Kimmo Kiljunen arvostelee presidentti Alexander Stubbin lausuntoa
”Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd) arvostelee presidentti Alexander Stubbin ulkopolitiikan linjana lanseeraamaa arvopohjaisen realismin käsitettä”.
”Suurin ongelma käsitteessä on, että se ei oikeastaan kerro sen politiikan sisällöstä mitään koska arvoihin nojaavat kaikki. Pahimmatkin tyrannit ja valistuneimmatkin valtiomiehet vetoavat joihinkin arvoihin”, Kiljunen sanoo HS:n haastattelussa (HS 5.9.2024).
Kiljunen tulkitsee mielestäni epäoikeudenmukaisesti presidentti Stubbin lausuntoa. Se on selvästi yleisen, strategisen tason suuntaviivat antava ohje, jota on sitten konkretisoitava operatiivisella eli käytännön tasolla.
Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon on muun muassa kirjattu, että Suomi pitää kiinni meille tärkeistä ja keskeisistä arvoista, kuten demokratiasta, oikeusvaltioperiaatteesta, kansainvälisestä oikeudesta ja ihmisoikeuksista, rauhasta, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.
Stubb itse käytti suurlähettiläspäivien puheessaan samaan viittaavaa muotoilua. Kiljunen toteaa Stubbin sanoneen: ”Määrittelen arvopohjaisen realismin kokoelmana universaaleja, vapaudesta, ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä säännöistä nousevia arvoja, jotka huomioivat myös globaalin monimuotoisuuden, kansallisvaltioiden, alueiden ja kulttuurin sekä historian realiteetit”.
Stubb siis täsmensi esittämäänsä yleistä lausetta operatiivisella tasolla. Vasta yhdessä strateginen taso ja operatiivinen taso kertovat, mihin valtakunnan politiikassa pyritään.
Kiljunen toteaa, että ei liene myöskään sellaisia vakavasti valtaa käyttäviä poliittisia toimijoita, jotka eivät tarkastelisi ympäröiviä voimatekijöitä ja siis olisi realisteja.
On kuitenkin eri asia lausua maan linjaksi realismi, kuin ”tarkastella ympäröiviä voimatekijöitä”. Kiljunen ei muuten tässä mainitse, mihin tämä tarkastelu johtaa – jos mihinkään.
Kiljunen katsoo, että Suomen linja on aikaisemmin usein määritelty konkreettisesti. Tällaisia määritelmiä ovat olleet esimerkiksi ”hyvät naapuruussuhteet”, ”reunavaltiopolitiikka” ja ”puolueettomuuspolitiikka”.
Näiden lisäksi hän mainitsee ”ihmisoikeusperustaisen ulkopolitiikan”, joka oli yhtenä määritelmänä Sanna Marinin (sd) hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Myös Niinistön ”aktiivinen vakauspolitiikka” on Kiljusen mielestä konkreettinen toimintaohje.
Mutta itse asiassa ”hyvät naapuruussuhteet”, ”reunavaltiopolitiikka”, ”puolueettomuuspolitiikka” ja Marinin sekä Niinistön luonnehdinnat eivät avaudu toimintaohjeiksi ilman lisämäärittelyjä.
Tämä on aivan luonnollista – sillä kuten edellä totesin – selvyyden vuoksi on hyvä esittää ensin ulkopolitiikan yleispiirteinen linjaus, ja täydentää sitä sitten yksityiskohtaisemmalla politiikan kuvauksella.
Näyttää siis selvältä, että Kiljunen hyväksyy Marinin ja Niinistön esitykset, mutta ei samoilla periaatteilla puhuvaa Stubbia.
Subjektiivinen tarkoitushakuisuus eli halu arvostella Alexander Stubbia näkyy selvästi. Mistään objektiivisesta arviosta ei siis Kiljusen näkemyksissä mielestäni ole kysymys.
Ei ole olemassa mitään ”universaaleja arvoja”. Jokaisella sivilisaatiolla, kulttuurilla, kansalla, heimolla jne. on omat arvonsa, joita harvat muut joukot kokevat omikseen.
Stubbin arvopohjainen realismi antaa takaoven ihan mille tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Stubbin arvopohjainen realismi antaa takaoven ihan mille tahansa.”
Stubbin puheet on ylipäätänsä sellaisia jotka eivät merkitse mitään.
Tämä oli tyypillistä Stubbille jo ennen, silloin kun hän oli ministeri. Linja näyttää jatkuvan.
Mutta onko presidentin puheilla muutenkaan mitään merkitystä mihinkään.?
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole olemassa mitään ”universaaleja arvoja”.”
Ei tietenkään ole, mutta termi ’universaali’ on tässä tulkittava suhteellisesti eli tarkoittamaan meille ja mulle länsimaille relevantteja arvoja. Stubb selventääkin käsitettä esimerkein:
”Määrittelen arvopohjaisen realismin kokoelmana universaaleja, vapaudesta, ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä säännöistä nousevia arvoja, jotka huomioivat myös globaalin monimuotoisuuden, kansallisvaltioiden, alueiden ja kulttuurin sekä historian realiteetit”.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi yritysmaailmasta löytyy esimerkkejä arvojohtamisesta, jota voidaan nimittää poseeraukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyveposeeraustako. Aika ja teot näyttävät, onko sanoilla merkityksiä ja millaisia.
Turpiin lyöminenkin kun varmaan voidaan lukea arvopohjaiseksi realismiksi, jos tilanne niin vaatii.
Eli vaikka en ymmärräkään, miksi Kiljunen nostaa tikun nokkaan juuri Stubbin, olen hänen kanssaan samaa mieltä, että sanapari on varsin lavea ja mitäänsanomaton.
Miksi juuri Stubb joutuu Kiljusen roustauksen kohteeksi on mielenkiintoista sinällään:
Marinin ihmisoikeuspolitiikka kun tuli hoitajien kohtelussa jo nähtyä, eikä Niinistön kädet ole Mullahien asekauppojen jäljiltä aktiivisen ja vakaan puhtaat nekään.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan hyveposeerauksesta on kysymys. Kannattaa myös pitää mielessä, että niin kutsuttu realismi on tänä päivänä haastettu monelta taholta.
Perinteiset totuudet on pantu syrjään ja asiat uudelleen määrittelemällä on saatu maailma näyttämään enemmän tai vähemmän kummalliselta.
Maailma alkaa muistuttaa identiteettiä, joita on kuuleman mukaan maailmassa kokonainen kirjo. Ja uusia identiteettejä syntyy sitä mukaa, kun joku keksii niitä lisää konstruoida.
Politiikka puolestaan perustuu näinä aikoina identiteettiin, joten tämän perusteella politiikankin voi ennustaa monimuotoistuvan entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli vaikka en ymmärräkään, miksi Kiljunen nostaa tikun nokkaan juuri Stubbin, olen hänen kanssaan samaa mieltä, että sanapari on varsin lavea ja mitäänsanomaton.”
Juuri siksi hän selventää sitä määrittelemällä käsitteen esimerkein. Samaan tapaan katekismuksessa on selitysosio, joka oli nimetty: ”Mitä se on.”.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjämieliset Halonen (SDP) ja Tuomioja (SDP) ovat tehneet suurta vahinkoa Suomelle. Kiljunen (SDP) tekee parhaansa ollakseen edellämainittujen esimerkin mukainen. En tietenkään unohda myöskään Heinäluomaa (SDP).
Ilmoita asiaton viesti
No, eihän nyt SDP:stä mitään hyvää; ei henkilöitä ei tekoja.
Putkinäköinen Putkisen mietelmä.
Toisaalta; minusta jokaisessa puolueessa kyllä löytyy kykeneviäkin henkilöitä jos on kykyä etsiä.
On vain kiinni siitä; osaako etsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ovat tehneet. Erityisesti muistetaan Halosen jalkaväkimiinakanta, joka pyrki heikentämään maamme uskottavaa puolustusta.
Ilmoita asiaton viesti
Stubbin ”arvopohjainen realismi” voi olla aivan mitä hyvänsä maan ja taivaan väliltä.
Tyypillistä sanataitelua sumuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt sentään mitä tahansa voi olla. Ja kuten totesin, tätä yleisen tason politiikan kuvausta on vielä täsmennettävä käytännön toiminnan tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ymmärrä mitä on realismi ja mitä tarkoitetaan arvopohjalla tuo sanaparikin jää ymmärtämättä ja tuntuu sumutukselta.
Rautomäki on oikeassa, sekä arvopohja että realismi voivat ”olla aivan mitä hyvänsä maan ja taivaan väliltä.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiljuselta on ennenkin plörähtänyt aivottomia sammakoita ajatusten laskiämpäriin.
Ilmoita asiaton viesti
”Arvopohjaisessa realismissa” yhdistyvät käsitteet arvo ja realismi. Politiikka ja ulkopolitiikka voivat hyvinkin painottaa sekä arvoja että realismia. Se vähän mietityttää, voiko realismi pohjautua arvoihin. Realismi viittaa maailmantilanteen faktoihin, ja niihin sopeutumiseen. Faktat eivät tunnetusti välitä tunteista, eivätkä juuri arvoistakaan. Tunteisiin tai arvoihin pohjautuva realismi näyttää tässä mielessä ottavan vähän vinon näkökulman siihen, mikä todellinen reaalinen tilanne on.
Ehkä ”arvopohjainen realismi” tarkoittaa kuitenkin sellaista realismia, joka ei ole kylmää inhorealimia, eikä kylmää geopolitiikaa, vaan sellaista realismia, jossa päätöksiä tehtäessä otetaan myös arvot painokkaasti huomioon.
Mitä nuo arvot sitten ovat? Kaikki perinteiset arvot varmaankin kuuluvat mukaan. Ehkä sekin on arvo, että ei olla inhorealistisia. Ehkä mukana on myös joitain nyt niin kovasti muodissa olevia arvoja, ja halua tunnustaa niitä.
Entä tuo realismi sitten? Ehkä tuo viittaa siihen, että maailmantilanteen voi katsoa koventuneen viime vuosina jonkin verran, ja tuo uusi aika vaatii myös hieman aiempaa ”ankeampien” asioiden huomioimista.
Ilmoita asiaton viesti
Taidatko sen selkeämmin sanoa?
Ilmoita asiaton viesti
Kummatkin ovat kultalusikka henkilöitä.Se ei valitettavasti opeta laajempaa ajattelua,jos mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tässä havaittavissa hienoista kateutta…
Ilmoita asiaton viesti
Suomella ei olisi varaa haastaa riitaa Putinin kaltaiselleen persoonalle ja valtiolle. Nyt lähinnä odottelemme, mitä Stubbin monet Venäjälausunnot ja Nato-uhoilu aiheuttavat Suomelle? Ei Venäjä niin tyhmä ole, että se kostaisi Suomen johdon pyllistelyt heille hyökkäämällä sotilain Suomeen, vaan iskut tulevat olemaan vaikeasti edes todistettavissa.
Joskus olisi vaan parempi pitää mölyt mahassa ja Stubb on siinä huono..
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Mutta ei juurikaan liity tämän kirjoituksen aihepiiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän blogissasi puhutaan juuri Stubbista ja naapurisuhteista, ja minä kirjoitin oman näkemykseni Stubbin naapirisuhteista.
Jos olisin kehunut Stubbia ihan mistä tahansa, niin se olisi varmaan sitten liittynyt kirjoituksen aihepiiriin paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä ole tarvetta Stubbia kehua – hänellä on omat heikkoutensa – vaan analysoida arvopohjaista realismia ja sen täsmennyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole realistista lähteä pienenä maana Venäjän kokoista valtiota ja sen päämiestä syyttelemään murhista ja uhittelemaan, että täältä tarvittaessa pesee – kun ei edes tiedetä, onko USA Suomen tukena enää ensivuonna tai joskus myöhemmin tai onko edes EU:ta tai Natoa olemassa vaikka viiden vuoden päästä? Se olisi sitä realismia.
Ilmoita asiaton viesti
”Se olisi sitä realismia.”
Realismia varmaan, muttei arvopohjaista. Siksi NATO:n suojista on kivempi uhota.
Ilmoita asiaton viesti
:-))
Ilmoita asiaton viesti
Olen kateellinen niinkuin me kaikki,en kuitenkaan viitsi jeesustella toisten rahoilla.
Ilmoita asiaton viesti