Keskustelu Fortumista jatkuu. Onko mitään tehtävissä?
Helsingin Sanomat tuntuu asettuneen puolustamaan Fortumin talousseikkailuja pääkirjoituksessaan (27.7.). Lehti aloittaa toteamalla, että Fortum on ollut suuri pohjoismainen menestystarina. Valtiolla, joka omistaa Fortumista vajaat 51 prosenttia, ei kuitenkaan ole varaa moneen tällaiseen ”menestystarinaan”.
Jo Fortumin ”Venäjän valloitus” herätti monessa tarkkailijassa pahoja aavistuksia. Venäjä ei ollut eikä ole oikeusvaltio, vaan tiukasti keskusjohtoinen maa. Siellä toimiva länsimainen yritys ei voi turvautua oikeusjärjestelmän apuun, vaan keskusjohto voi milloin vain esimerkiksi säädättää lain, jolla ulkomainen yritys otetaan vaikkapa valtion turvallisuuden säilyttämisen nimissä valtion haltuun.
Tämä olisi pitänyt ymmärtää. Eli Venäjällä toimittaessa maariski on korkeaa tasoa. Kuinka moni olisi sijoittanut sinne omia rahojaan?
Fortumin johdon viimeisin moka oli Uniper-kauppa. Vaikka tuottoja on tullut, Uniperiin hukatut miljardit alkavat olla menneen talven lumia.
HS:n pääkirjoittaja katsoo, että on mahdotonta arvioida kuinka paljon Fortumin johdon päätöksiin vaikutti halu tehdä jotakin suurta ja näyttävää. ”Johdon suurimmaksi virheeksi voi lukea lähinnä sen, että päätös Uniperista tehtiin ’rationaalisesti’ eli rahan kautta asiaa ajatellen, luottaen siihen, että näin Venäjälläkin ajatellaan ja toimitaan. Siinä oltiin perusteellisesti väärässä”. Ja lopuksi lohdutellaan: ”Mutta niin oli moni muukin.”
Tietenkin oli suuri virhe jättää – edellä jo mainitsemani – Venäjän poliittiset realiteetit huomion ottamatta. Rahasta niidenkin seurauksissa on muuten aina kysymys.
Mutta etsittäessä syitä tällaiseen lyhytnäköisyyteen, ei pidä unohtaa keskeistä todennäköistä syytä, joka on Fortumin johdon palkitsemisjärjestelmä. ”Ennakkoluulottomat” eli tosiasiallisesti hyvin riskipitoiset investoinnit, jotka lupaavat suuria tuottoja saavat yrityksen tulosmittarit ja osakekurssit jyrkkään nousuun.
Tämä merkitsee sitä, että johdon tulospalkkiot ampaisevat pilviin. Ilta-Sanomat kirjoitti 20.7.:
”Fortumin toimitusjohtajalle maksettiin keväällä 423 000 euron kannustinpalkkio – sitä perusteltiin Uniper-yhteistyöllä. — Toimitusjohtajan osakeperusteiset kannustimet olivat vuonna 2021 hieman yli miljoona euroa. — Toimitusjohtajan kokonaistulot Fortumilta olivat viime vuonna 3,6 miljoonaa euroa.”
Kun tällaisia palkkiota on luvassa, harkinta ja varovaisuus unohtuvat ja oma etu voittaa. Riskin joutuvat kantamaan osakkeenomistajat, muun muassa veronmaksajat.
Tämä on suoraan sanoen kohtuutonta. Osakeperusteisten kannustimien haittapuolet on tunnettu jo pitkään. Varottavia esimerkkejä olisi tarjolla vaikkapa Yhdysvalloista – ja Euroopastakin. Mutta ahneus voittaa.
Perusteluja palkkioille tietenkin löytyy: kun muutkin merkittävät yritykset maksavat, ja: näin saadaan kyvykkäitä johtajia… No, eipä siltä aina näytä.
Eräs parannus asiaan olisi se, että tulospalkkion saaja joutuisi riskin lauetessa palauttamaan ainakin tietyn osan (alustavasti) kuittaamastaan palkkiosta. Nykykäytäntö on kuitenkin vanhaa sanontaa lainatakseni se, että kävi vaikka miten huonosti, palkkionsa kuitannut johtaja marssii nauraen pankkiin.
En näkisi Hesarin puolustaneen Fortumin Saksan seikkailuja:
https://www.hs.fi/visio/art-2000008970436.html
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin tämä pääkirjoittaja niin teki. Markkina-analyysin kirjoittaja on eri toimittaja. Lopputulos on, että lehti soutaa ja huopaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä olen samaa mieltä kanssasi. Fortumin johdossa on kautta aikojen tehty monia strategisia virheitä, eikä kukaan johtaja halua ottaa vastuuta epäonnistuneista bisneksistä. Fortumin visio on ollut hukassa nähdäkseni Lipposen hallituksen ajoista alkaen, jolloin istuva presidentti Niinistö oli valtiovarainministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on, kuten kirjoitat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Hesari mitään souda tai huopaa.On täysin päivänselvää, että tuonkokoisessa lehdessä toimittajat analysoivat kuten asiat kokevat.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti toimittajilla on melipiteen vapaus.
Ilmoita asiaton viesti
13.3.2015 Fortum myi Ruotsin sähkösiirtoverkot. Myytiin, vaikka bisnes oli mielettömän kannattavaa. Tässä pari lukua Fortumin Ruotsin sähkönsiirtoliiketoiminnasta v2014: Liikevaihto 634 milj. € ja liikevoitto (vertailukelpoinen) 235 milj. €.
Suomen valtio ei osaa minkäänlaista bisnestoimintaa. Ei nyt eikä tule osaamaankaan. Hyväveli-järjestelmä, joka on meillä käytetty nimitys maatamme vaivaavasta korruptiosta, pitää tästä huolen.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeitä valtiollisen tason päätöksiä tekevät usein poliitikot. Heidän koulutuksensa ja kokemuksensa talousasioista ja muistakin on – miten sen nyt ilmaisisi – vaihteleva.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisten kannalta on vaarallista, että poliittiset omistajaohjausministerit pääsevät vastaamaan massiivisten rahavirtojen hallinnasta. Vaikka heille olisi palkattu ties kuinka monta avustajaa, niin tietotaito ymmärtää erityisen vaativaa liiketoimintaa, on nähty vuosien mittaan ongelmallisena.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on demokraattisen järjestelmän heikkous. Se on kuitenkin kokeilluista talousjärjestelmistä paras, eli vähiten huono.
Ilmoita asiaton viesti
tuntuu mahdottomalta ettei fortumin johtajat olisi tiedostaneet riskiä.
nuo palkat ja palkkiot ja kannattavien toimintojen myyminen panee ajattelemaan mistä oikein on kysymys ?
Ilmoita asiaton viesti
Sinäpä sen sanoit, Lauri!
Kansamme olisi korkea aika ryhdistäytyä valvomaan, miten poliittinen ohjaus toimii ja kuka/ ketkä vetävät välistä.
Mikäli tästä Fortum/Uniper -veloista vielä joskus selvitään, on syytä tutkia, millaisia voittoja riskinottajat ovat tileilleen tuottaneet.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikäli tästä Fortum/Uniper -veloista vielä joskus selvitään, on syytä tutkia, millaisia voittoja riskinottajat ovat tileilleen tuottaneet.”
Juuri näin olisi tehtävä. Nyt media unohtaa nämä asiat. Niin käynee tulevaisuudessakin.
Ilmoita asiaton viesti
Uniper-veloista ei selvitä. Hollannista tulee lisää tappiota. Uniper joutui luopumaan Hollantia vastaan nostamastaan syytteestä.
Politiikan tukija Hanna Wass kuvailee itsekin ihailevansa Tuppuraisen taitoa omaksua monimutkaisia asioita nopeasti.
Tutkija on todennut Tuppuraisen valtavat ja nopeat älynlahjat.
Mekin saamme ihailla sitä seuraavissa hänen lausunnoissaan:
Fortum on lainannut ja taannut Uniperia 8 miljardilla eurolla.
1. Tuppurainen on kertonut, että Fortumin raha jää Uniperiin.
Fortumin alkuvuonna Uniperille antama 8 miljardin konsernin sisäinen rahoitus oli Tuppuraisen mukaan välttämättömyys.
Rahoitus oli mittava, mutta suhteutettuna Fortumin liikevaihtoon ei Tuppuraisen mukaan mahdottoman suuri.
2. Näitä rahoja ei ole menetetty hänen mukaansa mihinkään, vaan Fortum tulee pitämään niistä kiinni.
Aivan käsittämättömät älynlahjat, kuten tutkija Hanna Wass on todennut. Toisen lausunnonnoista on oltava totta. Joko rahat menetettiin tai sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Tulipa mieleen pikku vertaus. Monella on 2-vuotinen sähkösopimus. Mikä äläkkä syntyisi jos sähköntuottaja sanoisi että hintaa nostetaan kesken sopimuskauden.
Samanhan on Uniper tehnyt Saksassa, luvannut myydä kaasua sopparien mukaisesti.
Se varsinainen fiba on siinä että molemmat yhdessä, Fortum ja Uniper ovat nostaneet Venäjä-riskin taivaisiin.
Venäjä on tarkasti ottaen feodalistinen maa. Poliittinen tahto ja tarkoituksenmukaisuus menee kaupallisten näkökohtien edelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Se varsinainen fiba on siinä että molemmat yhdessä, Fortum ja Uniper ovat nostaneet Venäjä-riskin taivaisiin.”
Näin se on.
”Venäjä on tarkasti ottaen feodalistinen maa. Poliittinen tahto ja tarkoituksenmukaisuus menee kaupallisten näkökohtien edelle.”
Valitettava tosiasia tämäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Professori Pekka Pihlanto on mielestäni nyt paikantanut Fortumin vaikeuksien lähteen osittain väärin.
Fortumin Venäjän toiminnot jatkuisivat edelleen ongelmitta, ellemme olisi osallisina taloussotaan Venäjää vastaan. Nykyään olemme jo sen lisäksi osallisia ”sotilastekniseen operaatioon” Venäjää vastaan.
Fortumin omistaman Uniperin osalta syyllinen on kuitenkin Saksa. Saksa kieltäytyi toteamasta ”force majoure” – tilanteen toteutuneen.
– tuo käsittämätön ja vihamielinen päätös Suomea(kin) kohtaan on Fortumin ja Uniperin suuri, luultavasti suurin syy.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisesti Suomen mediassa väistellään Saksan roolin kriittistä tarkastelua. Toki mainitaan että Saksa katsoi kansalaistensa etua sekä maksoi kalanvelkansa Uniperin valtauksesta.
Päätelmiä ei viedä loppuun asti. Historian tuntevat tietävät, että lävitse vuosisatojen on Suomen osallistuminen keskisen Euroopan vääntöihin tiennyt Suomelle huonoa. Aina on tullut kovasti turpaan.
– Venäjä -maariski on noihin tapahtumisiin nähden painoarvoltaan köykäinen.
Oma päätelmäni on siis seuraava: Suomen valtio ja media eivät hahmota todellisia strategisia turvallisuusuhkia. Ilmeisesti takana on myös henkistä riippuvuutta kypsymättömänä ja itsenäisyyttä syvimmältään pelkäävänä kansakuntan.
– Kun olemme Länteen ripustautuneet, EU:ssa Saksa edustaa meille isähahmoa. Uskallamme valtiona lähinnä perskärpäillä Saksan ja EU:herrojen sekä rouvien ympärillä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun olemme Länteen ripustautuneet, EU:ssa Saksa edustaa meille isähahmoa. Uskallamme valtiona lähinnä perskärpäillä Saksan ja EU:herrojen sekä rouvien ympärillä.”
Perskärpäily on hyvä ilmaus, sillä Suomen poliitikoilla on edelleen alemmuuskompleksi suuren Saksan edessä!
Maamme poliitikkojen kielitaitokin lienee yksi syy, miksi kommunikointi ei ole aina paras mahdollinen. Olen kuullut, että omistajaohjausministeri Tuppurainen olisi saksan kielen taitoinen, mutta onko se vielä tarpeeksi, kun samaan aikaan olisi osattava myös liiketoiminnan koukerot ja tiukkuus neuvotteluissa.
Pienen maan voima voisi olla osaamisensa tunnustaminen ja vahvuuksistaan kiinnipitäminen.
Massiivisilla energia-areenoilla raha liikkuu ja tiedämme, että siitä rahasta ovat monet hyötyneet. Myös ne suomalaiset Uniperin Saksaan myyneet, jotka nyt piilottelevat rahojensa kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia sananvalintaani kohdistuneesta kommentistanne.
Virolainen korkeakoulutettu ystäväni kysyi minulta: ”Miksi Suomen poliitikot eivät pyri toteuttamaan Suoemn etua EU:ssa”?
– noin hänestä Suomen politiikka näytti. Ja kieltämättä, vaikeahan siihen oli vastata.
*** ***
Minulla on ollut kolme rodultaan sotaankin kelpaavaa koiraa. Yksi niistä vastasi rotumääritelmää. Toinen oli itsenäinen opportunisti, joka oli kaikille ystävällinen. Eikä varmaankaan olisi luovuttanut henkeään puolustaessaan perheen lapsia.
– Kolmas ja nykyinen on nokkelan kekseliäs. Ja taistelija mutta paukkuarka. Luovuttaisi henkensä taistelutilanteessa perheen lapsien puolesta. Niin miellyttämishaluinen isäntäänsä kohtaan, että ihan joskus naurattaa ja säälittää(kin). Onneksi sentään haluaa käydä omilla reissuillaan, joilla kykenee työskentelemään pitkäjännitteisesti ja yksin ilman isännän (ohjajan) välitöntä tukea. Siis seikkailemaan.
*** ***
Paha on neuvotella kansainvälisessä diplomatiassa, jos tulee kansasta, joka syvimmältä maailmasuhteeltaan Topeliuksen käsitystä Suomen kansansta.
– Topeliuksella se kuvautui Koljonvirran Sven Dufvassa, jonka vasta sydämeen osunut luoti kykeni nujertamaan. Tyhmä mutta sydämeltään puhdas suomalainen kaatui taistelussa – Sandels päätti juoda olue sen kunniaksi. Itse aika ajoin mietin, olisiko kolmas koirani ihmisenä juuri samanlainen taistelija kuin Topelius kuvasi Sven Dufvassa?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä yrityksen johto vastaa itse harkitsemattomista päätöksistään ja niiden seurauksista. Ei niistä voi syyttää ulkopuolisia tahoja, joiden tekemiset tai tekemättä jättämiset mahdollisesti vaikuttivat epäedullisesti olosuhdetekijöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Liiketoimintaan kuuluu aina riski. Fortumin tähän lopputulokseen johtanut päätösketju taisi käynnistyä Kataisen hallituksen aikana, jolloin sähkönsiirtoverkot myytiin.
Päätösketjuja pitäisi tarkastella. Miksi sähkönsiirtoverkot myytiin? Haluttiin siirtyä kansainvälisille energiamarkkinoille… ostettiin Intiasta alkaen pikkurahalla sitä sun tätä. Mutta kassassa oli koko ajan liikaa rahaa.
– Lopulta ymmärrettiin että Uniper on vastaus. Saadaan vahvistettua asemaa Saksan ja Venäjän välisessä kaupassa sekä samallla upea strateginen peliasema EU -alueella ennakoitaviin isoihin energia-alan konsolidaatioihin.
Paikannamme siis harkitsemattomuuden eri syihin. Teillä on lähtökohta-oletuksena sen kummemmin perustelematta että Venäjä oli virhe? Siirrätte perustelu siihen, että Venäjä on diktatuuri. Siis talouden maailmasta siirrytte politiikan kehälle, josta otatte hatusta vetäen Suomessa ja Lännessä yleisesti käytetyn perustelun.
– Blogitasolla ratkaisu toimii, mutta totuudellisuuden tavoittelun näkökulmasta taisi tapahtua toiveen ja arvojen mukainen eklektinen perustelun valinta?
Venäjälle lähtö ei ollut virhe. Siellä mylly on koko ajan jauhanut fyrkkaa juuri niin kuin sovittiin.
– Kansainvälisille markkinoille lähteminen oli virhe. Mentiin rahaa taskussa reteesti kuin Skoppi aikoinaan Riikosten ja Wegeliusten ohjaamana Cayman -saarten kiinteistöbisnekseen.
MISSÄ VIRHE SITTEN OLI?
Strateginen virhe oli satsata Saksa-Venäjä -kauppaan. Olosuhdetekijöistä Fortumin kannalta tuhoisimmiksi osoittautui Saksan hallitus!
– Toissijaisesti Suomen kansa ja Suomen halitukset. Ei ollut kansasta eikä hallituksista puolustamaan Suomen valtion toista kruunjalokiveä (Fortum, toinen on Neste).
Syytettäköön Fortumin päätösketjua siitä että a) he eivät ymmärtäneet, että sota on edelleen käyttökelpoinen ja toimiva väline silloin kun diplomatia ja politiikka ei enää toimi, b) ystävä muuttuu viholliseksi (Saksan valtio) sekä c) makrotason energiaratkaisuissa kansainvälisen politiikan käänteitä sekä muuttumista vallankäytön välineeksi.
– vakavia virheitä siis päätösketjussa. Samalla paljastavat, kuinka yskipuolisesta suunnasta Lännen ja Venäjän välistä skismaa tällä hetkellä arvioidaan. Niin myös teidän blogissanne tunnutaan tehtävän.
Ps. Fotum avaa todella monitieteelliseen ihmistieteelliseen tutkimukseen upean tilan. Valitettavasti Lännessä ollaan tällä hetkellä niin voimakkaassa sotapsykoosissa ettei totuudellisuutta tavoittelevan tutkimus ole virkatutkijoille mahdollista.
– Siitä oivana esimerkkinä Fortum. Kyllä Fortumin ja Suomen syöjät tulevat nyt yllättävistä suunnista.
Ilmoita asiaton viesti
”Paikannamme siis harkitsemattomuuden eri syihin. Teillä on lähtökohta-oletuksena sen kummemmin perustelematta että Venäjä oli virhe? Siirrätte perustelu siihen, että Venäjä on diktatuuri. Siis talouden maailmasta siirrytte politiikan kehälle, josta otatte hatusta vetäen Suomessa ja Lännessä yleisesti käytetyn perustelun.
– Blogitasolla ratkaisu toimii, mutta totuudellisuuden tavoittelun näkökulmasta taisi tapahtua toiveen ja arvojen mukainen eklektinen perustelun valinta?
Venäjälle lähtö ei ollut virhe. Siellä mylly on koko ajan jauhanut fyrkkaa juuri niin kuin sovittiin.
– Kansainvälisille markkinoille lähteminen oli virhe.”
Talous ja politiikka kietoutuvat todellisuudessa toisiinsa. Kumpikin vaikuttaa toiseen samanaikaisesti. Siksi ne on otettava joka tason tarkasteluissa huomioon.
Venäjälle meno oli virhe, ja perustelin sen juuri suurella maariskillä, joka juontaa juurensa Venäjän diktatuuriluonteesta. En siis suinkaan ottanut ajatusta ”hatusta”. Rahaa tuli aikansa, mutta nyt se on lopussa. Investointia Venäjälle ei ollut tarkoitettu tilapäiseksi vaan pysyväksi…
Myös Saksa yllätti Fortumin johdon, eli Uniper-operaatio oli toinen virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään ei ole tehtävissä. Sen takaa yhtiökokouksissa myönnetty vastuuvapaus hallitukselle ja toimivalle johdolle. Riskinotto ei ole rikos.
Uniperin tappio taitaa nyt olla viimeisen tiedon mukaan 80 miljoonaa euroa päivässä. ”Kallion laskuopin” mukaan se tekee 2400 miljoonaa euroa kuukaudessa. Käsitykseni mukaan Fortum joutuu pääomistajana pääomittamaan Uniper-yhtiötä, jotta se pysyy pystyssä. Uskon, että sakemannit pitävät siitä huolen.
Fortumin ”seikkailuista” idän ”karhujen” kanssa tuli mieleen lasten laulu:
https://www.youtube.com/watch?v=5e6NbzKTgoY&ab_channel=Kipparikvartetti-Topic
Ilmoita asiaton viesti
Osuva laulu tähän tilanteeseen. Hieman korjatuin sanoin: ’Jos Venäälle haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt…’. Fortumin johto yllättyi takuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko ja kannattaisiko valtion omistusta yrityksissä rajoittaa 20…30 prosenttiin. Edelleen monella pörssiyhtiöllä on kaksi osakesarjaa ja vieläpä niin, että vain toisella käydään kauppaa julkisesti. Laajalti omistetuista suurista yhtiöistä tällaisia ovat esimerkiksi Sampo ja Kone, joilta pörssissä on vain toinen, vähemmän ääniä sisältävä osakesarja.
Entäpä kannustinpalkkioiden kytkeminen yhtiön osakkeisiin, joiden myynti olisi mahdollista vasta vaikkapa 5 vuoden omistuksen jälkeen?
Ilmoita asiaton viesti
Huomionarvoisia ehdotuksia. Niitä tulisi valtion taholta tutkia tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen reaktiot yllättivät Fortumin. Toimija oli siis Länsi, joka valunnoillaan tuotti Fortumin tuhon.
– Liiketoiminnan ehdot Venäjällä eivät ole Fortumille niin muuttuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkastelet prosessia keskeltä. Mikä pakotti lännen reagoimaan? Vastaus on tietenkin: Venäjä, Venäjä, Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi valitsi vapaasti tavan reagoida. Siinä Fortumia isketään kuin vierasta sikaa. Sehän se saksalaisittain onkin.
Lännen ei olisi pitänyt a) reagoida slaaviheimon keskinäisiin riitoihin saati b) Suomen sallia itselleen moista kohtelua joka nyt tulee Germanian taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, että ihmisoikeusrikokset ovat ”slaaviheimon keskinäinen riita”?
Mitä suomalaiset voivat germaaneille? Saksan periaate tuntuu olevan: ’ Über alles, rahat talles’. Eli suomalainen maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sotaa pidetään Lännen sijaissotana. Sodan rahoittaminen voi olla järkevää politiikkaa.
– ei siitä positiosta kannata moraalista ylemmyyttä julistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tässä on moraalista puhunut? Toki moraalillakin on sodassakin oma sijansa: noudatetaanko kansainvälisiä humanitaarisia sopimuksia vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta muhkeitten bonusten palauttaminen ei ole riittävää. Jos otetaan riskiä, niin riskin lauetessa siitä pitää myös olla seuraamuksia. Kohtuullinen seuraus täsä tapauksessa olisi bonusten palauttaminen ja välitön työsuhteen päättäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanktiot voitaisiin asettaa tilanteen mukaan. Kaikki tapaukset eivät ole yhtä törkeitä.
Ilmoita asiaton viesti