Miksi terveyskeskukset eivät jakele tehokkaasti koronalääkettä?
Paxlovid– koronalääkettä on saatavissa, mutta vain terveyskeskuksista, ja hyvin tiukoin edellytyksin. On oltava koronatartunta ja jokin vakava sairaus tai yli kahdeksankymmenen vuoden ikä.
Tämä ikäkriteerikään ei riitä, vaan potilaalta täytyy lisäksi puuttua rokotuksia – eli täydet viisi rokotusta saaneet eivät saa lääkettä, ellei potilaalla ole jokin vakava sairaus. Näin siitä huolimatta, että yleisesti on raportoitu annettujen rokotusten jo menettäneen tehonsa, varsinkin uusien virusmuunnosten osalta.
Terveyskeskuksen taholta on esitetty, että rokotukset torjuvat koronan vakavammat tautimuodot. Tässä paistaa epähumaani asenne, että sairastakoot taudin, joka ei – todennäköisesti – ole kuolemaksi.
Lääke on siis tehty hyvin harvinaiseksi herkuksi. Lääkärilehti kertookin, että lääkettä on jaettu häviävän vähän. Yritetäänkö tällä pihtaamisella säästää rahaa – lääke on nimittäin melko kallis, n. 500 euroa annos?
Kansalaisten terveyden pitäisi mennä kustannusajattelun edelle. Toki säästömotiivi kielletään, ja terveyskeskuksen edustaja väittää, että lääkkeellä on pahoja sivuvaikutuksia, ja sen tehoakin epäillään.
Kuulostavat tekosyiltä. Terveysviranomaisten eivät kestäneet kaikilta osin päivänvaloa koronapandemian alkuvaiheissa: yhtä ja toista moitittavaa löytyi muun muassa rokotusten osalta.
Kun nyt edes jonkinlainen lääke koronaan on olemassa, sitä pitäisi jakaa tehokkaammin. Lääkärilehden haastattelussa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen painottaakin, että Paxlovidia on syytä laajentaa myös rokotetuille riskiryhmäläisille. Näin toimitaan monissa muissa Euroopan maissa. Sen käyttöä rokotetuille puoltavat myös tuoreet tutkimukset.
Mielestäni koronalääkkeen jakelu olisikin annettava myös yksityisten lääkärikeskusten tehtäväksi. Silloin alkaisi tapahtua. Yhteiskunta voisi kompensoida osan lääkkeen hinnasta – terveyskeskusten jakelemana se on ilmainen.
Koronalääkkeen jakelun pihistely on jälleen yksi valitettava esimerkki siitä, että julkinen palvelu ei kykene vastaamaan kansalaisten ja kansanterveyden tarpeisiin. Hallinnolliset pelit ilmeisesti sivuuttavat kansanterveydellisen ja inhimillisen näkökulman.
Pekka, oikein tärkeä nosto! Kiitos 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Kirsi! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Psykiatriassa on vuosikausia jätetty hoitoja antamatta, koska yhteiskunnalla ei ole niihin varaa. Lahdessa suljetaan kokonaisia psykiatrisia osastoja, koska lääkärit pitäisi hankkia vuokrafirmoilta, eikä siitä haluta maksaa. Miksei sitten koronan hoidossa saisi säästää?
Ilmoita asiaton viesti
Pekka R., oliko vastaustasi ennen mielessäsi käynyt, mikä on kokoronalääkkeen hinta kontra koronapotilaan tehohoidon vrk-hinta?
Tai kävikö mielessäsi se, jos koronalääkettä ei saa ajoissa ja joutuu koronan vuoksi hoidettavaksi teho-osastolle ja näin vie muun tehohoitoa vaativan potilaan paikan..
Ilmoita asiaton viesti
Vain murto-osa koronatautiin vaikeasti sairastuneista on hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla eli teho-osastoilla.
Tästä on ollut seurauksena korkea kuolleisuus koronatautiin ja havaittu ylikuolleisuus.
Hoitokäytäntöjä ei tältä osin ole tietääkseni muutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Psykiatrisia potilaita joutuu teholle koko ajan itsemurhayritysten jälkeen. Pahimmassa tapauksessa nuorisopsykiatriset potilaat, jotka nyt jäävät hoitoa vaille, vammautuvat loppuiäkseen. Jokainen koronalääkkeisiin käytetty euro on myös poissa heidän hoidostaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Psykiatriassa on vuosikausia jätetty hoitoja antamatta, koska yhteiskunnalla ei ole niihin varaa.”
Tuo on väärää logiikkaa. Yhteiskunnalla on oltava varaa hoitaa sairaansa. On kysymys priorisoinneista budjetin laadinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis lisää monta uutta virkamiestä suunnittelemaan lääkejakelun optimointia kansantalouden kestävyyden kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä mitään lisäbyrokratiaa tarvita vaan tervettä järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Terve järki sanoo, ettei kaikkia koronaan sairastuneita tule hoitaa tehokkaasti.
Teho-osastoillamme ei juurikaan kuoltu koronaan mutta muualla kylläkin. Ja tilaa potilaille kyllä olisi ollut.
Ilmoita asiaton viesti
”Terve järki sanoo, ettei kaikkia koronaan sairastuneita tule hoitaa tehokkaasti.”
Toivottavasti et ole hoitoalalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun rahat eivät riitä kaikkeen, niin kumpi priorisoidaan; nuoren psykiatrinen hoito, vaiko vanhuksen koronan hoito? Uskallatko ottaa kantaa?
Ilmoita asiaton viesti
En usko, ettei rahaa ole. On vain kyse vääristä asenteista. Koronalääke on suhteellisen halpa verrattuna vaikkapa psykiatriseen hoitoon, jossa tarvitaan henkilökuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koronatautiin on Suomessa toistaiseksi kuollut 8360 kansalaistamme.
Kaikille ei suinkaan tarjottu edes sairaalahoitoa puhumattakaan tehohoidosta.
Blogistin ilmaisema idealismi ei ole realismia suomalaisessa terveydenhoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ei ole. Psykiatriaan eri ole koskaan riittänyt rahaa, koska psykiatristen potilaitten hoitamista eivät poliitikot pidä tärkeänä. Poliitikko saa enemmän ääniä lupaamalla eläkeläisille koronalääkkeitä. Olen toiminut alalla kolmekymmentä vuotta, ja aina on psykiatrisia potilaita jätetty hoitamatta resurssien puutteen vuoksi. Tällä hetkellä julkinen avohoito on täysin romahtamassa. Suomalaisella yhteiskunnalla ei ole koskaan ollut varaa hoitaa kaikkia sairauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnalla on varaa hoitaa kaikki sairaudet. Eri asia on, jos halua siihen puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kansa varmaankin sitten haluaa asioiden olevan. Muutosta ei ole näköpiirissä, päin vastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattas myydä luonnonvarat ja resurssit pois, jotta saataisiin ostaa valmista muualta. Pääsee vähemmällä.
Ilmoita asiaton viesti
Korona on oleva vieraanamme aina lääkkeistä ja rokotteista riippumatta kuin kausi-influenssa.
Siitä ei päästä eroon ikinä.
Ilmoita asiaton viesti
Koronalääkkeet tulisi saada julkiselta tai yksityiseltä nettilääkäriltä potilaan puhelinhaastattelun perusteella. Sen jälkeen nettilääkäri antaa koronalääkereseptin ja potilas maksaa mielellään ko. koronalääkkeen itse hakiessaan sen jo saman päivän aikana apteekista. Asia tulisi näin edullisesti ja nopeasti kuntoon, jota koronalääkityskin jo onnistuakseen edellyttää.
Eikö voida toimia näin?
Ilmoita asiaton viesti
”Koronalääkkeet tulisi saada julkiselta tai yksityiseltä nettilääkäriltä potilaan puhelinhaastattelun perusteella..”.
Olen samaa mieltä. Nykyinen käytäntö on potilaiden simputusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Korona on oleva vieraanamme aina lääkkeistä ja rokotteista riippumatta kuin kausi-influenssa.”
So what? Ja tällä perusteellako pitäisi laiminlyödä lääkehoito? Ja sama resepti kaikkien ”jatkuvien vieraidemme” suhteen…. Hoh, hoijaa. Tyhjän saa pyytämättäkin, sanoi kirjailija Kalle Päätalo.
Ilmoita asiaton viesti