Miksi ammuttuja valkoposkihanhia ei saa valmistaa ruuaksi?

Ympäristöministeriö on antanut syksyksi poikkeusluvan noin 15 000:n valkoposkihanhen ampumiseen. Valkoposkihanhi on rauhoitettu, ja siksi sitä ei saa millään tavalla hyödyntää, esimerkiksi syödä. Ammutut linnut on hävitettävä hautaamalla tai polttamalla.

Tämä vaikuttaa täysin järjettömältä. Kymmeniä tuhansia kiloja hyvää hanhenlihaa menee hukkaan – ja maailmassa nähdään samaan aikaan nälkää. Eikä ruokaa ole tuhlattavaksi asti Suomessakaan.

Lakeja säädettäessä luulisi järjenkäytön olevan sallittua – maallikko kuvittelisi, että se on suorastaan toivottavaa. Samalla kun lintu on säädetty rauhoitetuksi, olisi voitu lisätä lakiin kohta, jossa todettaisiin, että luvalla ammutut linnut voidaan käyttää ihmisravinnoksi.

Hallituksen on syytä ryhtyä pikaisiin lainsäädäntöpuuhiin tämän häpeällisen epäkohdan poistamiseksi. Tuskin kukaan sentään keksii, että tällainen säädös olisi perustuslain vastainen?

 

 

 

 

+40
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu