Miksi liikennemerkkeihin piti saada pallopäiset ihmishahmot?

Muutama vuosi sitten sitten tehtiin liikennemerkkiuudistus, jonka tuloksena vanhoissa liikennemerkeissä esiintyneet ihmishahmot muutettiin pallopäisiksi ja pullearaajaisiksi olennoiksi.

”1.6. 2020 voimaan tulleessa uudessa suojatien merkissä kävelevä henkilö ei enää ole selkeästi mies. ”Tähän mennessä suojatien yli on liikennemerkissä kävellyt reipasaskelinen kovakuntoisen näköinen aikuinen henkilö, joka piirteiltään muistuttaa enemmän miestä kuin naista. Uusi suojatien liikennemerkin hahmo on olemukseltaan enemmän sukupuoleton ja iätön. Sillä on irrallaan muusta ruumiista oleva musta täysin pyöreä pää” (Yle.fi 14.9.2019). Samalla tavalla esimerkiksi koulusta varottavassa liikennemerkissä on kaksi erikokoista olentoa, joiden sukupuoli ei erotu – toisin kuin vanhassa merkissä. Esimerkkiä on otettu Tanskasta ja Norjasta.

Mutta mikä motivoi tässä taloudellisen niukkuuden maailmassa uusien liikennemerkkien aiheuttamat sinänsä turhat kustannukset? Uudistus tulee kalliiksi edelleen, kun vanhaa merkkikantaa uusitaan vähitellen.

Tuoreen budjettiriihen jälkeen kävi ilmi, että esimerkiksi poliisille ei riittänyt tarpeeksi määrärahaa. Eikö liikennemerkkiuudistukseen uhratut varat olisi pitänyt mieluummin suunnata vaikkapa poliisille?

Mutta joku ilmeisesti vaivaantui vanhoista merkeistä, joissa esiintyi ihmisiä, joiden sukupuoli oli tunnistettavissa. Tilalle piti saada sukupuolettomat epäihmiset.

Yhteiskunnissa on enimmäkseen mies- ja naispuolisia kansalaisia, joskin muitakin. Entä sitten? Vaikka merkeissä esiintyi vain kahta sukupuolta,  jokainen osasi varoa liikenteessä esimerkiksi lapsia kuvaavan liikennemerkin perusteella yhtä hyvin kuin muutoksen jälkeenkin. Oliko ulkomaiden esimerkki joillekin velvoittava? Ruotsin käytäntöjä meillä on kyllä totuttu apinoimaan jo vuosikymmenet.

 Miksi siis liikennemerkeissä ei saisi esittää sukupuoleltaan erotettavissa olevia ihmishahmoja? Sellaisiahan liikkuu kaduillakin. Me tiedämme, että on yhteiskuntia, joissa ihmisen kuvan esittäminen on kiellettyä ja joissa on ryhmiä, jotka katsovat oikeudekseen ihmishahmoa esittävien kuvapatsaiden hävittämisen.

Pidettäköön pallopäät paikoillaan kun ne on kerran sinne sijoitettu, mutta muistettakoon, että selvien ihmiskuvien julkisessa esittämisessä ei ole mitään paheksuttavaa, eikä hävettävää. En usko, että monikaan haluaa pallopäiden valtaavan lisää alaa ihmishahmoja kuvattaessa.

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu