Pääministerin huonosti harkittu hävittäjälausunto
Pääministerin Sanna Marinin Hornet-hävittäjiä koskeva lausunto Kiovassa on herättänyt runsaasti huomiota sekä kotimaassa että ulkomailla. Marin vastasi toimittajan kysymykseen: ”Euroopassa käydään laajasti keskustelua Ukrainan ilmapuolustuksen tukemisesta, myös hävittäjistä. Suomenkin on hyvä tähän keskusteluun varautua”.
Horneteista hän vastasi haastattelijoille: ”Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta olisiko niitä mahdollista luovuttaa Ukrainaan. Ja minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, että Suomi voisi osaltaan tässä auttaa”
Marin on vastannut julkisuudessa hänen puheitaan kohtaan esitettyyn arvosteluun sanomalla: ”Kukaan ei ole luvannut Horneteja yhtään mihinkään — En ole mitään linjausta tehnyt tai päätöstä esittänyt. Olen sanonut, että Suomessakin voidaan keskustella siitä, miten voimme osallistua entistä vahvemmin Ukrainan tukemiseen.” (HS 14.3.23).
Erityisesti pääministeriä on moitittu siitä, että hän ei ollut informoinut aikeistaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, puolustusministeri Antti Kaikkosta, eikä ilmavoimien edustajia. Tällainen sooloilu ei tunnu asianmukaiselta ulkopoliittisesti merkittävässä asiassa, vaan asiasta olisi pitänyt keskustella mainittujen tahojen kanssa etukäteen tai ainakin ilmoittaa, että hän aikoo ottaa asian esille julkisuudessa.
Varmaankin keskustelun puuttumisesta johtuu, että Marin ei liene ollut selvillä siitä, että Hornetit alkavat poistua käytöstä asteittain vasta vuodesta 2025 alkaen. Niitä ei voitaisi luovuttaa, ennen kuin on saatu uusia koneita tilalle, Kuitenkin käytöstä poistettavien hävittäjien käyttöarvo alkaa olla silloin kyseenalainen. Koko keskustelu Horneteista tuntuu tässä valossa turhalta.
Marinin ulostulolla oli seurauksensa. Vaikka hän ei mitään luvannutkaan, hän herätti ukrainalaisissa turhaa toivoa heidän muutoinkin ahdistavassa tilanteessaan. Näin ollen hänen puheensa Horneteista oli paitsi turha, myös haitallinen Suomen kansainvälisen maineen kannalta. Sisäpoliittisesti se aiheutti kitkaa pääministerin suhteisiin muun muassa tasavallan presidentin ja puolustusministerin kanssa.
Vaikka pääministerillä on puhevalta siinä kuin kaikilla muillakin kansalaisilla, hänen tulisi ymmärtää, että pääministerin puheilla on erityistä painoarvoa, ja se tulkitaan helposti Suomen kannaksi asiassa. Näin siitäkin huolimatta, että hän korosti, että se oli hänen mielipiteensä (”mielestäni”).
Pääministeri Sanna Marin on profiloitunut omapäisenä toimijana, joka ei aina neuvottele asioista etukäteen muiden kanssa. Hän on ollut aikaisemminkin eri linjoilla tasavallan presidentin kanssa. Lieneekö tässä ollut kyse myös sukupolvien välisestä kuilusta?
Marin viittasi hänen puheittensa herättämien reaktioiden yhteydessä eduskuntavaalien läheisyyteen, mikä aktivoi kantaa ottaneita. On myös todennäköistä, että Marinia motivoi sama asia. Esiintyminen kansainvälisellä foorumilla saattaa myös olla merkki hänen kiinnostuksestaan esimerkiksi sopivaa EU-virkaa kohtaan pääministerikauden jälkeen.
Impulsiivisuus ja omapäisyys eivät ole erityisen onnistuneita ominaisuuksia valtiollisen tason korkeissa asemissa toimiville ja erityisesti ulkopoliittisia tehtäviä hoitaville henkilöille. Näissä tehtävissä edellytettäisiin kylmää ja monipuolista harkintaa sekä yhteistyökykyä erityisesti niiden kotimaisten tahojen kanssa, joille kuuluu ulkopoliittista vastuuta. Ulkopolitiikka ja politiikka yleensäkin ovat joukkuelajeja, joissa sooloilu on haitallista.
”Horneteista hän vastasi haastattelijoille: ”Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta olisiko niitä mahdollista luovuttaa Ukrainaan.”
Aivan aluksi: Toimittaja ei kysynyt Horneteista, eikä Suomestakaan:
– On esitetty, että Ukrainalle pitäisi tässä vaiheessa antaa tehokkaampaa aseistusta kuten hävittäjiä, että siinä viivyttely maksaa ihmishenkiä. Mikä on sinun kantasi tähän asiaan, STT:n toimittaja Jecaterina Mantsinen kysyi.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sanasta-sanaan-nain-paaministeri-marin-vastasi-kysymykseen-havittajista/8651966#gs.sng8qu
Ilmoita asiaton viesti
OK. Marinin olisi kuitenkin ollut viisasta olla tartumatta tähän syöttiin, ja hänen olisi kannattanut vastata jotakin yleisempää, jota ei olisi voinut tulkita väärin niin kuin hänen antamiaan vastauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Syöttiin? Sehän oli vain uutisissakin ollut yleinen aihe, ”On esitetty, että…”
Ilmoita asiaton viesti
Hornettien mahdollinen luovuttaminen vuosien päästä joten mikä on maailmantilanne silloin vai uskooko Sanna ettei rauhaa tule joka on yksi vaihtoehto?
Ilmoita asiaton viesti
”Syöttiin?” Niin juuri. Tai astui itse asettamaansa miinaan, kuten Marko Suutari tuossa alempana luonnehtii. – ”Uutisissa yleinen aihe”. Mutta pääministerin lausumana asia sai valtiollisen kannanoton luonteen, ja se tulkittiin lupaukseksi. Tunnetusti hukkuva tarttuu oljenkorteen. Niinhän se on maailmalla ja kotimassakin tulkittu.
Lisäksi tasavallan presidentin ja puolustusministerin yllättäminen. Kyllä siinä on tarpeeksi näkökohtia osoittamaan, että pääministeri toimi harkitsemattomasti eli meni ansaan/miinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Huomatkaa kysymyksen konteksti hävittäjien tarpeen ajankohdan osalta:
– On esitetty, että Ukrainalle pitäisi tässä vaiheessa antaa tehokkaampaa aseistusta kuten hävittäjiä, että siinä viivyttely maksaa ihmishenkiä.
Ottamalla itse juuri Suomen Hornetit puheeksi Marin antoi ymmärtää, että ne olisivat jotenkin relevantteja tässä vaiheessa, ennen kuin viivyttely ehtisi maksaa lisää ihmishenkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Todellakin, juuri kuten Seija Nylund kertoo, Horneteista ei kysytty, vaan Marin otti ne oma-aloitteisesti puheeksi. Osoitti samalla täydellisen tietämättömyytensä aiheesta!
Käsitykseni mukaan ensimmäinen F-35 on suunniteltu saapuvaksi Rovaniemelle v. 2026 puolella. Ensimmäisten koneiden luovutus tapahtuu v. 2025 puolella, mutta koneisiin alkukoulutus tapahtuu USAssa. Sitten koneita saapuu tipoittain Suomeen vv. 2026-31. Kuitenkaan Horneteista ja varsinkaan niiden huoltoon välttämättömästä kalustosta ei pystytä luopumaan ennen kuin koko F-35 -kalusto on täällä toimintakunnossa, eli puhutaan 2030-luvun alkuvuosista. Siinä vaiheessa Hornetit on jo käytännössä loppuun ajettu ja kelpaavat lähinnä kotkeintaan varaosiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja aikaisemmin kuin Suomi luopuu Horneteista Ukrainalla on toivottovasti ja otaksuttavastikin hallussaan uudempia hävittäjiä koulutettuine lentäjineen ja huoltoineen.
Ilmoita asiaton viesti
Marin teki itse ”miinan” ja astui siihen…
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministerin huonosti harkittu hävittäjälausunto” tuli ja meni. Nyt ihmetellään globaalin pankkisektorin riskejä, ja odotetaan, mitä Erdogan aikoo sanoa Niinistölle. Ja viikon päästä hätäisimmät ovat jo äänestäneet eduskuntavaaleissa!
Ilmoita asiaton viesti
”Ja viikon päästä hätäisimmät ovat jo äänestäneet eduskuntavaaleissa!”
Niin on hitaalla hämäläiselläkin tarkoitus kun ennakkoäänestyspaikalle on silloin muutakin asiaa:)
Ilmoita asiaton viesti
”Tuli ja meni”. Lohdutus sekin. Kyllä tällaiset mokat muistetaan pitempäänkin, kun kerrataan poliitikon saavutuksia uransa aikana.
Ilmoita asiaton viesti
No toimittaja kysyi Sannalta hävittäjistä. Muuten mitähän hävittäjiä utelija mahtoi tarkoittaa, onko meillä kenties muita kuin F/A-18 Hornet leijoja? Olisiko Marin voinut sano vaikkapa, että ajattelin tuossa jokusen ruotsalaisen JAS 39 gripen E koneen luovuttamista, mutta keskustelu on vielä siinä vaiheessa ettei ruotsalaiset tiedä siitä vielä mitään. Toimittaja oli tarkoituksella hakemassa ja myös sai mitä halusikin. Toisaalta, joiltakin pääministereiltä on päässyt lipsahtamaaan jopa aivan valtiosalaisuuksia. Vaalienalus talkoisiin ne osallistuu toimittajatkin täyttä häkää kaiken aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toimittaja ei kysynyt mitään Suomen hävittäjistä, vaan yleisesti hävittäjistä.
Länsimaissa laajasti käytetty ja edelleen käytettävä General Dynamics F-16 Fighting Falcon on keskusteluissa usein viitattu mahdollisuus, ja välillä liikkuu huhuja, joiden mukaan ukrainalaisia lentäjiä ja mekaanikkoja olisi jo saamassa siihen koulutusta Lännessä.
Konetyyppien kirjavuus mutkistaa tarvittavaa tyyppikohtaista koulusta ja varaosien tarvetta sekä siihen liittyvää logistiikkaa, joten Ukrainan etu olisi saada käyttöönsä yksittäisen monitoimihävittäjän tyyppi, jonka elinkaaren ennuste ulottuu kauemmas kuin koko maailmassa käytöstä poistuvilla F/A-18 Hornet A/B/C/D versioilla. Siinä F-16 (jota Turkki parhaillaan yrittää ostaa uusina Yhdysvalloilta) on paljon paremmassa asemassa, myös käytettynä laajemman käyttäjäkuntansa ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsemiesi F-16 leijojen luovuttamiseen ei ole ainoallakaan Jenkkilän ulkopuolisella valtioilla yhtikäs mitään sanottavaa, sen asian päättää yksinomaan Jenkkilän hallinto kongressin puumerkillä. Joten on aivan turha yrittää valkopestä toimittajan motiivia jollain kyseli yleisesti hävittäjistä skeidalla.
Zelenskyi ja Erdogan ovat F-16 leijoja kovasti kyselleet.
Puolassa on käytössä huomattava määrä modernisoituja neukkuajan MiG-29 leijoja sekä suht. nykyaikaisia F-16C/D-koneita.
Polakit ehdottelivat molempien mallien mahd. toimittamista Ukrainalle maalis- huhtikuussa 2022. Vastineeksi Polakit halusivat saada jenkeiltä tuoreimmat F-16 leijat viimeisimmän päivityspaketin kera.
Jenkit keskustelivat mahd. toimittaa Puolalle uusia F-16-koneita vastineeksi siitä, että Puola luovuttaisi MiG-leijansa Ukrainalle.
Kävikö Sanna jossain välissä esim. Puolassa keskustelemassa em. leijasuhmuroista, jotka eivät kuitenkaan toteutuneet, vai kenties tavatessaan Nacy Pelosin Jenkkilässä?
Ilmoita asiaton viesti
On tämä Nea Uusitalo varsinainen tapaus. Silkkaa soopaa tulee näpäimistöltään useimmissa kommenteissaan…
Ilmoita asiaton viesti
Asiatieto muuttuu soopaksi, kun sitä katselee vain oman ideologiansa värehin sävytettettyjen lasien lävitse, tosin vain katsojan päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Räksytys on räksytystä vaikka voissa paistais…
Ilmoita asiaton viesti
Sama koskee sinuakin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki näinkin, tosin Marin ei aivan edusta linjaa joka on omaa ❤️ lähellä…
Kommentoinut henkilö ei kuitenkaan kykene kumoamaan faktatietoa jonka esitin.
Toimittajan motiivin kyseenalaistaminen oli siis asia joka kävi suoraan kommentoijan hermoon, jopa siinä määrin, että koki tarpeekseen purkaa käymällä henkilööni ja lähteä leimaamaan suurinpiirtein kaikkea mitä olen us blogeihin kirjoittanut soopaksi ja räksytykseksi.
Faktatietoa hän ei kykene kumoamaan, mikäli edes uskoisi kykenevänsä olisi sitä varmasti jo yrittänyt.
Toimittajan mahd. motiivia, jota jotkut kovin hanakasti puolustiva, ennen kuin kukaan kyseenalaisti, aivan täysin viattomana kysymyksenä herättää jo sinällään epäilyksen, että miksi?
Sillä asialla, että kyseenalaistan toimittajan motiivin ei sinällään ole merkitystä koska kumpaakaan mielipide puolta oleva ei kykene todistamaan asiasta sitovasti juuta eikä jaata jolloin se jää ainostaan mielipiteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi toimittajan motiivia täytyy tässä erityisesti korostaa? Toimitajien yleinen motiivi on tehdä lukijoita kiinnostava juttu. Mitä enemmän juttua luetaan ja klikataan, sitä enemmän kertyy rahaa lehden kassaan. Ja toimittajilla saattaa olla tulospalkkaussopimus, joka merkitsee, että ”skuuppi” tuottaa hänelle itselleen paitsi mainetta, myös rahaa.
Pääpointti blogissani ja käsittääkseni myös Marina-uutisoinnissa on se, että hän nosti Hornetien lahjoittamista koskevan asian mahdolliseksi keskustelukohteeksi Suomessa neuvottelematta muiden keskeisen ulkopoliittisten toimijoitemme kanssa, ja edes informoimatta heitä etukäteen. Samalla hän avasi – kuten nähtiin – väärinkäsityksen mahdollisuuden, joka toteutui. Kuten todettu, hän astui varomattomasti julkisuusmiinaan. Siinä on kyllä uutisen aineksia, että meillä on näin kokematon pääministeri.
Oikea vastauslinja olisi ollut jotakin siihen suuntaan, että Suomi tukee Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin. Hävittäjiä koskevaan kysymykseen hän olisi voinut vastata esim., että niistä ei ole ollut puhetta. Piste.
Ilmoita asiaton viesti