Paavi sotkeutui maailmanpolitiikkaan

Sveitsin television haastattelussa paavilta kysyttiin,  pitäisikö Ukrainan antautua Venäjän hyökättyä maahan. ”Uskon, että vahvimpia ovat ne, jotka näkevät tilanteen, ajattelevat ihmisiä ja omaavat rohkeuden nostaa valkoinen lippu ja neuvotella”, paavi vastasi (TS 11.3.).

Lehti jatkaa, että paavin kommentit herättivät kipakoita reaktioita Ukrainan tukijoiden puolelta. Paavin viestiä täsmennettiin myöhemmin ja sanottiin, että paavi puhui valkoisesta lipusta tarkoittaen sodankäynnin keskeyttämistä, tulitaukoa, joka saavutetaan rohkeudella neuvotella.

Paavin ulostulo on täysin asiantuntematonta hymistelyä sotatilanteessa, missä valkoinen lippu ja neuvottelu eivät ole mahdollisia. Venäjä ei ole osoittanut vähäisintäkään mielenkiintoa neuvotteluihin, vaan se pyrkii voittamaan Ukrainan totaalisesti.

Ukrainan neuvottelualoite tulkittaisiin vain heikkouden osoitukseksi. Toivottoman neuvottelutarjouksen tekemisessä ei olisi kysymys mistään ”rohkeudesta” – pikemminkin arvostelukyvyn puutteesta.

Valkoinen lippu on sinänsä onneton symboli tässä yhteydessä, sillä se on antautumisen merkki. Ukraina muuten tarjosi sodan alkuvaiheessa neuvotteluja, mutta tämä ei vastapuolelle kelvannut. Nyt Ukraina taistelee olemassaolostaan. Sen ainoa mahdollisuus on lyödä hyökkääjä taistelukentällä.

Paavin olisikin syytä jatkossa pysytellä uskon asioiden piirissä ja jättää maailmanpoliittiset kannanotot niitä hallitseville tahoille. Tällaiset ulostulot palvelevat hyökkäyssodan aloittaneen Venäjän etuja.

 

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu