Onko Turkin Erdoganin lamauttama Nato paperitiikeri?
Turkin presidentti Erdogan pyörittelee Natoa kuin litran mittaa. Hän on asettanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ehdoksi joukon vaatimuksia.
Osa niistä koskee Yhdysvalloilta kaivattua aseistusta. Natoon pyrkiviä maita vaaditaan lopettamaan ”terroristien tukeminen” ja myös luovuttamaan Turkille joukko terroristeiksi leimattuja, lähinnä kurdien poliittisiin ja sotilaallisiin järjestöihin kuuluvia henkilöitä.
Suomi ja Ruotsi ovat jo todenneet ihmisoikeussäännösten estävän tällaisten henkilöiden luovuttamisen Turkkiin, missä nämä olisivat vaarassa joutua kohdelluiksi epäinhimillisesti.
Suomi ja Ruotsi ovat käyneet Ankarassa neuvottelemassa, mutta Erdogan on moittinut neuvottelujen tuloksia epätyydyttäviksi ja neuvottelijoita epärehellisiksi. Kuten edellä kävi ilmi, osa Turkin vaatimuksista kohdistuu Yhdysvaltoihin. Selvää on muutoinkin, että Yhdysvallat on tämän solmun avaamisessa ratkaisevassa asemassa.
Jupakka, joka on pysäyttänyt Suomen ja Ruotsin hakemusprosessin alkuunsa, herättää epäilyksen, että Nato on hampaaton paperitiikeri, voimaton toimimaan tosipaikan tullen.
Miten on menty luomaan puolustusorganisaatio, jonka yksi jäsen voi halvaannuttaa sen epärelevanteilla vaatimuksillaan. Puolustusliiton toiminta ei voi olla basaarikauppaa, jossa yksi jäsen kiristää itselleen etuja.
Jos Turkki katsoo olevansa kurdien uhkaama, sen pitäisi anoa apua Natolta normaalimenettelyn mukaisesti, eikä ryhtyä tällaisiin järjestön halvaannuttaviin tinkimistoimiin.
Onko muuten tutkittu, mikä on Naton muiden jäsenmaiden kurdipolitiikka, ja eroaako se hakijamaiden politiikasta? On oletettavissa, että jäsenmaatkaan eivät luovuta turvapaikan saaneita kurdeja Turkkiin, vaikka ne kuuluisivat tämän terroristijärjestöiksi leimaamiin yhteisöihin. Jos näin on, on aivan perusteetonta vaatia hakijamailta sellaista, jota ei vaadita jäsenmailta.
Turkin toiminta herättää Naton kannalta huolestuttavan epäilyn. Kun röyhkeä jäsenmaa saa järjestön halvaantumaan kytkykaupalla uusien jäsenmaiden hakuprosessissa, miten on Naton viidennen artiklan auttamisvelvoitteen toimivuus, kun jäsenmaa pyytää siihen vedoten sotilaallista apua?
Alkavatko silloinkin mahdollisesti yhden tai usean jäsenmaan tinkimiskampanjat, joilla asetetaan ehtoja avun antamiselle? Tällainen mahdollisuus romuttaisi loputkin Naton uskottavuudesta.
Naton johtoelinten olisikin kysyttävä itseltään, tarvitseeko järjestö tuollaista jäsentä kuin Turkki – Saksan edustaja jo esitti tällaisen kysymyksen julkisuudessa, mutta vastauksesta ei liene tietoa.
Miten muuten näin itsevaltaisesti hallittu maa voi täyttää Naton perusarvot, eli onko se alun perinkään ollut kelvollinen jäseneksi? Tässä se on selvästi toiminut omaksi edukseen ja Naton etuja vastaan.
Vahvimpien Nato-maiden olisi nyt koottava voimansa, ja pantava Turkki kuriin mitä pikimmin. On hyvin todennäköistä, että tässä pelissä Venäjä toimii Turkin takapiruna.
Niin kauan kuin tämä arvoton basaarinäytelmä on käynnissä, Naton imago ja uskottavuus laskevat kuin lehmän häntä. Moskovassa nauretaan…
Ulkopuoliset eivät tiedä mitä keinoja suurvalloilla (USA, UK, Ranska,..) on yhden pillastuneen diktaattorin taltuttamiseksi. Mutta luulisi, että konsteja löytyy!
Turkin aseet on enimmäkseen tehty USAssa, ja aseet tarvitsevat varaosia ja täydennyksiä. Hävittäjät eivät montaa tuntia lennä ennenkun jotain nippeliä täytyy vaihtaa. Turkki tarvitsee kansainvälistä kaupankäyntiä kuten muutkin maat. Vihoviimesena konstina Nato voi sulkea Turkin satamat. Kova kovaa vasten, ellei muu auta.
Jos Turkki käyttää laittomia konsteja tässä pelissä, niin Natokin voi lukea lakia niinkun haluaa. Kuka tarvitsee yhtä gangsteria Euroopan turvallisuuden takeiksi? Hyvä ettei Turkkia ole päästetty EUn jäseneksi. On tullut aika arvioida uudelleen NATOn peruskirja. Ei tällanen peli vetele.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllä Yhdysvalloilla pitäisi olla keinot pistää Turkki kuriin. Toivottavasti asia hoituu Bidenin aikana….
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti. Miksi kuitenkin Loikkanen käyttää jos- muotoilua ja vain epäilee Turkin käyttävän laittomia konsteja pelissään. Turkki toimii laittomasti. Ei siihen jos- pehmennyksiä tarvita. Yksinkertaisesti ei ole Turkin, Ruotsin ja Suomen välinen asia sopia, ketkä ovat terroristeja ja ketkä ei. Asia pitää käsitellä kansainvälissä tuomioistuimessa Haagissa. Kelvoton ratkaisu on se, että kunkin maan poliittinen johtaja määrittää terroristeiksi ihmisiä sen mukaan, että he ovat hallituksen toteuttamasta politiikasta. eri mieltä kuin maan hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten muuten näin itsevaltaisesti hallittu maa voi täyttää Naton perusarvot, eli onko se alun perinkään ollut kelvollinen jäseneksi?”
Nato perustettiin 1949 ja 1952 asti Turkki ollut jäsen, Erdoganin valtakaudella maa meni suljetuksi islamistiseksi diktatuuriksi, mutta suurissa kaupungeissa valta on jo AKP:lta valunut.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, maa on vähitellen muuttunut diktatuuriksi. Natolla ei taida olla mekanismeja, joilla tarkistetaan jäsenvaltion jatkuva yhteensopivuuus Naton arvojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka ja Turkki ovat olleet jäseniä samasta päivästä lähtien. Päivä oli 18. helmikuuta 1952.
Ne ovat pysyneet toistensa päävihollisina koko ajan. Viime viikolla Erdogan ilmoitti, ettei aio olla enää ikinä missään yhteydessä Kreikan nykyjohtoon. Sellainen ”liitto”.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko jo aika esittää tälläkin sivustolla Pohjois-Atlantin sopimus (tosin tämä on epävirallinen suomennos):
http://atlanttiseura.fi/nato/wp-content/uploads/2014/06/Pohjois-Atlantin-sopimus-suomennos.pdf
Kun en tuosta mitään ymmärrä, niin nappasin pari kohtaa pähkäiltäväksi:
4 artikla
Sopimuspuolet neuvottelevat …
5 artikla
Sopimuspuolet sopivat …
Siis mitään ei luvata Naton puolesta. Ei tuu jenkit tänne meitä puolustamaan kuin korkeintaan lähettävät tänne pankkiireja sota- aselainoja myöntämään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei tarvitse miehiä, mutta kylläkin hi-teck weapons.
Aivan kuten Ukrainakin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on, mikään apu ei ole Naton sääntöjen pykäliin hakattu…
Naton antamaa turvaa vain pidetään hyvänä, koska mihinkään jäsenmaahan ei ole hyökätty. On kuitenkin todettava, että materiaalinen ja henkinen apukin on tärkeää kriisitilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Turkilla on Bosborin salmet. Se on ainoa syy miksi sitä siedetään.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan turvallisuudelle on samantekevää kuka niitä salmia vahtii.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Merenkulkureitit pitää olla kansainvälisessä valvonnassa, ei yksittäisen valtion, ellei alue kokonaisuutena on jonkin maan rajojen sisäpuolella.
Ilmoita asiaton viesti
On siinä käsittääkseni lisäksi muitakin syitä. Jos Turkki ei olisi Natossa, se olisi Venäjän leirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt se itse de facto toimii molemmissa leireissä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin toimii, mutta sordiino päättä, joka puuttuisi, jos Turkki ei olisi Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla nytkin, Venäjän leirissä!
Ilmoita asiaton viesti
Niin on!
Ilmoita asiaton viesti
Kun rakennetaan puolustuslittoa, se voidaan tehdä sillä periaatteella mikä vallitsi Varsovan liitossa – liiton kapinalliseen jäsenmaahan hyökkäävät muut liiton jäsenet vahvimman jäsenvaltionsa Neuvostoliiton tahdon mukaan, kuten Tsekkoslovakiaan 1968. Sillä on etunsa ja haittansa.
Toinen vaihtoehto on Naton malli, silläkin on etunsa ja haittansa. Mielestäni Suomen kannattaisi olla jäsenenä sellaisessa puolustusliitossa, missä jäsenmailla on sananvaltaa, vaikka sillä on haittapuolia mistä Turkin toiminta on hyvä esimerkki.
Nato on aggressiivinen hyökkäysliitto, joka toimii pelkästään USA:n talutushihnassa sekä paperitiikeri, joka antaa jäsenmaidensa pistää kapuloita rattaisiin oman mielensä mukaan USA:sta huolimatta. Tässä Putinin viesti lyhyesti kiteytettynä. Kumpaakin näkemystä voi käyttää tilanteen mukaan, Putinin asian ajamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”
Nato on aggressiivinen hyökkäysliitto, joka toimii pelkästään USA:n talutushihnassa sekä paperitiikeri, joka antaa jäsenmaidensa pistää kapuloita rattaisiin oman mielensä mukaan USA:sta huolimatta. ”
No ei Nato pelkkä paperitiikeri ole. Muutoin Putinin asevoimat olisivat jo liki täällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mielestäni Suomen kannattaisi olla jäsenenä sellaisessa puolustusliitossa, missä jäsenmailla on sananvaltaa, vaikka sillä on haittapuolia mistä Turkin toiminta on hyvä esimerkki.”
Niin kannattaa, mutta eipä tässä muita vaihtoehtoja olekaan.
En pidä Natoa leimallisesti ”aggressiivisena hyökkäysliittona”. Tämä luonnehdinta on kuin suoraan Putinin suusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mites on tuon paperitiikeritulkinnan kanssa? Sekin on ollut suosittu Putinin kannattajien piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Naton on syytä tunnistaa heikkoutensa ja tehdä jotakin niiden korjaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Puolustusliiton toiminta ei voi olla basaarikauppaa, jossa yksi jäsen kiristää itselleen etuja.”
Miten tämä eroaa mm. EU:n toiminnasta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tällä hetkellä paljonkaan kun Unkari pullistelee.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki on Venäjän tehokkain myyrä Naton sisällä.
Putin ei voi myöntää Erdoganille kunniamitalia vaikka haluaisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on. Voinee Putin antaa salaisesti Erdoganille jonkin Lenin-mitalin.
Ilmoita asiaton viesti
Natovipuun mentiin pyrkimään ja ennakkolupaukset olivatkin tyhjää?
Uhrataanko nyt kansa jolla ei ole omaa maata sellaistako on Natopolitiikka?
Naton olemassaolo ei toimi jos näin saa jatkua?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on ”kansa jolla ei ole omaa maata”? Kurdit? Turkki vainoaa kurdeja koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Natossa pitäisi ehdottomasti olla mahdollisuus myös erottaa jäsenmaa, jonka katsotaan toimivan sen periaatteita vastaan. Turkin kaltaiseen maahan luottaminen on riskialtista jo rauhan aikana, saati sitten kriisitilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin pitäisi. Ei vain taida olla?
Ilmoita asiaton viesti
Niin sitä väitetään, mutta käytännössä lienee kysymys siitä että erottamisen kynnys vain on tehty aivan liian korkeaksi. Onhan se kuitenkin käytännössä täysin mahdoton ajatus, ettei maata voisi missään tilanteessa erottaa liitosta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos erottaminen tosiaan on käytännössä mahdotonta, Turkin tapaus on osoittanut, että se on vakava valuvika Naton rakenteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaatii Suomea ja Ruotsia luovuttamaan olemattomia terroristeja Turkkiin. Samaan aikaan hän itse vehkeilee terroristijärjestöjen kanssa.
”Syyrian vastaisella rajalla Turkin puolella Isis-taistelijat istuivat kahviloissa ja suunnittelivat iskuja”, kertoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta tämän aamun Turun Sanomissa.
Turkkia mahdollisena matkakohteena ei enää ole olemassa minulle.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/naton-ja-ruokakriisin-kynnyksella/
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten matkailijoiden olisi syytä välttää Turkkia. Onko se edes turvallinen maa meille ”epärehellisille” ja ”terroristien suosijoille”?
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Jalosen seinältä bongattua:
Erdoğanin propagandavastaava Fahrettin Altun on tänään lausahtanut: ”Turkki katsoo, että sillä on oikeus asettaa ehtoja maille, joita Turkin odotetaan suurella armeijallaan suojelevan sodassa.”
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008851197.html?fbclid=IwAR0WN2pL2uhXJ7jjjk28zm_MX6TzapLLadBDjmESPicWbOedOx5XcHdG9JU
Sattuuko kukaan muistamaan, mitä sellaisia näyttöjä Turkin armeijalla on Korean sodan jälkeiseltä ajalta, joita Suomi kaipaa suojeluksensa varmistamiseksi? Kyproslaisten, kurdien ja suomalaisten rauhanturvaajien ampumista ei lasketa, eikä liioin oman maan pääministerin hirttämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki toimii niin kuin Venäjäkin: heillä on ’oikeus’ haluamiinsa muiden oikeuksien loukkauksiin…
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on tukenut Turkin EU-jäsenyyttä, mistä Turkin ulkoministeriö muistaa mainita nettisivullaan: https://www.mfa.gov.tr/relations-between-turkey-and-finland.en.mfa#:~:text=Diplomatic%20relations%20between%20the%20two,both%20bilateral%20and%20multilateral%20platforms.
Suomen kannalta, Turkkiin pätee sanonta ”kun on tällaisia ystäviä, kuka kaipaa vihollisia”. Suomi ei voi oikeusvaltiona rikkoa omia ihmisoikeuksia koskevia säädöksiään ja luovuttaa ulkomaille laillisesti Suomessa oleskelevia henkilöitä nimilistan mukaan mielivaltaisten terrorismisyytösten perusteella.
Viimeisin käänne asiassa on Turkin röyhkeä vaatimus siitä, että Suomen tulisi seuraavaksi muuttaa lainsäädäntöään voidakseen mielistellä Turkkia – vasta silloin Turkki suostuu NATO:n jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen Suomen kanssa.
Tämä ilmeisesti vaatisi Suomen muuttamaan myös perustuslakinsa, joka ei nykyisellään tunne lakimuutoksia ulkomaan aloitteesta.
Voi tietenkin kysyä, mitä tapahtuu jos Suomi hyväksytään NATO:n jäseneksi ja joutuu tulevaisuudessa pyytämään artikla 5:n mukaista tukea NATO:n jäsenmailta Venäjän hyökätessä. Onko siinä jälleen Erdoganin Turkille sauma kaupankäyntiin: vain Turkin asettamilla ehdoilla X, Y ja Z voi Nato ryhtyä toteuttamaan kollektiivista puolustautumista, jota varten koko järjestö on perustettu. Rahastusta voi tietenkin kiristää aina kullakin seuraavalla kierroksella Turkin hinnaston eläessä markkinoiden ehdoilla basaarikaupan perinteiden mukaan.
––––––––––
Voiko NATO:n korvata Suomelle ja Ruotsille kokonaan uudenlainen virallinen liittosopimus vakavasti otettavien länsimaiden kesken, jotka noudattavat johdonmukaista ja uskottavaa politiikkaa? Toiminta muuten NATO:n periaattein mutta jäsenmaina esim. USA, Britannia, Ranska, Saksa (?), Ruotsi ja Suomi, jotka yhdessä riittävät mennen tullen Venäjän vastapainoksi.
Lopuilla 27 NATO-maalla ei ole käytännön merkitystä Suomen puolustuksen tukena, ja ne voivat kaikin mokomin jäädä Turkin pelipöytään, jossa kaikki on kaupan ja panokseksi voidaan vaatia mitä tahansa, mutta kerran jäseneksi otettua ei voida sääntöjen mukaan erottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarja Halonen toivotti aikoinaan Turkin tervetulleeksi Euroopan Unioniin. Onneksi tämä Suomelle vahingollinen hanke ei mennyt läpi.
Raimo Ilaskivi on US-blogissaan ehdottanut uutta Natoa ilman Turkkia. Siinä nerokas ajatus.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/raimoilaskivi/turkin-presidentti-kyykyttaa-naton-suurvaltoja/
Ilmoita asiaton viesti
Nato haluaa Suomen ja Ruotsin jäseniksi, joten piakkoin kehitetään kiertotie sumeilematonta kiristystä harjoittavan Turkin ohittamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti näin tehdään, mutta lieneekö mahdollista? Ja onko Natossa sittenkään halukkuutta siihen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Nato paperitiikeri ole, sillä on aivan ylivertainen sotilaallinen voima Venäjään nähden. Venäjä tietää tämän eikä ryhdy ”testaamaan”.
Naton toiminta vaikkapa viidennen artiklan mukaisessa tilanteessa ei millään tavoin kyseenalaistu sillä perusteella, että jäsenyyttä hakevien maiden anomuskäsittelyssä noudatetaan Naton yhteisesti kirjattuja menettelytapoja. Turkkihan ei tässä kohden ole menetellyt mitenkään Naton sopimuksen vastaisesti, vaan hyödyntää sen antamia mahdollisuuksia.
Kuten ylempänäkin on todettu, Varsovan liitto hoiti ”niskuroijansa” toisin, Nato hoitaa asian diplomaattiteitse kokonaisvaltaisempia ja kauaskantoisempia etujaan vaalien. Turkki on strategisesti tärkeä eikä sitä haluta suoranaisesti potkia päähän. On silti ilmeistä, että Venäjällä on tässäkin episodissa sormensa pelissä, niin kuin yleensä, kun maailmalla jotain outoa tapahtuu. On hyvä kuitenkin muistaa, että Erdogan ei ole Turkki, vaan tällä hetkellä jo sangen kyseenalaistettu johtaja omalla linjallaan maan sisälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Nato tietysti ylivertainen sotilaallinen voima Venäjään nähden, mutta viestini on se, että yksimielisyysvaatimuksen – ja erityisesti Turkin itsekkään menettelyn johdostaa – se on heikompi kuin olisi osattu odottaa.
En tunne Nato-sopimuksen yksityiskohtia, mutta en usko olevan sen hengen mukaista, että yksittäinen jäsenvaltio alkaa kiristää itselleen maakohtaisia etuja tilanteessa, jossa muut jäsenvaltiot olisivat valmiit ottamaan uusia jäseniä.
Suomen ja Ruotsin on katsotu vahvistavan Natoa nimenomaan Pohjois-Euroopan suunnassa. Siten voidaan sanoa, että Turkki toimii omaksi edukseen Naton etuja vastaan. ”Terroristien” jahti on ainakin osittain osa Erdoganin sisäpoliittista valtataistelua, jonka hän on nyt tuonut Naton piiriin.
Kun Turkki on toiminut tässa tilanteessa tinkivän basaarikauppiaan tapaan, se herättää oikeutetun epäilyn, että Turkki voi toimia samalla tavalla viidennen artiklan mukaisessa avunpyyntötapauksessa. Ei pidä olla liian hyväuskoinen. Diktaattori tekee mitä tahansa, säilyttääkseen valtansa.
Ilmoita asiaton viesti
No, siinä viidennen artiklan tapauksessa ei enää pysty kiristämään yksimielisyyspykälään vedoten. Jokainen jäsenmaa on velvollinen auttamaan niin kuin kynnelle kykenee. Tietysti, jos pelkäät sitä, ettei juuri Turkilta saisi apua, niin sitten kyseenalaistuksesi on looginen.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen maa kuitenkin päättää itse, minkälaista apua se antaa viidennen artiklan perusteella. Epäilen siinä Turkin auttamishalua, sillä eihän sitä ollut Suomen ja Ruotsin jäsenyystilanteessakaan. Turkki voisi siis esittää ehtoja avun antamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti