäsenyyshakemus etenee. Hän korjaa yleisen uskomuksen, että Natoon lähetetään jäsenyyshakemus. Näin ei ole, ilmaistaan vaan halu tulla kutsutuksi.
Ihmettelen miksi kutsua ei voisi lähettää ilman, että kutsuttu ilmaisee halunsa tulla kutsutuksi. Voisihan kutsusta kieltäytyä, eikä ole pakko kutsua sellaista, jota ei kelpuuta jäseneksi. Eikö jäsenkelpoisuutta voisi tutkia ilman kutsua?
Sitten vielä ihmettelen, eikö Natolla ole minkäänlaista moraalista vastuuta siitä, että heidän lähettämänsä jäsenyysneuvottelun kutsu aiheuttaa kutsutulle huomattavan riskin tulla ”pahoinpidellyksi” neuvottelujan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitten vielä ihmettelen, eikö Natolla ole minkäänlaista moraalista vastuuta siitä, että heidän lähettämänsä jäsenyysneuvottelun kutsu aiheuttaa kutsutulle huomattavan riskin tulla ”pahoinpidellyksi” neuvottelujan aikana.”
Olisi kohtuullista, että Nato antaisi turvatakuut jäseneksi kutsumalleen maalle jo liittymisprosessin ajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö tässä käy että vatuloidaan paraspäivän ohi. Sanotaan että Nato-ovi on avoimena mutta SDP:llä ei ole polittista päätöstä, mikä juoni siinä on.
Trendi on nyt suosiollinen Natolle toivoin polittiselta johdolta päätöstä.
Ilmoita asiaton viesti
SDP pelaa aikaa Venäjän pussiin. Ja he tietävät, mitä tekevät…
Ilmoita asiaton viesti