Miten Putinin pidätysmääräys vaikuttaa rauhanneuvotteluihin?

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Pidätysmääräyksen syynä on Putinin vastuu ”liittyen Ukrainan tilanteeseen”. ICC mainitsee lasten laittomat siirrot miehitetyltä Ukrainan alueelta Venäjälle, mikä täyttää sotarikoksen määritelmän (HS 17.3.). Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja joukkojen ihmisoikeuksien vastaiset teot olisivat hyvä lisäperuste tähän päätökseen.

Päätöksellä on kuitenkin vaikutuksensa: Putin ei pysty poistumaan Venäjältä, joten aikanaan edessä olevia Ukrainan rauhanneuvotteluja ei voida käydä Putinin vallassa ollessa muualla kuin Venäjällä.

On kyseenalaista, uskaltaisiko Zelenskyi lähteä Moskovaan neuvottelemaan, ja myös ukrainalaisten kansallinen ylpeys sekä tasapuolisuus puoltaisivat rauhanneuvottelujen tapahtumapaikaksi jotakin neutraalia aluetta. Voisi tietenkin toivoa, että Putin syrjäytettäisiin Venäjällä, jolloin tämä este poistuisi, mutta se lienee näillä näkymin toiveajattelua.

ICC:n päätöksellä on toinenkin mahdollinen haittapuoli:  Katkeroitunut ja nurkkaan ajettu diktaattori, jolla on ydinase käytettävissään, on hyvin vaarallinen. Putin voisi ajautua tilanteeseen, jossa hän saattaa painaa laukaisunappia.

Sinänsä oikeudenmukainen päätös ei siis ole maailmanpolitiikassa välttämättä oikea kokonaisuuden kannalta. ICC olisikin voinut harkita tilannetta paremmin, ja jättää pidätysmääräys tällä erää antamatta. Tulevaisuudessa sille olisi varmasti parempia ajankohtia.

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu