Leninin patsas joutaa mennä

Turun pormestari Minna Arve on päättänyt, että Turun Aurakadulla, lähellä Taidemuseota sijaitseva Leninin patsas poistetaan.  Hän teki päätöksen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Leningradin kaupunki lahjoitti patsaan aikoinaan Turulle.

Patsaan poistoa on vastustettu lähinnä vasemmistolaisten taholta. Vastustuksen tueksi on esitetty sekä  hallinnollis-muodollisia että historiaan liittyviä perusteluja. Turun virkamiehet puolustavat Arven päätöstä.

Maamme ja Turun historiasta voitaisiin poimia lukuisia henkilöitä ja tapahtumia, jotka ansaitsevat paljon Leniniä perustellummin tulla esitellyiksi julkisesti kuvapatsaan tai muun muistomerkin muodossa.

Lenin on vieraan valtion merkkimiehiä, eikä hänellä ole julkisen muistamisen arvoista sijaa Suomen historiassa. Vaikka on väitetty hänen ”antaneen” Suomelle itsenäisyyden, se ei todellisuudessa pidä paikkaansa.

Professori Tuomo Polvinen on korostanut teoksessaan Venäjän vallankumous ja Suomi (WSOY), että Leninin motiivit olivat taktisia: Suomen itsenäisyyden tunnustaminen ei ollut itsetarkoitus, vaan ensisijaisesti välikappale sosialistisen vallankumouksen toteuttamisen helpottamiseksi maassa.

 Leninin patsas edustaa Suomen historiasta murheellista suomettumisen aikaa. Turku sai patsaan pyytämättä, ja joutui pakosta etsimään sille edustavan paikan. Kuka sitä haluaisi muistella? Se joutaa mennä.

 Jos joku kaipaa katsella Leninin rintakuvaa, eiköhän Leninin kipsipatsaan saa ostaa jostakin halvalla. Ei rasiteta kaikkia ohikulkijoita tällä muinaisjäänteellä.

 

+11
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu